Van amiben a szatmáriak Kolozsvárral versenyeznek. De normális ez?

0
566

Szatmárnémeti örök életében egy kisváros volt és annak is volt elkönyvelve a szó minden értelmében — s mivel alig van olyan szatmári lakos, aki legalább egyszer ne fordult volna meg Kolozsvárt, természetes, hogy mindenki összehasonlítja megyeszékhelyünket Erdély fővárosával és természetesen a mérleg nyelve mindig Kolozsvár felé billen.

Ám mint kiderült, pár dologban a szatmáriak egyenlőek a kolozsváriakkal, s még ha ez nem is számít kimondott pozitívumnak, de annak a jele, hogy Szatmárnémetinek is  van egyfajta gazdasági ereje — legjobb példa erre az ingatlanárak, pontosabban a kereskedelmi tevékenységre alkalmas ingatlanok árai.

„Tavaly több mint 20 kereskedelmi helyiséget adtunk el. A jó fekvésű és potenciális vásárlóközönséggel rendelkező kereskedelmi helyiségek keresettek és ezek eladási ára sem változik egy ideje. A legjobb helyen lévő kereskedelmi helyiségeket 2500 – 3000 euró közötti négyzetméterenkénti áron adják el. Bár, véleményem szerint túl nagy ez a befektetés, hiszen lehet: húsz év alatt nem termelsz akkora profitot, hogy az üzlethelyiség árát kihozd. De az is igaz, a tulajdonosok hat– hét évente változnak. Vevők pedig mindig vannak, néha szinte sorban is állnak ezekért a helyiségekért. A negyedekben természetesen jóval alacsonyabbak az árak, átlagosan 1000 euró vagy ez alatt van egy négyzetméter, de ott nem annyira kifizetődő és nyereséges üzletet beindítani. Azt mondják a központi kereskedelmi helyiségek árai egy szinten vannak a kolozsvári árakkal — azért, mert Szatmáron minden a központban történik, mindent a központban csinálunk.” – magyarázza a Comcas Imobiliare Ügynökség menedzsere, Radu Hotca. Hozzátéve azt is: a harmadik híd megépítését követően a város valószínűleg terjeszkedni fog és a városközpont — kereskedelmi szempontból — valamelyes veszíteni fog fontosságából, és egy újabb kereskedelmi központ fog kialakulni a Szamos bal partján, főleg a megamall felépítését követően.

De nem csak a kereskedelmi helyiségek eladási, hanem a bérleti ára is vetekszik a kolozsváriakkal, bár nem feltétlenül számít pozitívumnak. „Paradox módon elég magasak a bérleti díjak, de nem látom okát, miért. Nem vagyunk egyetemi központ, hogy ez indokolt legyen. Míg a negyedekben egy rendbe tett, bebútorozott lakást 180 – 200 euróért lehet bérelni, a városközpontban 250 – 300 euró között mozog a bérleti díj, de elérheti az 500 eurót is. Persze ekkora árakat csak akkor lehet kérni, ha van is aki megfizesse — és úgy tűnik, igény is, na meg pénz is van rá.” — mondja Radu Hotca.

Comments

comments

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *