A szatmáriak is csatlakozhatnak a bérunióhoz. A nyugati országok fizetéseivel egyenlő béreket akarunk!

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Azok a külföldi vállalkozók, aki Romániában fektetnek be, nem titkolják, hogy hazánk azért olyan vonzó számukra gazdasági szempontból, mert a munkaerő sokkal olcsóbb a nyugat- és közép európai országokéhoz képest.

Éppen ezért az itteni fizetések arányaiban jóval alulmaradnak a vállalkozók hazájában kínált bérektől, éppen ezért a kelet-európaiak sokszor elmarasztaltan érzik magukat emiatt.

Gyöngyösi Márton magyar parlamenti képviselő meghívására hét ország járult hozzá voksával a bérunióhoz, azaz ahhoz az európai polgári kezdeményezéshez, amely az Európai Bizottságot arra sarkallná, hogy kiegyenlítse az azonos munkáért járó béreket az egész Unió területén.

A kezdeményezésnek egymillió aláírásra volna szüksége ezekből az országokból, annak érdekében, hogy az EB asztalára kerülhessen a petíció.

„Ez év őszén indult el ez a polgári kezdeményezés, amely az „Egyenlő munkáért való egyenlő bérezés” elvét vallja! Hét ország csatlakozott ehhez, kérve az EU-t a bérek kiegyenlítésére, hiszen az elmúlt 30 év telt el a rendszerváltás óta, illetve 10 éve tagjai vagyunk az EU-nak, de ennél jóval régebb óta várjuk az életszínvonal növekedését, viszont változás nem történt.

Észrevettük, hogy ahelyett, hogy a nyugati országok színvonalához közelednénk, mindinkább csak lemaradunk azoktól. Éppen ezért úgy döntöttünk egyesítjük erőinket, 7 uniós közép európai ország, és közös problémánkat az Európai Bizottság elé visszük. Ez általános, közös érdekünk, hiszen a célunk nem más, mint fizetéseink az uniós átlaghoz igazodva módosuljanak, ugyanis a munka, amit idehaza elvégzünk semmivel sem kevesebb, mint az, amit a külföldön dolgozó munkások végeznek el, jóval nagyobb fizetésekért.

Ennek érdekében egy új politikára van szükség, hogy ezeket az országokat, egy magasabb nívóra emeljék.

Úgy gondoljuk Európa nem maradhat stabil és kiegyensúlyozott, amíg ezek az országok közötti szakadékok léteznek. Természetesen nem azt várjuk Brüsszeltől, hogy egymaga hajtsa végre ezeket a változásokat, helyi szinten is változtatásra van szükség. Fel kell számoljuk a korrupciót országainkban, ugyanis csak ez vezethetne sikerre bennünket.” – nyilatkozta Gyöngyösi Márton, a hétvégi sajtótájékoztatón és lakossági fórumon, Szatmárnémetiben.

Románia azon országok egyike, amely csatlakozott a bérunió kezdeményezéshez, és összesen 24 000 szavazatot kellene összegyűjtenie. A hazai kezdeményezés képviselője pedig nem más mint Dragoș Târnoveanu.

„A kezdeményezés elsődleges szempontjának gazdasági vonzata van, azaz szeretnénk az uniós fizetéseket egységessé tenni, Európa egész területén. Ugyanakkor ott van az elvándorlás problémája, amely szociális kérdéseket is felvet. Egy jobb élet reményében, a magasabb külföldi bérek miatt megannyi család és szétszakítva minálunk. A szülők távol vannak gyermekeiktől, akiket a rokonok kénytelenek nevelni, ami sok esetben negatív hatással van a gyerekekre. Ez nem csak szociális, de gazdasági szempontból is rossza hatással van az országra, amely főként hosszú távon mutatkozik meg” – vélekedett ugyanezen a találkozón Târnoveanu.

Szatmárnémetiben Dan Burulea szatmárnémeti szakszervezeti vezető foglalkozik a kérdéssel, és igyekszik az aláírásgyűjtést igazgatni.

„Nem normális, hogy a nyugat kihasználja a mesterségesen alacsonyan tartott kelet-európai fizetéseket, és amelyik munkafázist csak tudja, keletre költözteti. Egy nyugat-európai országban havi 600 eurót tud megspórolni egy átlagember, el kellene érni, hogy Romániában is legalább 200 eurót félre tudjon tenni, aki dolgozik. Valós tény a technológiai szintkülönbség Kelet- és Nyugat-Európa között is, ismerte el Burulea, de nem annyira, hogy harmadannyi fizetést adjon a német munkáltató itt, mint otthon”– nyilatkozta a Burulea, aki azt is elmondta, hogy számításai szerint Szatmár megyében legalább 2000 aláírásra volna szükség abból a 24 000-ből, amellyel Romániának hozzá kellene járulnia ehhez a kezdeményezéshez.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *