Magyar Lóránd: kiváló pályázati lehetőségek elérhetőek a sertéshús import mennyigének csökkentésére

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Évről évre egyre nagyobb mennyiségű, emberi fogyasztásra már nem alkalmas élelmiszer kerül a hulladékba. Ezt a jelenséget próbálja fékezni Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség egy új pályázati lehetőség által, amelynek köszönhetően a lejárt szavatosságú élelmiszerekből vagy maradékokból sertéstáp készülhet. Innovatív elképzelésekkel rendelkező csoportok jelentkezhetnek projekttel, melyek célja, hogy az emberi fogyasztásra már alkalmatlan ételből sertéstáp készüljön. A pályázat segítségével maximálisan 500 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az operatív csoportok, melyek legkevesebb két tagból állnak: egy kutatóközpontból vagy feldolgozóból és egy vagy akár több mezőgazdasági termelőből” – hívta fel a figyelmet Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának a tagja. A szatmári törvényhozó már többször felhívta a figyelmet arra, hogy Romániának csökkentenie kell a sertéshús importot, meglátása szerint ez a pályázati lehetőség kiváló lehetőséget teremthet ezen importcikk mennyiségének visszaszorítására.

A pályázati lehetőség remélhetőleg plusz lendületet ad majd a romániai sertéstenyésztésnek is, ugyanis az országba nagy mennyiségben érkezik import sertéshús. A képviselőház idén tavasszal szavazta meg a mezőgazdasági bizottság által kidolgozott törvénytervezetet, amely a hazai sertéstelepek kaphatnak támogatást arra, hogy a lehető legjobb minőségű sertéshús kerüljön a boltokba” – mondja Magyar Lóránd.

A képviselő emlékeztetett, hogy a pályázati kiírás kapcsán szeptember 15-ig tartott a közvita, mára pedig elkészült a pályázattal kapcsolatos eligazító dokumentum is. A 2014-2020-as vidékfejlesztési tervben szereplő 16.1-es intézkedésnek ez az első kiírása. A projekt keretein belül komoly kutatómunkára van szükség ahhoz, hogy kiderüljön: az élelmiszerekhez mennyi és milyen táppótlót kell adni, hogy abból megfelelő táp készüljön. A nyertes pályázatok esetében döntő lesz az innováció, illetve az, hogy milyen módon nő a mezőgazdasági termelők versenyképessége.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *