Refresh portului popular din Oaș dat de o sătmăreancă originară din Carei

0
16168
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Uneori nu trebuie să te naști undeva ca să fii îndrăgostit de acel loc, ci e suficient să te simți acolo ca acasă și astfel te voi confunda cu tot ce înseamnă zona respectivă. Este povestea Biancăi, o tânără din zona Careiului, „adoptată” în Certeze după ce s-a măritat cu un oșan.

Acum trei ani Bianca a cunoscut din interior tot ce înseamnă tradiția și obiceiurile din Oaș, după ce a ajuns noră într-o casă de oșeni care țin la tradiție și la portul popular. Acesta a fost momentul în care orice vis din copilărie a căzut pe locul doi și toată atenția ei s-a axat pe costumele tradiționale oșenești și mai ales pe aducerea lor în actualitate pentru a putea fi purtate în viața de zi cu zi.

IMG_7102 IMG_7104

„Eu când am fost mică mi-am dorit să fiu doctoriță, așa am ajuns la facultatea de chimie, încurajată de o profesoară foarte bună pe care o aveam în liceu. Acum trei ani m-am măritat cu soțul meu pe care l-am cunoscut în Satu Mare, el fiind din Oaș și am ajuns la Certeze.”, povestește Bianca prima ei interacțiune cu zona Oașului.

A îndrăgit atât de mult costumul popular oșenesc încât a dorit să îl poarte cât mai des, moment din care s-a născut afacerea pe care o are acum. Așa a ajuns ca acum să nu dea ia tradițională pe o altă cămasă, adaptând ia pentru orice moment al zilei sau vizită pe careo face.

„Am văzut mult frumos în jurul meu și am vrut să îl arăt și altora. La Sâmbra Oilor am văzut oameni, tineri, că poartă, că apreciază așa ceva, am zis că hai să încerc. Anul trecut am fost tot anul, la toate târgurile de prin zonă, dar și în Oradea, Băile Felix, Zilele Marghitei. Am simțit că nu e acces la ele, pentru că știu de costume și de ii doar cei care sunt de aici, din zona asta, dar cei din alte județe nu și am vrut să ajungă și la ei frumosul acesta. De aceea am vrut să fac un magazin de prezentare, să vadă lumea mai multe creații. Eu întrunesc 10 producători de așa ceva. Am început să iau produse de la mama soacră, am mers cu ea în piață și apoi au început să vină și altele să îmi arate ce fac și apoi eu am selectat ce îmi place și ce am știut că poate fi purtat în orașe”, explică Bianca.

IMG_7105 IMG_7106

„E foarte bine că este cineva care să le adune de la toată lumea, că aici în Certeze la fiecare casă e cineva care știe face și face mărgele, ca mine, sau alte lucruri, dar dacă nu e cine să le promovezi și să le vândă, nu află lumea ce faine sunt. Eu și o prezentare de modă cu așa dacă s-ar face mi-ar place să văd”, afirmă și Marina Floare, o producătoare de mărgele.

„Eu anul trecut tot anul am purtat ie și sandale de vară. Am vrut să arăt că se poate purta oricând. Mi se pare că e foarte ușor să placă așa ceva, cuiva. Am fost la Oradea la un târg, unde lumea nu se aștepta să vadă așa ceva. În principal am primit aprecieri de la bărbați, și mai tineri și mai în vârstă, de la care nu mă așteptam. În ie te simți foarte relaxat, pot să iau o pereche de blugi și o ie și pot să mă duc cu ea oriunde, la bancă, în oraș. Lumea te vede mai încrezător când ai o iepe tine. ”, mai afirmă Bianca.

Băiețelul de 2 anișori este unul dintre modele Biancăi, pe care îl îmbracă cât se poate de des în ia tradițonală. De asemenea soțul este o altă persoană care îmbracă iile comercializate de Bianca, acesta fiind și cel mai mare susținător al ei. Acum lumea se oprește la magazinul Biancă din Certeze pentru a-și îmbogăți garderoba cu ceva deosebit. Atunci când simte că cea sau cel care i-au călcat în magazin sunt oamenii care nu plac doar cu privirea ceea ce comercializează ea, ci se confundă cu așa ceva, Bianca e dispusă să dea până și din garderoba personală unele piese mai speciale.

IMG_7108 IMG_7109 IMG_7110 IMG_7113 IMG_7116 IMG_7126 IMG_7128 IMG_7139

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Comments

comments

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *