A kreatív toborzási módszerek hódítanak a nagyvilágban

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

A munkaerőhiány kreatívvá teszi a cégeket, és már nem csak arról van szó, hogy kreatív hirdetésekre van szükség, hanem a cégeknek azokat is el kell érniük, akik adott pillanatban nem is aktív munkakeresők, írja a hvg.hu.

 

Íme néhány igazán eredeti toborzási módszer:

 

Egy autógyár, úgy keresett új autószerelőket, hogy ötven rossz autót toltak be különböző szerelőműhelyekbe, az autó alján pedig elrejtettek egy üzenetet, hogy ha a szerelő a hibát megtudta javítani, szívesen látják a cégnél. Mint kiderült, ez a módszer sokkal hatásosabb volt bármely korábbi.

 

Egy cég kódolva adta fel informatikust kereső hirdetését, és kódolva is kellett rá válaszolni. Így maga a hirdetés is feltűnőbb volt, másrészt rögtön kizárták a hozzá nem értőket.

 

A Gyro International londoni reklámcégnél, amikor bővíteni akarták a kreatív részlegüket, feltérképezték a konkurencia legjobb embereit. Egészen addig mentek, hogy azt is megtudták, hogy ezek az emberek hol ebédelnek, az éttermekbe pedig 100 ezer Gyro szendvicseszacskót vittek be a következő kérdésekkel: Menjek? Maradjak? Tart valamerre a karriered?  A zacskók néhány hét alatt elfogytak, ezalatt a cég netes forgalma 20 százalékkal emelkedett, és három embert sikerült felvenniük.

 

Az IKEA ausztrál áruházába toborzott úgy, hogy a bútorok kartondobozába „rejtette” el az álláshirdetést, abból kiindulva, hogy a termékeket kedvelő lojális vásárlók szívesebben szegődnek el a céghez.

 

A GE létrehozott egy Bitfection nevű online programozói játékot, melynek célja a legjobb munkaerő megtalálása volt. A játék egy optimalizációs probléma megoldására épült. A pályák sikeres teljesítését követően a GE kiértékelte és pontozta a játékosok teljesítményét. A legmagasabb pontszámot elérő játékosokkal felvették a kapcsolatot egy állásinterjú lehetőségét kínálva. A játék két hónapon keresztül volt elérhető, ezalatt több mint 15 ezren látogatták meg az oldalt és több mint 600-an regisztráltak.

Szakemberek szerint a toborzás és kiválasztás már most is komoly időt és pénzt emészt fel a cégeknél, a kreatív technikák nagyon sokszor nem kerülnek sokba, de sokkal hatékonyabbak, mint egy klasszikus hirdetés.

 

Forrás: hvg.hu

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *