Sindicatul de la Draxlmaier cere ajutorul angajaților ca să îi poată ajuta să ia salarii mai mari

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Draxlmaier Satu Mare, cel mai mare angajator din județ pare să fie un focar care arde mocnit, locul unde orice scandal este gata să pornească din moment în moment din cauza frustrărilor și a nemulțumirilor acumulate în rândul angajaților. Sigura problemă a acestora este că nu îndrăznesc s se revolte prea vehement de frică să u își piardă locul de muncă.

Situația de la Satu Mare, respectiv cele mai mici salarii în rândul angajaților de la fabricile din grupul Draxlmaier, dar și cele două accidente de muncă petrecute în ultimele două săptămâni i-a făcut pe reprezentanții sindicatului național din cablaje, împreună cu avocata sindicatului, să vină la Satu Mare.

„Ca să îi putem ajuta trebuie să se ajute și ei înșiși. Intenția noastră este să luăm un spațiu aici și sp avem o organizare mai bună, să avem organizare organizare permanentă ca să putem să modificăm puțin structura organelor de conducere în sensul că să alegem și niște oameni de aici, care să fie toată ziua în fabrică, să fie la curent  tot timpul cu problemele care apar. Intenționăm să facem și un oficiu juriidic care să ofere consultanță gratuită membrilor de sindicat pe chestiuni de dreptul muncii și protecție socială. Cea mai mare dificultate în acest moment este să strângem probe pentru a promova acțiuni în instanță. Oamenii nu au curaj să iasă în față, adică ne semnalează probleme, ne dau declarații peste declarații, dar când vine vorba, să își dea acordul, să facă o declarație în fața instanței de judecată e mai greu. Măcar foștii angajați care au participat la astfel de incidente în unitate să vină”, afirmă Uța Cârstea Florina, avocata sindicatului.

14274272_1194987040572384_511557373_o

Aceasta afirmă că doresc să sancționeze și afirmațiile calomnioase făcute la adresa lor la ultima venire, când oamenilor din fabrică le-a fost indusă frică de a-și pierde locul de muncă, spunându-le că cei din sindicat au închis o unitate din cauza acțiunii lor.

Membrii de sindicat au mai declarat că la Satu Mare angajații din grupul Draxlmaier au cele mai mici salarii, acest lucru datorându-se și faptului că nu sunt reprezentanți la negocieri și nu este cine să lupte pentru drepturile lor salariale, așa cum se întâmplă în alte părți, unde în ultimii ani au reușit creșterea salariului chiar și cu 50%. Diferența dintre salariul primit de cei din Satu Mare și cei din Pitești este de aproximativ 400 de lei.

„Am văzut că în contractul colectiv de muncă nu sunt prevăzute anumite drepturi care în alte locații sunt. De exemplu la concediere, pe motive care nu țin de persoana salariatului, salariatul primește 8 salarii medii pe unitate, dar aici primește doar un salariu minim pe economie.  Mai sunt chestiunile cu privire la prime. Eu nu am văzut în contractul colectiv de muncă. Celelalte locații au prime de Crăciun, prime de Paști, de 8 martie, au primăde vacanță”, afirmă avocata.

În ce privește unitatea de la Satu Mare, nu se știe nici care este numărul exact de membrii de sindicat, cei din conducere afirmând că mai multe persoane s-au retras, dar sindicatul nu a fost anunțat de acest lucru. Pentru a se putea pune la masa negocierilor sindicatul are nevoie ca 50% +1 din angajați să fie membrii de sindicat.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *