Una din cinci țigări vândute în județul Satu Mare este de contrabandă

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Desfășurată sub egida „Contrabanda e hoție! Te bagă la pușcărie”, a avut loc, la Satu Mare, lansarea celei de-a șaptea ediții a evenimentului care își propune să tragă un semnal de alarmă asupra contrabandei cu țigări din România, contrabandă care aduce prejudicii atât asupra bugetului de stat, cât mai ales asupra sănătății oamenilor, de cele mai multe ori țigările de contrabandă având proveniență și compoziție dubioasă.
Evenimentul a avut ca invitați principalele instituții care luptă împotriva contrabandei și a pornit la inițiativa unei companii de tutun din România.

„La nivelul județului Satu Mare, cam una din cinci țigarete vândute este de contrabandă. Zona de nord este una dintre cele mai afectate de contrabandă, după cea de nord este, motiv pentru care desfășurăm aici aceste eveniment. Campania se desfășoară pentru o lună și jumătate și să știți că în perioada campaniilor am observat o reducere a contrabandei și o creștere a vânzării țigaretelor legale, la preț impozabil”, afirmă reprezentanta firmei de tutun.

Conform Andreei Paul, moderatorul evenimentului și reprezentat INACO, procentul de țigări de contrabandă aflate pe piață este de 16% la nivel național, fiecare punct procentual însemnând o pierdere de 35 de milioane de euro.
„ Cele 16 puncte procentuale se traduc într-o pierdere anuală de 560 de milioane de euo. E vorba de bani pe care nu îi mai regăsim în sănătate, în educație sau în drumuri, bani pe care românii îi pierd. Și reducerea cu 1% ar fi un câștig pentru bugetul de stat, dar ținta este de a ajunge la 11%, procentul pe care îl găsim în alte țări din UE, cu granițele mai solide” a afirmat Andreea Paul.

Conform studiilor făcute de cei de la Novel Research, principalul element care încurajează contrabanda cu țigări este prețul redus al produselor neimpozabile, respectiv cele ajunse ilegal în țara noastră. Cele mai multe sunt din categoria Cheap Whites, mai exact mărci de țigări care provin din Belarus și alte țări non-UE și la care se întâlnește o tendință de scădere a prețului, comparativ cu țigările autohtone, la care prețurile sunt în creștere.

„Cel mai mare consum de țigări de contrabandă îl întâlnim în perioada de iarnă, când intervin cheltuieli suplimentare asupra bugetelor fumătorilor, iar pentru a face economii aceștia apelează la consumul de țigarete de contrabandă. De obicei este aproape o generalitate ca un fumător de țigări de contrabandă să fumeze mai mult decât unul care își cumpără țigări comercializate legal”, a afirmat Marian Marcu.

Instituțiile cu rol de control și combatere a fenomenului contrabandei au susținut că lupta nu este una ușoară, confruntându-se cu ingeniozitatea cărăușilor și a șefilor de bande, iar dotările sunt una dintre probleme cele mai mari pe care le întâmpină, atâta timp cât un scaner cu infraroșu, dedicat vizualizării încărcătorilor din camioane, de la Vama Halmeu este stricat de mai multe luni de zile iar șansele care cineva să îl repare sau să aloce fonduri pentru acest lucru sunt destul de mici.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *