Opinie!!! Primăria și Țânțaș, ajutor reciproc cu ștrandul și Hotel Dacia? Ce dedesubturi au vânzarea Dacia și reducerea concesiunii de la ștrand

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Câteva semne de întrebare se ridică în comunitatea sătmăreană după ultimele mișcări făcute de Primăria Satu Mare, una dintre acestea având loc chiar joi, în ședința de Consiliu Local.

Dar să le luăm pe rând.

Conform Registrului Comerțului, Hotel Dacia a fost vândut de către Vasile Țânțaș către o firmă maghiară, care, coincidență sau nu, are sediul la aceeași locație ca una din instituțiile subordonate Ministerului Dezvoltării și are ca administrator aceeași persoană care este persoană de contact la această instituție. Prin urmare s-ar putea spune că statul maghiar a cumpărat, prin interpuși, Hotelul Dacia.

Cine este statul maghiar? Este Guvernul condus de Viktor Orban și FIDESZ, prietenii UDMR. Nu este greu să facem un execițiu de memorie și să ne amintim cu cât fast și cu cât entuziasm a fost primit Viktor Orban de către conducerea UDMR Satu Mare la vizita din 2016.

Mai apoi, primarul Kereskenyi Gabor a afirmat că se analizează contractul ce concesiune al ștrandului către Vasile Țânțaș. Acesta nu ar fi fost respectat într-u totul, căci ștrandul vechi ar fi fost lăsat în paragină deși este parte din contract. Am scris mai multe despre acest subiect aici și aici. Primarul a afirmat că cel mai probabil contractul de concesiune va fi refăcut și partea pe care vasile Țânțaș nu a întreținut-o, îi va fi retrasă.

Dacă cineva are o sarcină de făcut, dar o face doar pe jumătate, nu e normal să îl penalizezi pentru ceea ce nu a făcut, nu să îl ajuți și să îi faci tu treaba? Camasta face primăria, îi dă o mână de ajutor lui Țânțaș și în loc să îl penalizeze, poate chiar să desfacă de tot contractul de concesiune și să îi ia ștrandul, îl ajută să scape de niște costuri la care s-a angajat. Și nu putem spune că nu are bani, căci tocmai a vândut Hotelul Dacia.

Deci, de ce l-ar scuti primăria de o investiție pentru care a dat în scris că o va face?

Pentru că….

Probabil pentru că Vasile Țânțaș a acceptat intermedierea UDMR pentru achiziția hotelului de interpuși FIDESZ și nu a mai dat-o Bisericii Penticostale din Chicago, cu care a recunoscut public că duce negocieri. De ce nu voia Primăria să o dea bisericii din America? Pentru că astfel clădirea rămânea tot la același nivel, neexistând asigurări că ei ar fi renovat-o.

Dar așa, dacă Guvernul de la Budapesta continuă să pompeze bani pentru investițiile din afara granițelor Ungariei, există toate șansele ca din banii acestora hotelul să fie renovat, ceea ce este un câștig de imagine pentru primarul Kereskenyi Gabor, care va poza în cel care a rezolvat problema Hotel Dacia după ani în care aceasta a fost o pată pe obrazul municipiului Satu Mare.

De ce ar avea guvernul maghiar interes să o cumpere?

Să zicem că din orgoliu și ambiție, fiind o clădire proiectat de către un maghiar, fiind construită în perioada dinaintea Marii Uniri, în anii 1900, când se numea Panonia. Dacă acesta nu este motiv, precis nici acela că își doreste cineva investiții avantajoase în alte țări nu e, pentru că ar fi găsit la fel de ușor un hotel în Băile Felix, în Poiana Brașov, în Sibiu, care să fie cu un potențial mai mare de a fi ocupat mereu.

Dar poate acolo nu ar fi un primit un preț preferențial ca și în cazul Dacia.

Întrebarea care se pune este de ce nu a acționat statul român și primăria și consiliul județean Satu Mare, în baza dreptului de preemțiune, să achiziționeze această clădire. Chiar dacă însemna un credit, cel mai probabil era un credit care să fie acceptat de comunitatea sătmăreană.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *