Care este secretul gustului pălincii din Oaș și ce o face cea mai bună din țară! Are legătură cu perioada comunistă

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Pălinca este băutura tradițională a românilor, o băutură care deși nu a fost înregistrată ca marcă românească și produs tradițional la aderarea României la UE, ea este asociată cu românii în toate colțurile lumii.

Pălinca este cunoscută ca uan dintre cele mai tari băuturi spirtoase, fiind găsită în variații de la 40 până la 55 de grade.

Grigore Mone, din comuna Batarci, județul Satu Mare este pălincar din tată în fiu, având propria lui pălincie în curte. A învățat de la tatăl și bunicul lui să facă pălinca, dar a deprins și câteva secrete de-a lungul timpului și a zecilor de mii de litri de pălincă pe care i-a produs, din prunele din livada sa.

O palincă bună iese dacă prunele sunt fierte la 21-29 de zile de la culegere. Și să nu aibă nici o impuritate în ea. E foarte important și cazanul, al nostru e făcut din cupru alimentar. La cazan contează și muncitorul și lemnele și timpul”, își începe Grigore Mone povestea.

Pălinca o fac de când mă știu, de când eram copil, cu părinții, după aia am dus tradiția mai departe, din tată în fiu și sper să o ducă și copiii noștri mai departe. Avem o livadă de 2 hectare pe rod, de prun, vreo 20 de ari de livadă de pere, dar cel mai mult facem de prune, că aceasta e și cea mai cunoscută în zonă.

Un secret al pălincii din zonă are legătură cu perioada comunistă. Aici nu a fost colectivizare, așa că sunt aici și pruni de 100 de ani și asta contează foarte mult. Și altitudinea și prunii și cazanul contează, toate dau gust la pălincă, de aia spunem că cea de aici e cea mai bună din țară. ”, mai povestește pălincarul.

În Țara Oașului, în fiecare an se produc zeci de mii de litri de pălincă. Cantitățile pe gospodărie trec de 100 de litri, aceasta fiind considerată chiar o cantitate infimă în această zonă. Pălinca e o metodă de răsplată, un mod de ierarhizare, dar și un cadou pe care cei din localitate îl fac prietenilor din altă părți ale județului sau din alte județe din țară.

Anul acesta însă cadourile vor fi mai reduse, pentru că vremea rea din primăvară a distrus o mare parte din producție, astfel că anul acesta pălinca nu a mai curs la fel ca în alți ani.

În anul 2017 a fost o recoltă de prune cam de 50% din ce era normal, având în vedere că în primăvară a fost un îngheț târziu și au înghețat majoritatea florilor de la pruni și au rămas prune doar pe alocuri, pe unde nu le-a prins gerul. Anul trecut, în 2016 a fost o producție mult mai bună decât în 2017.

Având în vedere că a fost o producție mai mică în acest an probabil că aceasta va avea un preț mai bun. Acum prețul unui litru este de 20-30 lei, dar având în vedere că nu este o producție prea mare, sperăm ca înainte de sărbători să se scumpească. Astea sunt prețuri pentru pălinca de anul acesta, dar dacă pălinca e mai bătrână, e și mai bună și mai scumpă. Nu trebuie consumată în același an, în mod normal se consumă după al doilea an.

Pălinca se depozitează în primul an în butoi de dud, după al doilea an trebuie pusă în baloane de sticlă, atunci e cel mai bine păstrată, că primul an îi dă culoare și lemnu scoate taninu din pălincă, iar din al doilea an în baloane, că altfel se spune că lemnul bea din pălincă. ”, mai afirmă pălincarul.

Pentru perioada Crăciunului, pălinca poate ajunge și la 50 lei litrul, acesta fiind prețul de achiziție direct de la un producător, pentru că imediat ce iese din județ prețul acesteia crește, fiecare intermediar punându-și adaosul său. La cantități mai mari prețul este negociabil, dar dat fiind cantitatea mică produsă anul acesta, nu se va negocia foarte mult prețul acesteia.

Deși zona Oașului este tradițională pentru producerea de pălincă, pălincii există în tot județul, chiar și în zona de câmpie sau cea de codru. Cantitățile produse sunt mai mici, dar oamenii se laudă că fac o pălincă la fel de bună ca cea din Oaș.

Gheorghe Chirilă din Amați are și el câteva recomandări pentru cei care își doresc ca pe viitor să își producă propria pălincă și să nu o mai cumpere din magazin.

Fructele care nu sunt folosite în consum propriu se adună și se pun la fermentare, când sunt gata fermentate se aduc la cazan. Bineînțeles trebuie respectată tehnologia ca să obții o pălincă bună. Nu e recomandat să pui zahăr dacă vrei să bei o pălincă de calitate, dar se poate pune puțin. În general la prune cam 3% se poate pune zahaăr, iar la mere cam de la 5% în sus. O pălincă se face doar din prună, în rest sunt derivatele pălincii, care sunt rachiuri”, afirmă pălincarul Gheorghe Chirilă.

Pălinca din Satu Mare ajunge în toate colțurile țării, comenzile pentru mesele de sărbători fiind consistente în această perioadă. Firmele mari care produc pălincă o duc și dincolo de granițele țării, din județul Satu Mare făcându-se export cu pălincă chiar și în Statele Unite, Cuba, China, precum și în majoritatea țărilor din Europa.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *