Sătmărenii nu se înghesuie să își vaccineze copiii pe rujeolă. Mulți s-au îmbolnăvit chiar la spital

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Epidemia de rujeolă care a cuprins întreaga țară nu a ocolit județul Satu Mare, care a fost unul dintre campioanele la numărul de cazuri raportate. Conform directorului DSP Satu Mare, Macrina Mihai, în cursul acestui an au fost în registrate peste 800 de astfel de cazuri, în prezent fiind internate cu această problemă aproximativ 9 persoane.

Una dintre cauzele care a stat la baza numărului mare de cazuri de rujeolă a fost nevaccinarea copiilor, respectiv a celor între 9 luni și 5 ani, care se încadrează pentru acest vaccin.

„O singură doză de vaccin ROR aduce persoanei vaccinate o imunitate activă de 94%-98%. Pentru creșterea nivelului de imunitate până la 99% s-a introdus din 1994 administrarea celei de a doua doze de ROR. Acoperirile vaccinale  înregistrare în ultimii ani, în populația infantilă și eligibilăla administrarea vaccinului ROR, au înregistrat valori sub ținta propusă, de 95%, făcând posibilă acumularea unei populații receptive a dezvolta rujeola prin absența protecției conferite de vaccinare.”, afirmă directorul DSP.

Anul trecut au fost vaccinate  73% din persoanele care erau în evidențe ca având vârsta necesară vaccinării, anul acesta situația fiind mai slabă statistic, cu doar 47,82%, în primele șase luni. Cele mai puține vaccinuri sunt făcute în mediul rural, acolo unde nu există interesul părinților pentru a face acest vaccin copiilor. Deși nu este criză de acest vaccin, fiind peste 270 de doze în stoc și peste 1500 la medicii de familiei, numărul copiilor vaccinați scade, invers proporțional cu numărul cazurilor de rujeolă confirmate. În județ a fost raportat chiar și un caz de deces din cauza acestei boli. Luna cu cele mai multe cazuri confirmate, 214, a fost martie, urmată de luna aprilie, cu 197 de cazuri.

„Cazurile de rujeolă au apărut cu preponderență în mediul rural. Cu majoritatea covârșitoare a afectat nevaccivați datorită lipsei de coplianță, educație și responsabilitate a părinților care provin din comunități cu statut economico-social pecar.

Un element de risc și de o creștere a cazurilor de îmbolnăvire în comunitate a reprezentat-o internarea copiilor cu semne de boală nespecifice la debutul rujeolei în secția de pediatrie a Spitalului Județean de Urgență,afectând astfel și copii nevaccinați internați cu altă patologie” mai afirmă Mihai Macrina.

Cele mai numeroase focare de boală s-au înregistrat în focarele de romi, acolo unde nu a existat posibilitatea ca cel bolnav să fie izolat de restul copiilor, răspândind astfel repede boala, aceasta ajungând chiar și la tineri de 15 ani, care nu au fost vaccinați anterior, ceea ce reprezintă o raritate ca o persoană trecută de faza copilăriei să dezvolte rujeola.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *