Boxul sătmărean deschide sezonul de tăiat porci în județul Satu Mare – GALERIE FOTO

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Până la Crăciun mai sunt ceva mai puțin de două luni, dar acest lucru nu îi împiedică pe iubitorii de tradiții să înceapă de pe acum să le pună în practică, mai ales că tradițiile din prajma Crăciunului sunt cele mai iubite de către români.

Cei de la Asociația Județeană de Box, prin președintele Florin Mulcuțan, dar și prieteni de ai săi, au dat startul perioadei de tăiat porci pentru Crăciun.

„Am început devreme, pentru că avem foarte mulți porci de tăiat până la Crăciun. Noi, în cercul de prieteni, tăiem undeva la 15 porci înainte de Crăciun. Acesta e doar primul dintre ei, cu care ne facem antrenamentul și din preparatele pe care le facem ne trece pofta, iar pe urmă vin și restul”, afirmă Florin Mulcuțan.

Primul porc are și o însemnătate specială pentru boxul sătmărean. Aproape toată carnea provenită de la acest porc a fost folosită pentru a se face cârnați, care mai apoi vor fi afumați și vor reprezenta baza de mâncare pentru protocolul care va urma Cupa Căuașului la box, care se va desfășura la începutul lunii decembrie.

„În 5 decembrie avem Cupa Căuașului la box. Din acest porc facem doar cârnați, sperăm să iasă cât de mulți, pentru că toți cârnații îi vom oferi pentru a fi degustați de către sportivii de la Cupa Căuașului și la cei prezenți. Cam 100 de persoane vor ajunge să consume din acești cârnați. ”, mai afirmă Florin Mulcuțan.

Nu este prima dată când Florin și prietenii săi pregătesc o cantitate atât de mare de cârnați.

„Noi învârtim cârnații cu malaxorul,pentru că e foarte multă carnea și cu mâna nu am reuși să îi amestecăm așa cum trebuie. A fost când am pregătit cârnați din 150 de kg de carne. O zi întreagă ama tot făcut pe acei cârnați”, afirmă nașul lui Florin Mulcuțan.

Nu doar evenimentul în sine este de poveste pentru cei din cercul de prieteni, ci și porcul care a fost tăiat a avut o poveste specială și a ajuns sacrificat din cauza poveștii pe care a avut-o.

„Acest porc l-am luat din satul Coca, de la un prieten de al nostru, acum câteva luni. Într-o zi m-am întors acasă de la muncă și nu am mai găsit scroafa în coteț. Am început să iau grădinile și curțile oamenilor la rând ca să o caut, dar nici urmă de ea. Vreo patru ore am căutat-o și nu am găsit-o. La un moment dat când stăteam la povești cu o vecinăam auzit-o că guiță din niște tufe. Scroafa căuze într-o fântănâ dintr-o curte părăsită. Am chremat doi prieteni să mă ajute că nu am putut să o scot singur, că a fost grea”, afirmă cel care a oferit spre sacrificare scoafa de aproximativ 120 de kg.

La acest prim porc tăiat bărbații au menajat doamnele, oferindu-se ei să se ocupe de tot ce înseamnă pregătirea lui, inclusiv preparatele tradiționale,precum varza cu carne, care a fost stropită cu pălincă și vin, după obiceiul locului, în cinstea animalului pe care l-au sacrificat.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *