Ungurii dau o lecție românilor despre cum se poate învinge un partid de putere, în ciuda pomenilor electorale

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Duminica, 25 februarie in tara vecina s-a desfasurat un scrutin, pentru alegerea de primar, care la prima vedere pare banal dar are o semnificatie simbolica, raportata in spatiu cat si in timp. Deoarece s-a desfasurat in Hódmezővásárhely oras cu rang de municipiu, fieful partidului de guvernamant Fidesz, in care reprezentantii acesteia din urma au reusit sa castige toate alegerile din 98 incoace, mai mult este orasul din care provine Seful Cancelariei Primului Ministru, insarcinat cu coordonarea servicilor de informatii Janos Lazar.
Cei doi candidati care s-au confruntat Hegedűs Zoltán viceprimar, sustiunt de Fidesz-KDNP, mass media guvernamentala si locala, in cealalta parte Márki-Zay Péter, apolitic, candidat independent, dar sustinut initial doar de Jobbik iar mai tarziu de toate formatiunile din opozitie. In disperare de cauza a fost aruncat in lupta si al treilea candidat din partea socialistilor.
A fost o campanie foarte dura, chiar sub nivelul celor din Romania, plina de amenintari, santaj si atac la persoana. Candidatul opozitiei incasand vrute si nevrute, fiind inclusiv concediat din functia de administrator al parohiei romano catolice din oras.

Iar duminica la ora 20 surpriza, Marki- Zay Peter obtine victoria cu 13076 voturi reprezentand 57,49 % din voturi, Hegedus Zoltan obtine doar 9468 voturi si doar 41,63 %. , iar cel de al treilea candidat doar 62 voturi. Un aspect important fiind prezenta la urna de aproape 70 %

Interesant este ca la alegerile din 2014 candidatul puterii a obtinut tot aproximativ 9500 voturi cu care la o prezenta de 40 % a obtinut 60% din voturi. Iar acuma diferenta au facut-o alegatorii ,, nevazuti,, in sondaje, masa de oameni care isi manifesta un vot de protest.

Multi analisti considera scrutinul de duminica un fel de preludiu pentru alegerile parlamentare care urmeaza sa aiba loc pe 8 aprilie, in care chiar daca Fidesz conduce detasat, daca opozitia reuseste sa canalizeze propriul electorat poate sa castige chiar peste 50 de circumscriptii electorale, suficiente ca actualul guvern si atotputerrnicul Viktor Orban sa pice in minoriate.

De remarcat, ca structura electoratului Fidesz, chiar daca este un partid de drepta ( din ce in ce mai mult extrema drepta ) seamana foarte mult cu al PSD-ului, in numar de peste 2 milioane, majoritatea trecuti de 55 ani si pensionari, fara studii dar fanatici care urmeaza ,, conducatorul ,, peste tot. Insa nu poate castiga alti alegatori, cea ce poate sa prevesteasca un fel de decembrie 2014 maghiar.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

1 thought on “Ungurii dau o lecție românilor despre cum se poate învinge un partid de putere, în ciuda pomenilor electorale

  1. Merci fain, la peste 70% prezență la vot …
    Nu cum vrea coaliția penală psd-alde șă ne păcălească! Ei au câștigat alegerile cu o prezență record de doar 39,49%, și ei se consideră „reprezentativi” pentru poporul român!
    RUȘINE!
    sursa: http://prezenta.bec.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *