Înghesuială mare la strudli. Istoria modestă a unui preparat extraordinar, svăbesc

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

La nivelul județului Satu Mare, strudliul este unul dintre cele mai râvnite preparate la sărbătorile câmpenești și ori de câte ori svăboaicele apar cu el la standuri, făcându-se cozi lungi pentru a fi cumpărat, lumea nefiind interesată nici de preț, nici de conținut, dorind doar să guste din nou acest preparat.
Strudliul este un produs adus pe meleagurile sătmărene de svabi acum mai bine de 300 de ani, produs vedetă acum, dar care are o istorie extrem de simplă și modestă.


„Este un preparat foarte simplu pe care oamenii l-au făcut de nevoie. Ei veneau de la munca câmpului seara destul de târziu și femeile trebuiau să găsească ceva pentru familie. Nu au așteptat ca aluatul să dospească, deci strudli se face dintr-una luat nedospit, se întinde, se umple cu marmeladă, cu cartofi sau cu brânză după care se pune în ulei la prăjit. Acesta e un produs al svabilor sătmăreni, care rezistă de peste 300 de ani de când au ajuns ei pe aceste meleaguri, produs care în scurt timp va fi patentat și produs proprietate al minorității germane. ”, afirmă unul dintre organizatorii Strudli Fest 2017.


Aceasta este cea de-a noua ediție a evenimentului, iar publicul este unul în creștere de la an la an. Rândul de persoane a numărat zeci de persoane, care au așteptat răbdătoare să ajungă în față pentru a comanda și de multe ori acolo au mai așteptat până a fost prăjită o nouă turp de strudli cu umplutura dorită de ei. Zeci de persoane au lucrat la foc continuu pentru a face față cererii, iar cantitatea de materie primă folosită a fost impresionantă.
„Pentru eveniment am pregătit 120 kg de făini, 400 de ouă, 50 litri lapte bătut, 10 litri de lapte dulce, brânză 20 kg, magiunul făcut de noi și 80 kg de cartofi. Din cantitățile acestea facem între 2000 și 3000 de bucăți de strudli, mai mult ca anul trecut, pentru că e cererea tot mai mare pentru acest produs. Strudli se prepară ușor, dintr-un kilogram de făină, se pun trei ouă, trei linguri de ulei, o jumătate de litru de lapte bătut și o jumătate de lingură de sare. Este foarte simplu.”, afirmă una dintre organizatoare.


Și cum svabii sunt renumiți că sunt oameni strângători, care nu fac risipă și au un cult al avuției, aceștia au dat din nou dovadă că această cultură dăinuie de veacuri, regăsindu-se chiar și în bucătărie. La fel ca strămoții lor, svabii sătmăreni de acum au pregătit și supa strudli, din capetele de aluat de la strudli umplut.
„Știm că svabii sunt foarte economi, așa că mai facem și supă de strudli, din capetele care cad de la strudli umplut. Pe lângă aluat facem rântaș, cu ceapă călită, boia și pătrunjel, este un preparat foarte ieftin și foarte gustos. ”, afirmă una dintre bucătărese.


Astfel svabii reușeau să obțină dintr-o singură muncă atât o supă, un fel principal cât și un desert, având o masă completă care se învârtea în jurul aceluiași preparat, strudliul, preparat care este tot mai apreciat și de către cei de alte naționașități, prezenți în număr mare și la cea de-a noua ediție a Festivalului Strudliului.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *