Mama și fiica din Oaș, care au lăsat casele de modă din Paris pentru a face cămăși oșenești acasă

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Maria și Ana Cardoș sunt mamă și fiică, pasionate de modă și de croitorie. Acest lucru le-a ținut mereu aproape, la început pe fiică de mamă, pe când era de-o șchioapă și o ajuta prin atelier, și mai apoi pe mamă de fiică, prin periplul modei de la Paris.
„Eu m-am apucat de croitorie după ce am terminat clasa a X-a. Mama cosea haine oșenești, că eram mai mulți frați. Ne făcea nouă să avem cu ce să ne îmbrăcăm. De atunci am luat în primire mașina de cusut și am început să cos. După aceea m-am angajat și am făcut un curs de croitorie și apoi am început să lucrez singură, mai mult bluze, capoate, costume tradiționale, din zona noastră și acum am 30 de ani de activitate de când cos bluze.


Acum știu să cos orice văd în reviste, dar la ora actuală cea mai mare cerere o avem pentru bluze cu imprimeuri oșenești și rochițe de fete. Am non stop de lucru la câtă cerere este acum. ”, afirmă mama, Maria Cardoș.
Fiica ei cea mică, Ana este cea care a îmbrățișat cel mai mult pasiunea mamei pentru croitorie, fiind de mică „ pe lângă fusta mamei” și curioasă de tot ce înseamnă mașina de cusut. La început făcea muncile mai ușoare de prin atelier, dar mai apoi a decis să ia în serios totul, așa că a studiat design vestimentar.
„Mie de mică mi-a plăcut să lucrez în domeniul acesta. Pentru hainele tradiționale am o pasiune aparte, pentru că am crescut de mică lângă ele și am început să îmi placă pe parcurs tot mai mult. De mică am ajutat-o pe mama, dar după ce am crescut, m-am reprofilat, jumate pe rochii de seară, ținute mai moderne, dar am rămas și cu pasiunea pentru cele tradiționale.


În timpul verii când sunt multe nunți e cerere mare de rochii de seară, dar sunt și pentru tradiționale, că se mai îmbracă tinerii în costum popular.
Am făcut studii de design la București, apoi am lucrat cu mama la Paris la mai multe case de modă, apoi am revenit și am deschis aici un atelier și intentionez să merg mai departe să dezvolt cât mai mult această pasiunea. ”, afirmă Ana Cardoș.


Deși aveau mult de muncă acasă, viața le-a dus pe cele două, mamă și fiică, și departe de locurile natale, așa cum, aproape fiecare oșan a făcut-o cel puțin o dată în viață. Ana și Maria Cardoș au ajuns să lucreze pentru casele de modă din Paris, dar toată moda de acolo nu le-a făcut să uite de costumele tradiționale.
„Am lucrat la o casă de modă care face costume și cravate pentru miri, eu făceam cravatele. După aceea m-am întors acasă că aveam un copil mic acasă care mergea la școală și nu am vrut să îl las singur. Pe urmă a venit soțul acasă și am mers eu iar, am lucrat iar la o casă de modă în Paris, am făcut haine pentru dansuri sportive, pentru balerine, pentru școala de dans pe gheată, am lucrat un an la ei și anul trecut am fost iar acasă pentru fete, pentru că am văzut că e foarte scumpă croitoria la Paris și se caută, și am venit să stau lângă fete să învețe, că meseria e foarte căutată oriunde în lume. ”, mai afirmă mama.


Deși inițial s-a întors acasă cu gândul de a-i învăța pe toți din familie croitorie și apoi să îi ducă la Paris, planurile s-au schimbat și a ajuns să aibă propriul atelier și magazin de prezentare în centrul orașului Negrești Oaș, iar acum nu își mai vede capul de muncă. Comenzile se iau cu cel puțin două luni înainte, pentru a fi sigure că le pot onora.
„Pe iarnă și pe Paști fac bluze cu mânecă lungă și pe vară cu mânecă scurtă. Materialul e același, atâta că diferă lungea mânecii. Materialul este adus din Cehia, nu este la îndemână peste tot, este cajmir, e un material foarte scump, până la 100 de euro metru, cele noi, cele mai vechi sunt și mai scumpe.”, afirmă Maria Cardoș.
„Avem comenzi pentru toate tipurile de articole, rochii de seara, de zi, cămăși tradiționale, mai ales acestea pentru Pasti, că tot urmează. Și pentru Sfânta Maria mai avem multe comenzi. De obicei avem atât de mult de lucru că luăm comenzile cu 2 luni înainte, cel puțin.”, afirmă și Ana.


Ca în orice industrie, cele două au o problemă cu forța de muncă. Nu găsesc persoane dornice să învețe o meserie, pentru că Maria și Ana Cardoș nu le cer experiență, ci se oferă să le învețe.
„Când am mers dă dau proba de lucru în Paris, la 10 am dat proba de lucru și la 11 aveam contractul de muncă în mână. Acolo numai chinezi sunt mână de lucru. Când au văzut ce știu să fac au și făcut rapid contractul. Din păcate aici nu prea e cu cine lucra, că toată lumea e plecată. Haine oșenești mai fac câteva bătrâne prin zonă, dar după ce nu o să mai fie ele și nu o să mai facem noi nu mai rămâne cine să coase așa ceva”, mai afirmă Maria Cardoș.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *