A jövő hátizsákjait programozták ezen a hétvégén Szatmáron

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

A hátizsák amely megvéd akár a kutyáktól, vagy megszámolja hány könyvet viszel magaddal, vagy magától felhívja a rendőrséget ha kiraboltak, nem csak szóbeszéd, hanem valósággá is vált az elmúlt hétvégén. 22 tanuló, 11 csapatban megpróbálkozott egy-egy intelligens iskolástáska készítésével az elmúlt hétvégén, méghozzá Szatmárnémetiben.

Ez nem csak a versenyzők számára volt egyedülálló alkalom, hanem maga a verseny mint olyan, szintén első ízben volt megrendezve. A Rotahack versenye, a beágyazott programozás világában az első ilyen kezdeményezés Romániában, amelyet nem is egy egyetemi központban rendeztek meg. A szervezők számára nem is volt könnyű feladat mindennek a megszervezése, viszont ennek ellenére igen jó eredményeket hozott a szatmári kezdeményezés.

„Ez a verseny egy valóságos premier volt, egy olyan város számára, mint Szatmárnémeti, amelyik nem egyetemi központ. Sikerült is 9 megye jelentkezőit idecsábítani. Más hackatone versenyekkel szemben itt lehetőség volt az éjszakai pihenésre, hiszen ingyenes szállást is biztosítottunk a résztvevők számára” – magyarázta Marian Vanca szervező, a Szatmári Rotaract tagja.

A verseny a pénteki nap folyamán vette kezdetét, amikor a résztvevők megkapták témáikat, mégpedig, hogy 48 óra leforgása alatt készítsenek egy intelligens hátizsákot. Többen közülük az első néhány órát töprengéssel, gondolkodással és az ötleteik megvitatásával töltötték el, és azt igyekeztek kitalálni milyen olyan eszközökkel szereljenek fel egy iskolástáskát, amely vonzóvá teszi annak megvásárlását a célközönség számára.

„Minden csapat kapott egy csomagot, amelyekben elektronikai eszközök voltak, egy alaplappal és néhány alapvető kiegészítővel. Nem volt szükségük külső eszközökre, amely olykor okozott is nehézségeket számukra, hiszen a források némiképp korlátozva voltak” – mondta el Marian Vanca szervező.

A fiatalok képzelete nem ismerte határokat, így jobbnál jobb ötletekkel álltak elő a jövő hátizsákjait illetően. Volt olyan táska amely tartalmának súlyát tudta megmérni, és jelezte, ha túl nehéz lesz viselője számára. Mások arra figyelmeztették viselőjüket ha túlzottan megizzadt, amely a túlzott fáradtságra utalt, ezért pihenést javasolt számára.

„Rájöttünk hogy a megkapott eszközök között van olyan, amely hangot is közvetít, így be tudtunk rajta állítani például egy olyan hangfrekvenciát, ami mondjuk a kutyákat zavarja, és ezáltal távol is tartja. Ennek köszönhetően a táskát egy kutyariasztó funkcióval tudtuk ellátni, azaz szereltünk rá egy pánikgombot, amit egy esetleges kutyatámadás esetén a viselője meg tud nyomni, és ezzel elriasztani a kutyákat” – magyarázta az egyik résztevő tanuló.

Egy másik hallgató szintén remek ötlettel állt elő, ugyanis sikerült egy olyan funkcióval ellátnia táskáját, amely képes felhívni a rendőrséget, abban az esetben, ha kirabolnák a táskáját.

Természetesen nem hiányozhattak az olyan táskák sem, amelyek felhívták viselője figyelmét, ha nem viselte az helyesen, azaz csak fél vállra vette, ahelyett, hogy a helyes testtartást előidézve mindkét vállán hordta volna.

Végül a szervezők és a zsűri örömmel vonták le a következtetést, hogy pár ügyes diák akár 48 óra leforgása alatt is innovatívan tud megoldani akár egy ilyen talán nehéznek tűnő feladatot is.

 

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *