Az RMDSZ képviselői sérelmezik, hogy a kormány elutasítja a párbeszédet a kisebbségek ügyében

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

„A 2018-as centenárium küszöbén párbeszédet kezdeményeztünk, de az elutasítás falának ütköztünk. Azt szerettük volna elérni, hogy minél többen használhassák magyar anyanyelvüket azokon a településeken, ahol a magyarság számaránya meghaladja a 10%-ot. A 215-ös törvény módosításának elutasításával a román többség gyakorlatilag elutasította a párbeszédet a magyar kisebbséggel. Készek voltunk mindannyiunk számára megfelelő és életképes megoldásokat keresni, hogy a 20%-os küszöböt csökkentsük akár 15%-ra”, fogalmazott egy sajtótájékoztatón Magyar Lóránd és Erdei D. István, az RMDSZ két parlamenti képviselője. „A magyar kisebbség céljai, vágyai semmiben sem sértik a román többség jogait”, emelték ki.

„Szatmár megyében három olyan község van, ahol a magyarság aránya nem éri el a 20%. Erdődön 6231 lakosból 1092 a magyar, Aranyosmeggyesen 6.683 lakosból 1007 a magyar, Szamosdobon pedig 2760 lakosból 537 a magyar. Úgy gondoljuk, nekik is jogukban áll, hogy használhassák anyanyelvüket az állami intézményekben”, szögezte le Erdei.

Magyar Lóránd szerint „ Romániának meg kell értenie és el kell fogadnia, ebben az országban élünk, Erdély a szülőföldünk és mi itt akarunk élni mint az ország teljes jogú állampolgárai. De párbeszéd, sőt a párbeszédre vonatkozó legkisebb szándék nélkül nem marad más számunkra, mint százévnyi frusztráció. Egy erős állam nem fitogtatja erejét, félre tudja tenni a XXI. századhoz méltatlan mentalitást, amelynek következtében sokan azt üvöltik, hogy a magyaroknak el kell hagyniuk az országot. Az erős állam ezzel szemben megbecsüli állampolgárait, függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélnek, milyen nemzetiségűek”. A képviselő hozzátette: „Bebizonyosodott, hogy a jelenlegi román politikai osztály képtelen a párbeszédre és ez az elutasítás sokkal szigorúbb lesz 2018-ban, amikor gyűlöletkeltéssel próbálják majd elterelni a polgárok figyelmét az ország egyre jelentősebb reális problémáiról

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *