CARP Satu Mare a oferit în luna octombrie peste 1,3 milioane împrumut pensionarilor. Luna aceasta suma va crește

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) este instituția nebancară de întrajutorare, care îi face pe cei în vârstă, dar și pe angajați, să poată ocoli rigorile băncilor, dar în special dobânzile mari și costurile ascunse ale unui credit oferit de bancă.

În județul Satu Mare, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor are peste 10.400 de membri, oameni care își plătesc lunar cotizația.

Prima condiție pentru a deveni membru CARP și pentru a păstra acest statut este de a-și plăti cotizația. Aceasta e un infimă, de 1% din venitul pe care pensionarul îl are, pe baza cuponului de pensie pe care îl prezintă la înscriere, plus, lunar, încă 2 lei lunar, ajutor de înmormântare.”, afirmă directorul Lucian Marișca.

Lunar, între 300 și 400 de persoane se adresează celor de la CARP pentru a solicita împrumuturi. Acestea sunt acordate instant celor care nu solicită o sumă mai mare decât depozitul pe care îl au, sau cu ajutorul unui sau a doi giranți, pentru cei care scot sume mari.

Cele mai des acordate împrumuturi sunt în medie de 3000 lei. Cum chestionează fiecare membru în parte atunci când solicită un împrumut, directorul CARP cunoaște și motivele care îi împing pe pensionari sau unii salariați să ia împrumuturi.

Eu vorbesc cu fiecare când vine să ia un împrumut. Unii îmi spun că vreau 2000 lei pentru o centrală nouă, la alții le trebuie lemne de foc, altcineva a vrut bani să meargă în vizită la copii. A venit cineva și a solicitat o sumă mai mare și am întrebat-o pe doamnă că de ce nu o ajută copiii, moment în care mi-a spus că pentru ei scoate banii. Sunt mulți oameni în vârstă care vin și scot banii pentru copiii lor. Ei au SRL-uri, au afaceri care nu merg prea bine și atunci părinții vin și scot un împrumut, de obicei suma maximă, cea de 15.000 lei, și le acordă lor banii aceștia.”, mai povestește directorul.

Luna octombrie a scos din trezoreria CARP Satu Mare suma de 1,3 milioane de lei. Se așteaptă ca luna noiembrie să depăreașcă ca valoare împrumutată membrilor CARP suma de 1,8 milioane lei, poate chiar 2 milioane, în condițiile în care până la mijlocul lunii s-au prezentat deja pentru a solicita un împrumut aproape 300 de persoane. Și luna decembrie va cunoaște un trend ascendend din acest punct de vedere.

Oamenii sunt încurajați să ia aceste împrumuturi deoarece CARP-ul este mult mai permisiv decât banca. În primul rând dobânda lor este de doar 0,1%, fără alte costuri ascunse.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *