Despre pasiune și tradiție, din casa-muzeu a lui Sorin Avram, din Craidorolț – Galerie foto

0
4005
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Comuna Craidorolț a fost destinația din acest weekend a iubitorul de cultură, tradiție și cântec popular. Acolo a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului Meșteșugurilor și Tradițiilor, în curtea familiei Avram.

Până aici e totul cunoscut, căci festivale se mai organizează și dacă facem referire la Danțu la Șură, se întâmplă astfel de evenimente și în curțile oamenilor. Ce face deosebit acest eveniment este ceea ce s-a aflat în cealaltă parte de curte față de cea unde au avut loc momentele artistice. Sorin Avram, un tânăr pensionar acum, strânge de 18 ani obiecte vechi, de la oamenii locului și de la cei care doresc ca poveștile despre vechile obiceiuri și meșteșuguri să nu se piardă.

În anii 90 s-a mutat cu familia la Craidorolț și imediat după aceea a început să strângă în una din casele bătrânești tot felul de obiecte din cultura tradițională a zonei, de la cele folosite în curte: prese de sros struguri, batoză, mașinărie de sfărmat mălai, la obiecte de mobilier și obiecte casnice, dar și costume tradiționale. Nu a durat mult până când casa a devenit muzeu, iar de 10 ani aceasta este recunoscută ca și muzeu și poate fi vizitată de curioși.

„Pentru mine toate obiectele au aceeași valoare. Desigur, muzeografii apreciază altfel valorile într-un muzeu, dar eu apreciez asemeni unui părinte când are mai mulți copii. Eu din acest muzeu am făcut o pasiune. În viață fiecare o are anumite hobby-uri, unora le plac jocurile de noroc, altora vânătoarea sau pescuitul, altora în crâșme, pentru mine acest muzeu înseamnă un hobby. ”, declară Sorin Avram.

Fost ajutor de șef de post, Sorin Avram a dorit să își găsească o activitate căreia să i se dedice cât de mult îi permite timpul, dar și bugetul familiei, pentru că aproape tot ceea ce este expus a fost plătit din buzunarul propriu. Muzeul numără peste 4500 de exponate, fiind amenajat chiar și podul casei. Pentru acestea Sorin Avram a renunțat la fumat, transformând astfel un viciu într-o pasiune.

„În casa aceasta intru zilnic. Pentru mine e un loc unde mă relaxez, unde mă simt bine, unde îmi fac proiectele de viitor și aici măsimt bine. Mă bucur că și familiei îi place ceea ce fac. De fiecare dată când e să achiziționez un obiect, că pe mine toate acestea m-au costat, că nu mi le dă nimeni de gratis, ne sfătuim. De fiecare dată mă gândesc să nu afectez situația familială a familiei, dar totodată să îmi fac și mie o plăcere. Eu am pornit de la ideea, că în urmă cu mulți ani am fumat, am avut un viciu și am încercat ca dintr-un viciu să fac o pasiune, ceea ce consider că am reușit. Banii ce i-aș fi dat pe țigări într-o lună, cam 450 de lei, îi investesc aici.”, mai declara Sorin Avram.

„Este nemaipomenit ce a făcut acest om aici, poate să concureze cu orice alt muzeu, pentru că este un muzeu viu, un muzeu care trăiește cu obiectele pe care Sorin Avram le-a cules de-a lungul vieții.Ar fi păcat să mutăm obiectele astea de aici într-un muzeu mare, pentru că eu cred că aici se simt ele bine. Dacă pot spune că niște obiecte se simt undeva bine, cred că aici se simt foarte bine aceste obiecte, declară Robert Laszlo, director Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale.

Ziua de duminică a fost una plină de veselie în curtea lui Sorin Avram,oameni îmbrăcați în costume populare au dansat și au cântat, veselind întreaga stradă. Cei mai tineri au avut ocazia să vadă pe viu și cum se zdrobea cânepa, un obicei dispărut din satele românești de multă vreme.

IMG_9176 IMG_9178 IMG_9182 IMG_9181 IMG_9183 IMG_9189 IMG_9187 IMG_9186 IMG_9185 IMG_9184 IMG_9190 IMG_9193 IMG_9194 IMG_9195 IMG_9198 IMG_9201 IMG_9202 IMG_9203 IMG_9204 IMG_9205 IMG_9207 IMG_9209 IMG_9211 IMG_9220

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Comments

comments

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *