RMDSZ: európai megoldásokat szorgalmazunk az állati tetemek összegyűjtésére és semlegesítésére

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

„Alkalmazhatatlan az a kormányrendelet, amelyet a mezőgazdasági szaktárca dolgozott ki az állati tetemek összegyűjtésére és semlegesítésére. Az RMDSZ ezért törvénytervezetet dolgozott ki a probléma rendezésére, amelyben azt javasoljuk, hogy a tevékenység kerüljön vissza az önkormányzatokhoz, hiszen a szóban forgó kormányrendelet megyei hatáskör alá helyezte ezt, és nem rendelt mellé pénzösszeget” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora azt követően, hogy a Szövetség iktatta erre vonatkozó törvénytervezetét. Tánczos Barna elmondta, hogy a jogszabály-módosítást az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusaival közösen dolgozták ki, célja pedig feloldani azt a problémát, amellyel jelenleg az önkormányzatok szembesülnek.

„Az RMDSZ azt javasolja, hogy az állati tetemek gyűjtése és semlegesítése kerüljön vissza az önkormányzatokhoz, azonban ehhez a mezőgazdasági szakminisztérium saját költségvetéséből rendeljen pénzkeretet ahhoz, hogy ezen tevékenységeket fedezhessék a helyi önkormányzatok. Célunk az, hogy minden olyan községben vagy mikrorégióban  egy-egy olyan hűtőházat építhessenek az önkormányzatok, ahová bármikor bevihető az elhullott állat teteme. Bízunk abban, hogy a közeljövőben törvény születhet a tervezetünkből, illetve minisztériumi és állami támogatást kapnak az önkormányzatok annak érdekében, hogy a vidéken nagyon sok problémát okozó hulladék-összegyűjtést meg tudják szervezni” – nyilatkozta Tánczos Barna szenátor.

Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságának tagja, a törvénytervezet egyik kidolgozója úgy értékelte, hogy Romániának fel kell zárkóznia ezen a téren is az EU-s gyakorlatokhoz, és meg kell teremteni a közeljövőben azokat a törvényes-kereteket is, amelyek lehetővé teszik azt, hogy az állati tetemeket újrahasznosíthassák komposztálás által. „ Az önkormányzataink gondjai első körben a hiányos pénzkeretből adódnak és a hiányos törvénykeret miatt, erre kell nekünk megoldásokat javasolni, és rávenni a többséget kezdeményezésünk szükségszerűségére ahhoz, hogy ez mielőbb életbe léphessen” – tette hozzá.

Az RMDSZ törvénytervezetét első házként tárgyalja a szenátus, majd ezt követően kerül át képviselőház döntéshozó testületei elé.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *