Povestea emoționantă a sătmăreanului care conduce cel mai mare brand de caricaturi din România. A început afacerea cu 30 de lei în buzunar

131
8345

Ioan De Moisa, un tânăr de doar 27 de ani din Cluj, originar din județul Satu Mare a ajuns să conducă cel mai mare bussines de caricaturi din țară. Povestea lui de la începuturi până în prezent reprezintă o lecție de ambiție, curaj, dedicare și pasiune.

Ioan De Moisa a pornit dintr-o familie săracă, fiind cel mai mare copil din cei șase frați ai familiei sale. Cu toate acestea nu a refuzat vreodată să spere că poate să reușească în viață, că poate face ceea ce visează. Și a decis să facă ceea ce îl pasiona cel mai mult, arta. A descoperit acest domeniu de mic și s-a ținut de el până l-a transformat în mod și resursă de trai.

15401436_1214930645254053_1831026355_n

Eu pictez de când sunt mic, am fost mereu pasionat de forme, de culoare, multă culoare. Când eram copil și vizitam câte o expoziție de pictură prin Carei, mă uitam ca un hipnotizat la picturi. Îmi plăceau culorile! Îmi dau seama că sunetul și culoarea sunt poate materia primă pe care Dumnezeu a presărat-o în frământarea acestei lumi. Mai apoi a început forma și spațiul și cântecul și celelalte. Începuturile mele practice cu pictura sunt pe podeaua din camera mea, am făcut vraiște prin casă, pe urma prin atelierele Școlii de Artă din Carei. La Carei am avut profesori buni de pictură și la Satu Mare, am avut norocul acesta. Am pictat mult prin atelierele școlii, ale liceului și pe urmă ale facultății. Acum lucrez în atelierul meu personal din Cluj.”, își prezintă Ioan De Moisa povestea vieții în câteva cuvinte.

Pentru a-și continua însă pasiunea la nivel mai mare și pentru a părăsi județul Satu Mare cu scopul de a-și dezvolta pasiunea și abilitățile, Ioan a fost nevoit să facă multe eforturi și să depună de două ori mai mult efort decât mulți dintre colegii lui. Și-a asumat asta de la bun început și cu gândul la destinația finală, a strâns din dinți și a reușit să crească în exprimare artistică, idei și viziunea, de la un an la altul.

Eu eram un copil sărac de la țară, noi suntem șase frați, părinții mei sunt țărani simpli, nu aveau cum să mă întrețină la facultate. Când am venit la Cluj, am lăsat cinci frați mai mici acasă, șansele ca părinții mei să imi dea vreun ban de chirie sau mâncare erau -100, mi-am asumat asta. M-amangajat, am lucrat ture de noapte la Mc Donald`s, ca dimineața să merg la cursuri și seminarii și în timpul zilei să pot învăța pentru examene și așa mi-a trecut anul întâi. A fost o perioadă grea, dificilă dar și frumoasă !

Zilele trecute m-am întors din Paris, am mers să văd din nou bordura în care am lovit cu piciorul cu șase ani în urma și mi-am promis că o să devin un om bogat, ca nu o sa mai duc lipsa de nimic si că voi munci din greu pentru asta. Eram singur în Paris prin anul trei de facultate, ajuns acolo cu o bursă Erasmus, și eram în Place du Concorde mai exact, acolo unde e obeliscul acela egiptean. Acolo, e o zonă luxuriantă a orașului și vedeam toată bogăția aceea, toți oamenii aceia avuți, care își permiteau orice. Momentul acela a fost declanșarea mea, nu înțelegeam care e diferența dintre mine și ei. Atunci mi-am promis independența financiară și am dat cu piciorul într-o bordură pe care mi-o amintesc și azi, și mi-am zis că „Gata! ” nu se mai poate așa, peste câțiva ani nu voi avea nici o scuză că sunt tot sărac, că nu am, că nu pot. Știam că totul atârnă doar în abilitățile și deciziile mele, că nu trebuie să aștept nici un tren, nu trebuie să aștept nimic, totul stătea doar într-o clipă, iîn clipa aceea de acolo, în care am luat această decizie”, își amintește cu emoție Ioan.

15355908_1214931205253997_1192229786_n

Experiența aceea a fost cu siguranță definitorie pentru viitorul lui, pentrucă odată întors acasă a fost mai motivat să reușească și să profite de orice ocazie ivită pentru a se dezvolta, a crea ceva ce să îi poarte semnătura. Și a reușit să își pună semnătura nu doar pe colțul tablourilor, ci și pe cea mai mare firmă de caricaturi din România. Aceasta are o poveste la fel de motivantă ca toată povestea de viață a lui Ioan de Moisa.

15320386_1214931455253972_1061614347_n

Mi-am deshis o firmă și pe urmă am mers la București, asta era în anul întâi de master, aveam 22 de ani. La București aveam o înțelegere cu un târg de carte să mă lase să desenez în spațiul târgului, le-a plăcut mult ideea și m-au lăsat. Am stat la București aproape o lună și am împărțit patul cu un student de acolo, Ștefan, un băiat extraordinar ! Când am mers la București eram tot sărac, aveam o măsuță pliantă, două scaune pliante, niște haine și după ce mi-am luat biletul de tren am mai rămas cu 30 lei în buzunar. A fost începutul meu antreprenorial, începutul meu spre independența financiară. M-am întors la Cluj și aici am dezvoltat o echipă de caricaturiști, scopul meu era să fac cel mai mare brand de caricaturi din România. În toți acești ani am lucrat cu mulți tineri, oameni frumoși, talentați, onești. Le multumesc tuturor pentru că au contribuit fiecare în felul lui la ceea ce e azi „Caricaturi la Cornet”. Momentan avem la Cluj opt caricaturiști și doi la București. Avem sute de evenimente în fiecare an în toată țara, mii de clienți care comandă de la noi caricaturi.”, povestește Ioan de Moisa.

A găsit deschidere mare din partea oamenilor, despre care afirmă că sunt foarte veseli și dezinhibați atunci când se așează în fața lui și a colegilor lui pentru a-i caricaturiza. De obicei totul se încheie cu zâmbete, glume și de multe ori chiar cu câte o caricatură din partea clienților pentru ei. În 2017 Ioan De Moisa ăși dorește să fie mai prezenți în capitală, acolo unde doresc să extindă afacerea.

 

 

 

131 COMENTARII

 1. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such mafingicent info being shared freely out there.

  View Comment
 2. Mauris tincidunt ultrices diam, sit amet mollis turpis dictum congue. Nulla adipiscing, neque in ultricies faucibus, erat sapien fermentum tellus, in lacinia ipsum tellus a lectus. Nam vel massa eget nisl auctor viverra in et mi. Proin mi ante, malesuada in luctus sed, molestie vel sapien. Donec non scelerisque justo. Quisque convallis adipiscing nunc quis volutpat. Etiam auctor luctus nunc non lacinia. Nam accumsan aliquam fermentum.

  View Comment
 3. Actually they do have to plot. I mentioned that, but they do not have to do so now.We are not punishing them for what their children will do, but for what they do. We have to, for if we do not do so now, it will be too late.I cant see how we can take any other route except an indirect one, that does not harm us.May not be able to post for the next few days as my PC is giving probems. Do think it over. We need lateral thinking here.

  View Comment
 4. Hi Caroline – I guess one disadvantage to playing it safe is that one will not discover the unknown gem. When it comes to most other things in life such as food, music, etc., I am really all over the place on what I try and love to discover the obscure and unknown. Reading is so time consuming that such free choices become a problem.There are however much lesser known classics and great works that few others reading that at least partially fill in the gap for me.

  View Comment
 5. Personal y reflexiva entrada…como tu blog. Felicitaciones y mucha suerte!RamónP,D,: Si te gusta la fotografía y Photoshop te invito a pasar por mi blog DISEÑO GRAFICO CON PHOTOSHOP (www.ramonferrera.blogspot.com) donde de manera desinteresada enseño técnicas muy fácil de realizar para aplicar a nuestras fotografías y todo ello a través de mis tutoriales paso a paso. Espero te guste y sea útil.22 diciembre, 2012, 23:20

  View Comment
 6. Now me, I’m comparing Gerald Paterson’s 1989 beautiful economy, in his second non-medical use, cat-out-of-the-bag Mobil Decision G2/88, a once in a generation milestone in the development of patent law in Europe, with what the unherdable cats of Paul Michel’s CAFC laid before our eyes in Bilski. Will Peter Messerli and his team be able to give us another landmark Decision of the quality of Mobil? (Mind you, in Mobil, the TBA told the EPO President Braendli to get lost, so I guess anything could happen, this time around).

  View Comment
 7. that, permit me say to you what did deliver the outcomes. Your text is highly convincing and this really is probably the reason why I’m creating an effort to be able to opine. I do not really make it a regular habit of performing that. Second, whilst I can easily notice a leaps in reasoning you make, I am undoubtedly not convinced of exactly how you appear to unite your details which in turn aid to make your final result. For now I shall yield to your problem nonetheless trust within the future you actually connect your facts much better.

  View Comment
 8. Bon vent, VinVin. Je connais ce sentiment , ayant eu un visa de 3 ans aussi (blanket L1) il y a queques annees, pour une expat de 2 ans. Et oui les enfants sont bilingues, mais depuis notre retour il y a trois mois, ca se perd. Et la plus jeune, 18 mois est americaine, mais ne parle pas americain. Bref, ce genre de moment et les annees qui suivent sont tres marquant. Enjoy and take care !

  View Comment
 9. another 1030 leak story. second day of beach holiday, snorkelling in a couple of metres came up to find my 1030 flooded. no more pics for that holiday.i thought that maybe i’d caused the leak by bumping the battery compartment or that there was sand in the gasket so when i got home i tested it again by putting it in a basin filled with water. there was a steady stream of bubbles coming from the mode selector dial. it would seem that this is the weak spot.camera has been at olympus for a month now and no news – not sure what’s happening.I have no confidence taking this camera into the water again which was the main reason i bought it.

  View Comment
 10. Os 2 link’s do Álbum 11 – Black Swans And Wormhole Wizards, estão fora do ar ! Por Favor arrumei xD Quando arrumarem de avisem por e-mail pois estou precisando desse Album. Vlw Att.: Alan

  View Comment
 11. disse:É como comentei no post sobre o STJD, ninguém sai mais prejudicado nisto tudo que o torcedor palmeirense, que além das habituais zombarias pelo descenso ainda precisa aturar a humilhação imposta pelos dirigentes, que ousaram usar a entidade Palmeiras para mendigar um ponto que sequer o tira do Z4, conquistado por um gol de mão!Há tempo as administrações do Palmeiras estão entre as piores do Brasil, os anos sem título são um reflexo disto, mas agora de fato o presidente chegou ao fundo do poço.

  View Comment
 12. I’m at a loss for words. All I can think about is how badly I want a slice of that gorgeous tomato galette. Also, confession, I’m a total slacker and I’m just now pinning this week’s FMP posts. Lastly, your crust looks perfect but if you want an entirely whole wheat galette dough, I have a recipe for one on my blog. Hope you’re having the greatest time in Seattle, I’m jealous! xo.Cookie and Kate recently posted..

  View Comment
 13. , “I don’t understand if the President said it was a terrorist attack the day after then why did I watch him on Letterman say it was movie protestors who got out of control?”So like I said she’s not too bright and she’s asking that question, so I’m sure so are many others.This was the final nail in Obama’s coffin.

  View Comment
 14. Your description of your process and the way you understood it seems exactly right. Sounds simple but, as you say, it’s quite difficult to do. I was, and still am, an anglophile, but your friend in the three-piece suits sounds over-the-top!

  View Comment
 15. WTF??That Bitch out of no wheer puncheed her mom beaaucse her mom love heer??? if i have a daughter and she punches me i wish she would im act like madea and give that girl a old fashion woop ima say go outsde and get a brandched extra thick or go get a cord so i can whoop that ass you aint bout to punch me i wish the hell my kids would # thumbs up if you aqree with me

  View Comment
 16. Substantially, the post is in reality the greatest on that deserving topic. I concur with your conclusions and also will eagerly look forward to your future updates. Saying thanks will not just be enough, for the exceptional clarity in your writing. I can immediately grab your rss feed to stay abreast of any updates. Pleasant work and also much success in your business dealings!

  View Comment
 17. – I walked out of the recent Woody Allen film, Match Point, 25 minutes after it started. It was so bad I was speechless…How anyone could sit through that drivel and not feel patronised and insulted is beyond me. But then again, Allen is a director that can do no wrong according to his fans (which is another thing that drives me nuts – the idea that because someone is “known” then they are immune from the regular standards of criticism).

  View Comment
 18. Domnule anonim,Ma intrebi daca economia ar fi putut sa sustina ceea ce a propus guvernul Tariceanu. Aabsolut da, MAI ALES ACUM CA AFLAM DE TOATE HOTIILE INSTRUMENTATE DE GUVERNUL BASESCU. ORICUM, NU VREAU CA DUMNEATA SI CEI CA TINE SA VENITI LA VOT .STATI ACASA CU TOTII, NU VREAU SA VA VAD ACOLO, SINCER.M-AM SATURAT DE VOI PANA PESTE CAP .M-am saturat de oameni care nu-si pun intrebari si se grabesc sa pupe-n fund orice conducatori corupti si vanzatori de tara.Nu te mai grabi sa-mi raspunzi ca nu o sa mai intru pe acest blog al acestui geniu national…Numai bine.

  View Comment
 19. Quem está disponível para isso?Gente com menos de 50 anos não pode, e tem família para alimentar.Infelizmente, os poucos que restam, graças à nossa passividade em AG diga-se, não querem. Desistimos do clube?O que podemos fazer mais, para além de mandar os bitaites que referiste?Ideias precisam-se, para começar.. e já vamos tarde.

  View Comment
 20. Kako que rico yo nunca había visto este plato ¡vamos que no sabía ni que existia! te ha quedado fabuloso y tiene que estar buenísimo.Lo del texto revisa la barra desde donde creamos el texto puede ser que se haya desactivado.Un besito desde el bazar de los sabores y que pases un buen fin de semana

  View Comment
 21. Tja, dass man die Zürcher so arrogant und die Winterthurer so nett findet, kann auch mit einem selbst zu tun haben und weniger mit den UreinwohnerInnen der jeweiligen Städte, so es denn welche sind, von denen hier die Rede ist. Und ganz ehrlich: ich finde, Rassismus fängt im Kleinen an – zB bei solchen Kantönli-Gedanken. Man könnte sich doch auch ganz einfach über die jeweiligen Eigenheiten freuen. Schon mal ausprobiert?

  View Comment
 22. oh bene hanno tolto quell’orribile cornicione della versione precedente :Dche linux ha preinstallato? data la particolarità dell’hardware pensi sia molto difficile installare altre distribuzioni tipo Gentoo?e poi: ma si riesce a scrivere decentemente o ogni 3 parole c’è una ù una à ecc ecc? :Dverso la fine dell’articolo mi sa che hai scritto „riuscite” al posto di „riscuote”il prezzo è davvero interessante! :)ci sono già dati ufficiali sull’autonomia?ma quante domande faccio? 😀

  View Comment

LĂSAȚI UN MESAJ