Tot mai mult kitsch și mai puțină tradiție, la Sâmbra Oilor. Elementul suprem – hanoracul Apple

0
3000
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Evenimentul Sâmbra Oilor, organizat pentru a marca urcarea cu oile la munte, un moment important în viața crescătorilor de oi, este un punct zero al vieții în Țara Oașului, fiind de 61 de ani locul de întâlnire al oșenilor.

„Țin totuși să vă spun că v-am admirat întotdeauna pe dumneavoastră, pe oșeni, pentru modul în care ați știut să păstrați tradiții de sute sau poate chiar mii de ani, și mi-aș dori ca și celelalte zone folclorice ale județului să se ambiționeze, să încerce măcar să vă egaleze la acest lucru”, a fost mesajul prefectului Darius Filip la deschiderea celei de-a 61 ediții, punctând astfel longevitatea sărbătorii.

Dacă din punct de vedere al continuității evenimentul rezistă, acesta nu mai seamănă prea mult cu ceea ce a fost acum câțiva zeci de ani. Cei mai bătrâni își amintesc cu drag de acele ediții care reprezentau cu adevărat întâlnirea oșenilor, tradiția zonei și promovarea culturii tradiționale. Acum, din toate acestea se mai păstrează doar programul artistic, în rest fiind vorba de mult fum, gălăgie și kitsch.

IMG_8862

„Față de înainte nu s-a schimbat cu mare lucru în ceea ce privește muzica, oamenii și mâncărurile, ceea ce mă deranjează cel mai rău e că e plin de kitcs. Noi meșterii populari care suntem aici vreo trei-patru nu suntem apreciați, de aia nici nu ne-am pus în linie cu restul, că în rest numai chinezării, chinezării. Înainte veneai la Sâmbră să iei un pantof, o ie brodată, o pălărie, acum numai chinezării”, afirmă Ana Mare, meșter popular.

Din ritualul Sâmbrei, de-a lungul anilor s-a pierdut și alt obicei, cel al competiției dintre oșeni, aici făcând referire la cele de prins berbecul sau roata de cașcaval, la care de obicei ieșeau câștigători cei din Bixad.

IMG_8866

„O fost obicei pe vremea lui Ceaușescu. Se arunca din elicopter, se arunca butoiu cu vin, mielu și bărbații urcau pe cracă sus, sus și care ajungea mai sus, acela îl prindea. Bixădenii o fost fruntea, că ei mereu o prins mielu la Sâmbra Oilor. Și acuma e frumos, bine că se duce obiceiul Sâmbrei mai departe. Înainte era lume că nu puteai arunca un ac, că nu erau atâtea ocazii să vină lumea la o sărbătoare, sau să se găsească de mâncare sau băutură sau jucării. Era cam unica sau erau maxim două sărbători pe an la care se găseau așa ceva ”, afirmă o altă doamnă.

Pentru politicieni sâmbra a devenit un loc de lansare, anii electorali fiind extrem de aglomerați din punct de vedere al musafirilor prezenți. Anul acesta singurul nume cu notorietate dintre cei care au poposit la Sâmbră au fost Ioan Mircea Pașcu,vicepreședinte al Parlamentului European, el fiind un om al locului, nelipsit de la nici o ediție și liberalul Ludovic Orban.

IMG_8875

Pentru cei cu spirit antreprenorial, Sâmbra Oilor de la Huta Certeze e doar o altă oportunitate de a face bani. Standurile amenajate au fost pline cu de toate, de la porumb fiert, la ochelari de soare, produse naturiste, puști de jucărie, carcase de telefon și multe altele. După vizita de dimineață a celor de la diverse instituții ale statului, menită să controleze actele comercianților, au apărut și oportuniștii, care și-au întins pătura pentru a vinde semințe sau au vândut scaune direct de la purtător, îndemnând oamenii:„Hai luați repede, că acuma începe spectacolul”.

„Când erau copiii mici, lucram în Negrești și veneam la Sâmbră. Nu erau lucrurile așa. Trebuia să aduc pe cineva de dimineață, să pună pătura ca să avem loc unde să stăm și noi reveneam înainte să înceapă spectacolul. Ca să nu stăm câte trei ore la rând mai bine făceam noi un grătar cât stăteam aici.”, își amintește un alt domn despre ce însemna Sâmbra Oilor altădată.

IMG_8918

Produsele tradiționale și specifice unei astfel de sărbători, cașul, iile tradiționale,obiectele sculptate manual au fost pierdute printre alte lucruri importate de comercianți de carieră care nu pierd nici un eveniment pentru a-și pune taraba. Cei care au dorit o ie, un clop sau un batic au trebuit să taie fumul de mici pentru a ajunge să poată să le admire.

Kitschul suprem a fost un produs vestimentar care a stârnit mult amuzament în rândul celor care l-au observat. O doamnă, trecută de prima tinerețe, a dat costumul popular oșenesc pe un hanorac, dar nu unul oarecare, ci unul cu o siglă uriașă de la Apple pe spate, format din sute de pietre strălucitoare.

18387044_1360494407319911_473798535_n 18386775_1360494477319904_505666914_n

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Comments

comments

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *