A Jobbik dicséri a romániai korrupcióellenes harcot, és szeretné az RMDSZ-nél jobban támogatni az erdélyi magyarság ügyeit

0
169

Magyarország aktuálisan második legerősebb politikai pártjának, a Jobbiknak országos szóvivője, Apáti István az elmúlt hét végén Szatmárnémetiben tartott sajtótájékoztatót. A magyarországi politikust a szatmárnémeti Dula Zsolt fogadta, a Jobbik, partiumi, területi képviselője.

A sajtótájékoztató fő témája a Jobbik álláspontjának bemutatása volt, a Magyarországon hatalmon lévő Fidesz-kormány munkájáról, illetve azok határon túli magyarokkal szembeni magatartásáról, ugyanakkor szó esett az RMDSZ-ről is.

A Jobbik szerint a jó politikai viszonyt ápoló Fidesz és RMDSZ nem képviseli kellő módon az anyaország határain kívül élő magyarok érdekeit, ugyanis ezt mutatja az is, hogy a magyar kormány nemrég elutasította a Jobbik azon indítványát, amelyben a 2018-as esztendőt Trianon emlékévnek szerették volna nyilváníttatni, válaszként a román kormány ugyanerre a periódusra tervezett megmozdulásaira, a Nagy Egyesülés évszázados évfordulója okán.

 

A sajtótájékoztatón szóba kerültek a jövőre megrendezésre kerülő magyarországi parlamenti választások is, amelynek során a Jobbik szeretne még jobb eredményeket elérni, mint az eddigiekben, elsősorban azért, hogy az erdélyi magyarság ügyei is erőteljesebb támogatást élvezhessenek. Az erdélyi magyarságot szeretnék segíteni a két ország közti tömegközlekedési lehetőségek feljavításával, illetve szeretnének tenni azért is, hogy a kisebbségben élő magyarság anyanyelvhasználata ne ütközzön akadályokba a jövőben.

 

Végül Apáti István az állandó örökzöld erdélyi-partiumi területi autonómia kérdéséről is beszélt. Elmondta, hogy meglátása szerint az RMDSZ nem veszi komolyan ezeket a törekvéseket, és nem is foglalkozik megfelelően a kérdéssel, holott a romániai magyarság számára ez egy fontos és égető probléma. Éppen ezért kérik a román állam vezetőit is, hogy a magyarokra ne ellenségként, hanem partnerként, szövetségesként tekintsenek, hiszen a két állam azonos térségben, azonos problémákkal küzd, úgy gazdaságilag, mint szociálisan is.

És ami Romániát illeti, pozitív tényként említette meg Apáti, hogy az ország példamutatóan jár el a korrupcióellenes harcban, ezzel jócskán megelőzve Magyarországot is, ami egy dicséret Románia javára, ugyanis Magyarországon sajnos a korrupció és a maffia igen erőteljesen jelen van, mi több, a legfelsőbb körökben, a kormányban is széles mozgástérhez jutnak.

Comments

comments

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *