Povestea care rupe suflete!!! Cum s-a mobilizat o comună întreagă să refacă o casă pentru o familie cu 10 copii

0
1139
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Umanitatea nu a murit. Ea trăiește ascunsă adânc, în sufletul oamenilor de la țară, care au nevoie de un impuls extrem de puternic pentru a lăsa să se vadă această latură sensibilă a lor public. De obicei dezastrele sunt cele care îi face să renunțe la măștile sociale și să lase sensibilitatea să îi stăpânească.

În februarie familia Mureșan a pierdut tot ce avea, masă, masă, haine, acte, mobilă și tot ce reușiseră să strângă o viață. Inclusiv cel mai mic membru al familiei, o fetiță de un an. Un incendiu le-a luat tot ce aveau, inclusiv viața celei mici. Recent își extinseseră locuința cu încă două încăperi, pentru ca toți cei 13 membri ai familiei să aibă loc.

„Am fost acasă când a pornit incendiu. Doi copiierau afară și fetița era înauntru. Un vecin m-a chemat să ies că arde casa lui Marcel și să sun. De la mine o tras apă să ducă să stingă până vin pompierii. Păcat de ei că îs familie tare harnică, atât muncesc de numa, copiii nu o dus lipsă de nimica. ”, afirmă vecina familiei.

„Asociația noastră este aici în comunitate și am avutunc az social, am zis că e în măsură să iasă în față și să mobilizeze lumea. Lumea s-a mobilizat foarte repede, în ideea în care oamenii in sat sunt uniți. La oamenii ăștia le-a ars tot ce au avut în casă, le-a arscasa, actele. În momentul în care a ars casa un copil a fost prins în casă. S-a ascuns sub pat când a ieșit fum și nu a mai reușit să îl scoată, s-a prăbușit tavanul peste. Era o cameră improvizată, construită lângă casă. ”, afirmă Anita Lengyel, coordonatoarea Asociației Satul de Lut.

IMG_9152 IMG_9161

Nici nu credeau ei atunci că vor mai avea repede un acoperiș deasupra capului, o casă care să le aparțină Primăria i-a mutat în niște locuințe de necesitate, pentru ca cei mici să poată merge la școală și grădiniță. Dar drama lor a mobilizat rapid comunitatea, care au pus mână de la mână și au strâns banii necesari pentru a le face un acoperiș deasupra capului. Vechea casă a fost prea afectată de flăcări, astfel încât Asociața Socială atul de Lut s-a angajat să strângă fonduri entru ei și să contacteze oameni de bine pentru a le ridica o casă nouă.

„E mai spațioasă asta, avem loc mai mult. Nu ne-am mutat încă, aici la centrală facem mâncare. Lunile astea de iarnă au fost și mai grele și mai ușoare, am tot făcut naveta de la dispensar, unde ne-a dat primăria, aici, la animale. Le-aș mulțumi la toți din suflet, nu credeam că o să ajungem să avemo casă așa repede, după ce am trecut prin atâtea. Era bine dacă era și fata cu noi, da … (plânge)..măcar îs ceilalți cu noi.  Foarte multă lume ne-a ajutat, ne-au sunat, chiar și din străinătate, să ne spună că ne trimit una alta, bani, alimente, haine. ”, afirmă mama familiei.

O echipă de construcții dintr-o localitate învecinată, din județul Maramureș a trimsi meșterii și materiale, asociația a strâns bani alături de biserică și chiar a organizat o serie de spectacole caritabile în municipiul Satu Mare pentru strângere de fonduri și astfel, în doar trei luni au reușit să ridice de la zero o casă nouă pentru familia Miclăuș și cei 10 copii ai lor.

În curând familia se va muta în casa lor, una mult mai mare și mai spațioasă. Oamenii din localitate vor continua să îi ajute, pentru a putea mobila casa și pentru a putea să își adune înapoi zestrea pierdută, ei rămânând atunci doar cu hainele de pe ei. Donațiile constând în pături, mobila, electrocasnice sunt în continuare binevenite lor, Asociația Socială Satul de Lut fiind cea care se ocupă de recepția lor.

Ironia sorții face ca și unul din meșterii care lucrează la finisarea casei să fie într-o situație similară, fără un acoperiș propriu deasupra capului, locuind cu chirie pe unde apucă.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Comments

comments

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *