Cum reușesc patru tineri din Satu Mare să promoveze dansurile populare și să facă și bani din pasiunea lor

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Alex Boca și Marian Sima sunt doi tineri care au găsit o împletire a utilului cu plăcutul așa cum puțini sunt cei care reușesc. Cei doi tineri au început dansurile populare în urmă cu mai bine de 10 ani, iar de șase ani au găsit și formula prin care pasiunea lor să le aducă o sursă de venit.
„Noi am început dansurile de mai bine de 10 ani, mai exact eu am 13 ani de când dansez iar Marian de aproximativ 15 ani. Eu am 22 de ani, iar Marian face 24 de ani acum, dar eram elevi de școală generală când ne-am dus la Palatul Copiilor și am început dansul cu domnul Nicu Miclăuș. Am făcut și instrumente pe atunci, dar dansul ne-a atras mai tare”, afirmă Alex.
Acum șase ani cei doi tineri, împreună cu partenerele lor de dans au pornit dintr-o glumă să danseze la nunți, fără să știe că totul se va transforma într-o mică afacere. Dorind să facă o surpriză plăcută unei verișoare, cei doi s-au prezentat și au făcut un număr de dans, de unde totul a luat proporții.


„Totul a început în glumă, urma să fie nunta unei verișoare și am vrut să îi face o surpriză mai deosebită și cum la dansuri ne pricepeam, am zis să îi facem un program de dansuri. La început nu ne-a dat multă lume șanse să răzbim în așa ceva, dar totul s-a transformat într-o afacere, cu activitate mai intensă vara. Deja avem șase ani de când facem astfel de numere la nunți și din câte îmi amintesc, am cam trecut de 100 de reprezentanții la nunți”, mai povestește tânărul.
Numărul lor oferit la nunți și succesul pe care îl au vine ca o reparație a faptului că tinerii nu mai apreciază muzica populară și nu mai știu dansa. Cum fiecare nuntă are persoane din toate categoriile de vârstă, pentru a împăca și invitații trecuți de prima tinerețe, numărul „Dănțăușilor de la Satu Mare” este un moment pe gustul părinților și bunicilor de la nunți.


„Noi avem un număr cam de o jumătate de oră, în care prezentăm joc de codru, joc de Someș, Ardeleana și acum, de anul acesta, vom avea și joc de Oaș. După ce terminăm numărul luăm la dans și mirii, nașii, socri și ce invitați mai doresc, mai destindem atmosfera, iar lumea se bucură, pentru că dans popular nu prea mai vezi la nunți, doar hore”, mai afirmă tânărul.

Vestea despre ce fac „Dănțăușii de la Satu Mare” s-a dus departe, astfel că au fost invitați la evenimente chiar și în Maramureș și Bistrița, iar acum numărul evenimentelor în sezonul de nunți din vară a ajuns la numărul zecilor.

„Banii nu sunt extraordinar de mulți, noi nu facem asta ca să avem o sursă de venit din care să ne asigurăm traiul, o facem pentru că ne place și pentru că cineva trebuie să ducă tradiția mai departe. Banii ce îi facem sunt buni de ieșit câteva seri în oraș cu prietenii sau dacă îi strângem de la toate evenimentele, sunt numai buni la începerea anului universitar, de una alta, ce e nevoie”, mai afirmă Alex Boca.


Ce este mai interesant în toată activitatea tinerilor este că nici unul din cei patru dansatori, respectiv doi băieți și două fete, nu au o activitate legată de cultură, tradiții sau obiceiuri. Alex este anul patru la Facultatea de Topografie, Marian este profesor de geografie, Roxana este studentă la litere iar Teodora este încă elevă, la matematică-informatică.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *