Több tonna szelestyehutati üveg indul Amerikába. Hogyan indítottak újra egy 200 éves múlttal rendelkező gyárat

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Egykori iparóriás van visszatérőben Szatmár megyében, amely több mint 2000 ember számára biztosított megélhetést. A szelestyehutai (Poiana Codrului) üveggyár világhírű volt minőségi áruiról és különféle üveg dekorációs termékeiről, amelyeket a ’90-es évek elején gyártottak nagy sikerrel. A Borválaszút községben található Sticom üveggyár valamikor a nemzetközi piac elismert tagjaként meghatározó szerepet töltött be az üveggyártásban. A gyár rögtön a rendszerváltás után dinamikusan elkezdett fejlődni, ami a biztos megélhetést jelentette a borválaszúti lakosoknak, sőt a szomszédos községekből Máramaros megyéből is voltak állandó munkásaik.

 

„Annakidején a gyárnak külön buszjáratai is voltak, amelyekkel érkeztek a munkások, hiszen három váltásban folyt a munka. A térségből mindenhonnan érkeztek ide emberek. Az egyik legnagyobb foglalkoztatónak számított, állandóan kellettek az alkalmazottak, hiszen mindig volt munka.” — mondta Bârseuan Ovidiu, a község alpolgármestere.

img_2427

 

A sikertörténet 1990 után elkezdett hanyatlani, az új ügyvezetők inkompetenciája, a szabad gazdasági piac, valamint bizonyos érdekkörök miatt a gyár lassan de biztosan a csődszélére került, majd bezárva kapuit. Egy 200 éves múlttal rendelkező intézmény merült feledésbe. Az üvegfújás mesterségét 1801-ben dokumentálták először Szelestyehután, amely egyre népszerűbb mesterség lett a helyiek körében, majd a mindössze egyetlen kemencével rendelkező műhely időközben egy hatalmas gyárrá nőtte ki magát.

img_2404

A hivatalos dokumentáció szerint Szelestyehután már 1801-ben működött üvegfújó műhely, amely a helyi vidékkel együtt gróf Károlyi Alajos tulajdonát képezte. (…) A kezdetekben, mivel a térségben még nem voltak üvegfújó mesterek, a Károlyiak hét sváb családot telepítettek be Ausztriából és a történelmi Csehországból, Bohémiából” — olvasható Borválaszút község monográfiájában.

 

A községben most újra felvillant a remény, hogy az üveggyár egykori dicsőségét visszaállítsák. Hat évvel ezelőtt egy helyi lakos elszántsága, határokat nem ismerve esélyt adna ismét a szelestyehutai iparnak. A Sticom üveggyár új tulajdonosa Merișca Mircea pár évvel ezelőtt elhatározta, hogy a gyár romjaiból újrateremti mindazt, ami egykor kedves volt mindenkinek a községben. Meggyőződése, hogy még mindig él a régi üvegfújó mesterek és művészek szelleme a faluban, mindössze egy erős löketre van szűkség, hogy a gyár ódon falai között egy régi hagyomány ismét életre keljen.

 

„Itt dolgoztam a gyár bezárásáig, több mint 20 évet. A családunkban ez már hagyománynak számított, hiszen az üveggyárban dolgozott édesapán és nagyapám is. 2010-ben eldöntöttem, hogy újranyitom a gyárat. Éveket dolgoztam Németországban, majd hazatérve minden félretett pénzemet a szelestyefalui üveggyártásba fektettem be.” — mondta Merișca Mircea.

img_2428

Az új tulajdonos összesen 200 000 eurót fektetett be a vállalkozásába, amely az elmúlt időszakban nyereségessé vált. Úgy gondolja, hogy a parlagon heverő üveggyárból sikerült ismét egy nyereséges vállalkozást indítania. Ez a siker szerinte annak is köszönhető, hogy tökéletesen ismeri a szakmát és tudja azt, hogy mi a kemény és fáradtságos munka.

 

„Bárki befektethetett volna 200 – 300 ezer eurót. Bizonyára lettek volna olyanok a községben, vagy akár a megyében, akik megengedhették volna maguknak ezt az összeget. De ahhoz, hogy ezt a vállalkozást valaki sikerre vigye, elengedhetetlen a szakma ismerete, hogy lépésről lépésre tudja, hogy mindez hogyan épül fel. Mivel itt dolgoztam tisztában voltam ezekkel a mechanizmusokkal, illetve némi szakirányú kapcsolatokkal is rendelkeztem.” — nyilatkozta a tulajdonos.

 

Jelenleg ötvenen dolgoznak a gyárban, ők azok akik egyrészt még a emlékeznek a 25 évvel ezelőtti hőskorszakra és elviselik a forró kemencék közelségét, mert számukra is öröm egy-egy különleges tárgy elkészítése.

img_2425

„Poharakból készítünk el a legtöbbet, illetve különféle üvegből készült háztartási eszközt, tálakat, hamuzókat. Ezek nem hétköznapi termékek, úgy gondolom, hogy ezek az üvegből készült tárgyak már a felsőkategóriát szolgálják ki. Gyártunk még dekorációs tárgyakat, vázákat, cukorkatartókat, valamint kerti dekorációkat is. Ezek nem szalagmunkák, mivel többnyire rendelésre dolgozunk.” — mondta Marta Ardelean, a gyár gazdasági igazgatója.

 

„Az itt gyártott termékek 90 százaléka külföldön kerül értékesítésre, a nyugat-európai piacon, hiszen az ottaniak azok, akik megengedhetik egy ilyen termék árát. Még az Amerikai Egyesült Államokba is exportálunk, mint annakidején mielőtt még bezárt volna a gyár. Romániában kevés termék marad, mindössze azok amelyeket a nagyobb pincészeteknek gyártunk, vagy a pálinka termelőknek. De megtörténhet az, hogy a jövőben létrehozok egy online üzletet, ahonnan vásárolni lehet az országon belül is.” — mondta Merișca, akinek a jövőbeli tervei között szerepel még az energiafogyasztás csökkentése is, mivel a gyár havi gázszámlája eléri a 100 ezer lejt. Reméli, hogy lehetősége nyílik a további fejlődésre, illetve arra hogy minél több ország ismerje meg a romániai üveggyártás legpatinásabb termékeit.

 

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *