Povestea apei termale care curge pe șanțuri – sau cum se evaporă milioane de lei din lipsă de interes

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Baba Novac este și pentru mulți sătmăreni o localitate necunoscută, cu atât mai multe pentru alți români, chiar investitori, care nu cunosc potențialul zonei. Sub întreaga localitate dar și sub localitățile învecinate există un izvor de apă termală neexploatat, specific locurilor.

În alte localități, la distanțe nu mai mari de 35-40 de km, apa termală a fost exploatată și au apărut veritabile afaceri, precum ștrandurile de la Mihăieni, Acâș sau Tășnad. Dar nu și la Baba Novac, acolo unde apa termală curge pe șanț și stă la doar câțiva zeci de metri în subteran, blocată de un robinet.

„Eu știu forajele astea aici de când aveam 10 ani, deci de aproape 50 de ani. Erau toti aici și nu le-a monetizat nimeni”, afirmă Belbe Nicolae, locuitor din Baba Novac.

„Forajele astea s-au făcut prin anii 70 și s-a pus robinet la ele. Acesta e lângă fostul CAP, la capătul fostei balte de pescuit, dar mai sunt și altele pe hotare (n.r câmp), tot așa, săpate și pe urmă astupate. Sunt și spre Ghirișa, dar nimeni niciodată nu a făcut nimic cu ele. Eu acum vreo 8-9 ani eram însărcinat să vin să verific nivelul apei. Forajul e făcut la 80 de metri, dar apa a urcat până pe la 58 de metri cel mai sus din ce țin eu minte”, afirmă un alt locuitor in Baba Novac.

De existența puțurilor cu apă termală sunt tot mai puțini cei care știu, doar bătrânii din sat, care se duc, unul după celălalt, iar cunoștințele lor mor odată cu ei. Oamenii și-ar dori să se găsească cineva care să investească în zonă pentru a-i scoate și pe ei din sărăcia și pentru a nu irosi o astfel de valoare curgând pe șanțuri.

„Cumnatul meu și-a făcut recent casă în sat și geologul care a inspectat terenul afirmă că aici este apă destul de sus, pe care o poate scoate la 90 de grade afară. Puțul de la capătul fostei bălți de pescuit este unul care curge încontinuu de mai bine de 40 de ani. Când eram eu mai mic de acolo se alimenta balta. Noi aici pescuiam și făceam baie”, mai afirmă Belbe Nicolae

„Am vrea și noi să vină cineva și să investească în comună și să exploateze aceste ape termale. Stăm pe o bogăție de care nu interesează pe nimeni. Am avea și noi cu ce să atragem lume aici în zonă, nu doar cu cetatea de la Ardud. Am văzut că în alte localități din județ vin investitori și forează ca să producă energie electrică din apă termală”, afirmă Petrovan Alexandru, un alt cetățean al localității Baba Novac.

Paradoxul este că la aproximativ 30 km de Bana Novac, în localitaatea Căuaș, un investitor din județul Sibiu a cumpărat teren și a început să foreze după apă termală pentru a o transforma ulterior în energie electrică. Acesta a ajuns cu forajul la 2000 de metri și încă nu a găsit apă termală.

„Cunosc aceste puțuri forate pe raza orașului Ardud, pe lângă cele de la Baba Novac sunt și altele de apă termală pe raza orașului. Din păcate nu există o soluție administrativă pentru a exploata economic aceste puțuri de apă termală. Ele au fost forate prin anii 70-80 și aparțin institutului de geologie din Baia Mare care le-a forat. Nu am cunoștințe ca cineva să se fi interesat de ele în ultima perioadă. Au existat cândva oameni din Germania interesați de o investiție aici, dar nu s-a mai concretizat nimic”, afirmă și primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, cel de care ține localitatea Baba Novac.

Situația apei termale care curge pe șanțuri nu este singurală în județ, locuitori din Beltiug afirmând că și în localitatea lor există puțuri de apă termală forate, care scot și acum apa la suprafață iar aceasta este lăsată să curgă pe șanț, la fel ca în Baba Novac.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *