FOTO& VIDEO Ce trimit sătmărenii, de Paște, rudelor din străinătate: Șunca întreagă nu lipsește din pachet

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Celor care au ales să trăiască în străinătate și să își câștige existența acolo nu le lipsește nimic mai mult decât familia, în special în perioada sărbătorilor. Obiceiurile românești sunt de neegalat și incomparabile față de ale străinilor, iar pentru ca cei din străinătate să le poată păstra la fel ca și acasă, familia le trimite pachete cu de toate.

Marius Chiș, din Medieșul Aurit, este unul dintre sătmărenii care nu lasă să treacă o sărbătoare fără să nu își omenească rudele din străinătate cu bucate tradiționale românești. De această dată a pregătit un pachet pentru verișorul Vasile din Austria, care nu poate să ajungă acasă de Paște.

„Pachetul acesta e pentru verișorul meu din Austria, pentru că el lucrează acolo. Trebuie să îi trimit și lui să aibă aceste bucate în ziua de Paști, pentru că așa e creștinește și așa e bine. Așteptăm de mult Paștele, propriu zis le așteptăm de la Crăciun. Apoi după paști așteptăm din nou Crăciunul. Îi trimit de acuma pachetul, ca să ajungă pachetul de Paște, să le aibă pe masă. I le trimit cu tot cu coșul, așa cum e tradiția la noi.”, povestește Marius Chiș.

Pachetul este unul voluminos, așa cum îl trimite orice român, sau așa cum arată bagajul fiecărui român care se întoarce la muncă în străinătate după o mini vacanță în țară. Bucatele tradiționale care nu se găsesc în magazinele străine sunt cele care au prioritate.

„O să îi pun o bucată de cârnați, iar apoi un șold de porc, cum e obiceiul pe la noi de Paște, că la noi se consumă mai puțin miel și mai mult porc. Trebuie să fie consistent pachetul. Are tot ce îi trebuie pentru masa de Paște, ca și cum ar fi acasă. Are în pachet cozonac, ouă roșii, chiar și pască. Le împachetăm bine, în special ouăle. Numai hrean nu îi trimit să nu se spargă cumva borcanul”, mai afirmă medieșanul.

Pachetul se trimite cu prietenii sau cu firmele de transport care fac curse regulate spre Austria, iar acesta ajunge în medie în 6-7 ore la destinație, la poarta destinatarului. Din pachet nu lipșește nici o tărie specific românească.

„Alo, Vasile, te salut. Fii atent la mine, ți-am făcut coșul de Paște, acolo ți-am pus tot ce îți trebuie pentru masă. Se duce Petrică încolo și ți-l duce direct acasă. Mare atenție, îs două pachete, în unu este coș gata, iar în al doilea pachet ți-am trimis și „întăritor” și un păhărel de ală mic, să bei cu măsură”, afirmă Marius Chiș.

„Mulțam fain vere, să aveți parte de sărbători fericite și toate cele bune acasă, alături de cei dragi. O să mă gândesc la voi când o să mă bucur de pachetul pe care îl primesc.”, i-a răspuns Vasile.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *