Paradă militară extrem de scurtă de 1 Decembrie la Satu Mare. Lumea a plecat acasă dezamăgită

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Ziua națională a României a fost marcată prin manifestări solemne și în acest an la Satu Mare. Acestea au debutat ca în fiecare an cu depuneri de coroane la busturile personalităților marcante din istoria României, ca Mihai Viteazu, Avram Iancu, Iuliu Maniu ți I.C Brătianu.
Momentul cel mai important din această parte a manifestărilor a fost la statuia lui Vasile Lucaciu, acolo unde a avut loc un moment mai extins, inclusiv un ceremonial religios al preoților și citirea mesajului primului ministru, de către prefectul Darius Filip.
De asemenea un elev al unui colegiu din județ a recitat o poezie patriotică iar unul dintre preoții militari a dat citire unei cuvântări privind însemnătatea zilei de 1 Decembrie pentru poporul român.


După încheierea acestor momente toată mulțimea s-a deplasat spre bulevardul de lângă parc, în fața Hotelului Dacia, pentru a lua parte la parada militară. Doar că în acest an aceasta a fost o surpriză, dar nu una plăcută, mai ales pentru sute de copii, care se așteptau la ceva deosebit. Aceștia au stat mai bine de o oră în frig pentru a putea admira utilajele militare de intervenție, tancuri și taburile, doar că acestea au lipsit.
Parada militară a cuprins doar garda de onoare, respectiv câte un grupaj al Batalionului 52 Geniu Tisa, unul al ISU Someș Satu Mare și unu al jandarmeriei, fără să fie prezentate publicului nici una dintre dotările acestor instituții, nici un utilaj de intervenție. Anul trecut parada a fost una mult mai amplă, cuprinzând dotări de la toate aceste instutiții, ba chiar și de la Poliția Locală, dar și mascați, barcă de salvare a pompierilor și artileria armatei.


„Dezamăgitor”, a exclamat unul din participanți la finalul paradei, în timp ce o doamnă ce a venit cu nepotul la paradă nu s-a sfiit să întrebe în auzul tuturor: „Asta a fost tot?”
Punctul de atracție al acestor manifestări de 1 Decembrie l-au reprezentat membrii Asociației Țara Oașului și Avram Iancu, care au adoptat costumele tradiționale pentru paradă și au intonat cântece patriotice pe tot traseul dintre busturi, până la statuia lui Vasile Lucaciu.


„Noi facem parte din oșenii adevărați și ne-am hotărât să venim și noi să depunem o coroniță, ca tot omul. Portul e foarte important în zi de sărbătoare, a fost uitat puțin, dar acum a reînviat. Costumele de pe noi unele sunt mai vechi, altele mai noi, dar important e că îi convingem pe tineri să le poarte, să renunțe la cămășile comode pentru costumul popular. Ziua națională se simte altfel în port popular”, a afirmat unul dintre oșenii prezenți la eveniment.


Evenimentele dedicate Zilei Naționale continuă pe tot parcursul zilei, cu un concert de muzică populară și folk, dar și cu fasole cu cârnați oferite populației și o retragere cu torțe a gărzii de onoare.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *