22 de rulote au poposit în curtea lui Silviu Zetea. Povestea conducătorilor lor te face să fii mândru că ești român

0
5927
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

De șase ani, fără nici o pauză sau întârziere, curtea pălinciei lui Silviu Zetea este locul unde poposesc pentru prima dată în România rulotele care fac parte din caravana olandeză care vine anual în România.

Caravana care numără 22 de rulote vine din Olanda în vizită în România, pentru cinci săptămâni, pentru a descoperii frumusețile țării noastre. Aceasta are o vechime de 15 ani pe acest traseu, fiind condusă de doi români.

Aceștia sunt plecați din țară de 36 de ani, dar nu au ezitat niciodată să se întoarcă în vizită în locurile natale. Originari din Arad, ei au muncit în domeniul turistic și învățământ, astfel că drumețiile le-au fost o obșnuință. În timpul verii munceau pe litoral, pentru străini, astfel că le-a fost ușor să ia contact cu persoane din culturi diferite.

„Când ne-am dus afară am continuat. Când am ajuns în Olanda am cumpărat o caravană de asta și ne-am înscris în clubul caravaneor, care acum are 40.000 de membrii și 20.000 de rulote. Am început să călătorim și în revista clubului a fost un anunț că se caută conducător de grupuri, care au experiență și noi ne-am dus să vedem despre ce e vorba. Eu le-am zis că după ce ies în pensie vreau și eu să fac parte și ei mi-au zis că nu după ce ies în pensie,ci mâine, că este interes enorm pentru România.”, afirmă Iaroslav Noghiu

În acel an au fost nevoiți să vină în România pentru a prospecta zona și a forma traseul iar din anul imediat următor au pornit la drum cu caravana. De câte ori scot la vânzare locurile pentru traseul din România, în 15 minute se dau toate. Dintre cei 43 care au ajuns în acest an în țara noastră sunt puțini cei care sunt la a doua sau a treia vizită, majoritatea fiind la prima experiență în România.

O poveste frumoasă o are și primul contact al conducătorilor de caravană cu cei de la pălinciile Zetea.

„Eu sunt translatoare în Olanda și lucrez cu justiția și poliția și am avut o comisie rogatorie și am venit aici cu poliția olandeză să anchetze un caz și am fost la Satu Mare. Seara, când s-au terminat trebuirile, cei de la poliție au zis că ne duc undeva unde e fain. Eu nu am zis nimic că eram în exercițiul funcțiunii, dar au început să îmi sclipească ochii și să îmi zic în gând că asta e ceva pentru noi, dar nu știam dacă ne primesc. Și atunci am stabilit contactele”, afirmă doamna Ildiko

Cei care iau parte la această caravană sunt în marea lor majoritate pensionari, oameni liberi, care au un anumit statut social și un nivel de trai care le permite atât achiziția unei rulote cât și să fie plecați de acasă câte două luni pe an.

„Noi suntem ca niște călători ambulanți. E libertate, că nu ești legat de nimic, ai tot ce vrei, ai tot confortul, mergi unde vrei, faci ce vrei. Dimineață când am pornit din Debrecen le-am zis la oameni unde ne vedem și la cât, în rest ei au fost liberi să aleagă orice rută. Numai vă dați seama că publicul nostru e restrâns, că cine își poate permite să fie plecat de acasă atâtea săptămâni”, mai afirmă domnul Noghiu Iaroslav

Satu Mare este poarta lor de intrare în țară și momentul în care fac cunoștință cu ceea ce înseamnă ospitalitatea românească. După ce și-au parcat rulotele și și-au făcut cele trebuincioase oricărei case, oamenii au început să se delecteze cu o băutură și să se odihnească, ca mai spre seară să aibă un program atent pregătit de cei de la Zetea.

„Pe sistemul românesc, tai porcul și fac preparate tradiționale din el și ospătez lumea. Grupul are 43 de persoane, dar alături de ei mai sunt și alți prieteni din țară, adunați din București până în Satu Mare. Este al șaselea an în care vine grupulde olandezi și în fiecare an vin alții, ei fac parte dintr-un grup mult mai mare. Intrarea în țară se concretizează mereu aici. Acum totul se învârte în jurul pălincii aici. Le facem o prezentare pe flux, a tot ceea ce înseamnă Zetea ca brand european, după care urmează un filmuleț documentar de 8 minute iar după prezentare vine partea de degustare de pălincă și celelalte produse pe care le am, asezonate cu un program folcloric”, afirmă Silviu Zetea.

Seara s-a încheiat cu hore românești pe acordurile unei formații locale, un foc de tabără și multe prietenii legate, atât între olandezi, cât și între românii prezenți și musafirii lor.

Circuitul durează cinci săptămâni. De la oprirea din Satu Mare, care este greu de egalat din punct de vedere a ospitalității, urmează zona Maramureșului istoric, mai apoi Vatra Dornei, Cheile Bicazului și mai apoi se continuă cu zona Moldovei. În total caravana trece de 6500 de kilometri, cu tot cu drumul întors în Olanda, dar sunt mulți dintre cei din caravană care sunt plecați de acasă încă de la 1 mai, având un traseu independent până la momentul reunirii de la Satu Mare.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ