A Jobbik dicséri a romániai korrupcióellenes harcot, és szeretné az RMDSZ-nél jobban támogatni az erdélyi magyarság ügyeit

0
199
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Magyarország aktuálisan második legerősebb politikai pártjának, a Jobbiknak országos szóvivője, Apáti István az elmúlt hét végén Szatmárnémetiben tartott sajtótájékoztatót. A magyarországi politikust a szatmárnémeti Dula Zsolt fogadta, a Jobbik, partiumi, területi képviselője.

A sajtótájékoztató fő témája a Jobbik álláspontjának bemutatása volt, a Magyarországon hatalmon lévő Fidesz-kormány munkájáról, illetve azok határon túli magyarokkal szembeni magatartásáról, ugyanakkor szó esett az RMDSZ-ről is.

A Jobbik szerint a jó politikai viszonyt ápoló Fidesz és RMDSZ nem képviseli kellő módon az anyaország határain kívül élő magyarok érdekeit, ugyanis ezt mutatja az is, hogy a magyar kormány nemrég elutasította a Jobbik azon indítványát, amelyben a 2018-as esztendőt Trianon emlékévnek szerették volna nyilváníttatni, válaszként a román kormány ugyanerre a periódusra tervezett megmozdulásaira, a Nagy Egyesülés évszázados évfordulója okán.

 

A sajtótájékoztatón szóba kerültek a jövőre megrendezésre kerülő magyarországi parlamenti választások is, amelynek során a Jobbik szeretne még jobb eredményeket elérni, mint az eddigiekben, elsősorban azért, hogy az erdélyi magyarság ügyei is erőteljesebb támogatást élvezhessenek. Az erdélyi magyarságot szeretnék segíteni a két ország közti tömegközlekedési lehetőségek feljavításával, illetve szeretnének tenni azért is, hogy a kisebbségben élő magyarság anyanyelvhasználata ne ütközzön akadályokba a jövőben.

 

Végül Apáti István az állandó örökzöld erdélyi-partiumi területi autonómia kérdéséről is beszélt. Elmondta, hogy meglátása szerint az RMDSZ nem veszi komolyan ezeket a törekvéseket, és nem is foglalkozik megfelelően a kérdéssel, holott a romániai magyarság számára ez egy fontos és égető probléma. Éppen ezért kérik a román állam vezetőit is, hogy a magyarokra ne ellenségként, hanem partnerként, szövetségesként tekintsenek, hiszen a két állam azonos térségben, azonos problémákkal küzd, úgy gazdaságilag, mint szociálisan is.

És ami Romániát illeti, pozitív tényként említette meg Apáti, hogy az ország példamutatóan jár el a korrupcióellenes harcban, ezzel jócskán megelőzve Magyarországot is, ami egy dicséret Románia javára, ugyanis Magyarországon sajnos a korrupció és a maffia igen erőteljesen jelen van, mi több, a legfelsőbb körökben, a kormányban is széles mozgástérhez jutnak.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Comments

comments

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Sigur nu esti Robot, dar trebuie sa ne asiguram :) *