Incendența tuberculozei scade în județ. În zona Tășnad e cea mai mare incidență

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

România este, la fel ca în multe alte domenii nefaste, pe primele locuri în ceea ce privește incidența tuberculozei, fiind peste media europeana ca incidență a tuberculozei. Incidența este în scădere continuă în ultimii 10 ani, dar se pare că această scădere este mai lentă decât s-ar dori. În prezent incidența este 62% la suta de mii de locuitori, indicele fiind calculat pentru anul 2017.
„Multă vreme s-a considerat că incidența în zona Țării Oașului este mult crescută, și așa a și fost, până prin anii 20013-2014, când și numărul de bolnavi și incidența pe suta de mii de locuitori a cunoscut cifre mari în zona Oașului, ca în ultimii ani să observăm o descreștere a incidenței în zona Țării Oașului, iar la ora actuală având cea mai mică incidență din județ, până la 51,6% la suta de mii de locuitori.
Numărul total de cazuri înregistrat anul trecut a fost de 244 de cazuri, cel mai mic nivel numeric din ultimii 10 ani. Un nivel similar a mai fost în 2014 când au fost 246. Din cele 244, 33 au fost din zona Țării Oașului, despre care s-a spus multă vreme că e cea mai apăsată de această boală.
În ceea ce privește numărul de cazuri noi, s-au semnalat în județ 216 cazuri noi, din care 29 la Negrești. Incidența cazurilor readmise a cunoscut o scădere, respectiv 24 de cazuri în județ din care 4 la Negrești.

În schimb a crescut incidența tuberculozei în alte zone, aici vorbesc de dispensarul Tășnad, unde incidența a ajuns la 67,7% la suta de mii de locuitori. Este cea mai mare incidență pe 2017 la nivelul județului. Explicațiile sunt două, una ar fi că dispensarul Tășnad acoperă o zonă de areal mare dar cu populație mai puțină, iar fiecare caz nou e un procent foarte mare. Și probabil se repetă și acea lege a nordului cu sudului, zona de nord fiind mai bogată și cea sud mai săracă, acea zonă fiind mai săracă.”, afirmă directorul Spitalului de Pneumoftiziologie.

În cazul copiilor, evoluția incidenței la tuberculoză a fost oscilantă în ultimii 10 ani. În 2017 s-au înregistrat 14 cazuri, un număr mai mic decât în 2016. Conform aceleași surse, de obicei în cazurile îmbolnăvirilor la copii există un stereotip, fiind vorba de familii mai numeroase și cu un nivel de trai mai scăzut, sau unde mai există astfel de cazuri.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *