Povestea săptămânii vine de la Lipău. Cum a reușit un tânăr să demonstreze că o afacere poate fi făcută din orice colț a județului

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Are 24 de ani și demonstrează zi de zi că succesul unei afaceri nu ține de poziția cât mai centrală a afacerii ci de cât de mult te implici și ce eforturi faci pentru a deveni cel mai bun.

Darian Ifteme este proprietarul unui restaurant în mediul rural, mai exact în localitatea Lipău. Nu multă lume s-ar înhăma la o astfel de afacere, cunoscut fiind faptul că în mediul rural lumea nu se înghesuie la restaurante, ba mai mult, Lipăul este situat la o distanță prea mică pentru ca oamenii să se nu deplaseze până în municipiu Satu Mare atunci când au un eveniment de sărbătorit la un restaurant.

Cu toate acestea, Darian și-a sacrificat toată studenția pentru a duce afacerea de familie mai departe, după ce a rămas doar cu mama sa.

„Sunt student la Cluj, urmează să îmi dau licența, dar și până stăteam la Cluj, săptămâna mea era de lunea până joia, că în rest eram acasă, la magazin și la restaurant, că aveam evenimente de pregătit”, afirmă Darian.

Până să ajungă la firma actuală a afacerii, ca restaurant pentru evenimente și catering la evenimente, Darian a încercat mai multe variante pentru afacerea pe care o conduce în prezent. Afacerea sa a fost și discotecă, dar efortul a fost prea mare și costurile de asemenea, pentru că, spune el, tinerii nu se controlează după ce beau puțin.


„Am decis să renunțăm la ideea de a face discotecă în weekenduri, deși mergea destul de bine, venea lume și din Satu Mare la noi când aveam formații invitate. Dar genul acesta de activitate nu îmi prea plăcea, pentru că nu poți evita scandalurile și bătăile. Vin tineri de 15-16 ani și după ce beau puțin se iau la bătaie și asta nu mi-a plăcut. Am preferat să ne limităm la organizarea de evenimente în weekenduri”, mai povestește Darian.

Pe lângă faptul că afacerea sa este una în mediul rural, efortul lui Darian este cu atât mai mult de lăudat cu cât publicul său țintă nu sunt cei de vârsta lui, pe care îi înțelege cel mai bine și le cunoaște obiceiurile. Darian și mama sa au profitat de profilul zonei, una îmbătrânită și cu populație în scădere și au intrat pe piața cateringului la pomeni, ceea ce le-a garantat succesul.

„La noi nu prea sunt tineri. Singurii tineri sunt cei aflați în plasament la familii din Lipău, tinerii locului fiind plecați fie în oraș, fie la muncă în străinătate. Norocul nostru, deși nu ne place să spunem asta, e faptul că lumea din zonă e îmbătrânită și se fac multe pomeni și fiind singurii din zonă care oferim servicii de catering, reușim să ținem afacerea pe picioare. Acum, după câțiva ani, am ajuns să nu ne mai limităm doar la zona Codrului, ci facem catering în tot județul. Tocmai ce am avut un botez la Batarci”, afirmă tânărul.

Ambiția tânărului antreprenor este de a crește cu încă un nivel afacerea și de a demonstra că se poate și de la țară, respectiv dorește să lanseze oferta de meniul zilei la localul său. Nu neapărat pentru cei din zonă, cu pentru livrări la domiciliu. Nu are garanția că va reuși, dar are ambiția și curajul necesar să încerce și să fie un promotor al faptului că o afacere nu depinde de locul unde este amplasată ci de îndârjirea pe care o ai să o transformi în una de succes.

„Nu e ușor să menți o afacere în mediul rural. Chiar dacă ești la țară, și lumea de aici are aceleași pretenții ca cei de la oraș, deci nu poți lăsa mai jos ștacheta. Am reușit să o menținem în partea de evenimente, am încredere că vom reuși și cu meniul zilei, când cineva va gusta o masă de la noi nu își va da seama că e gătită în mediul rural și nu la un restaurant renumit din oraș”, mai spune antreprenorul.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *