GALERIE FOTO Familiile cu stare din Oaș își organizează propria Sâmbră a Oilor. Cum arată o sâmbră adevărată!

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

În Țara Oașului există o tradiție de zeci de ani, ca prima duminică din luna mai să fie momentul de întâlnire al oșenilor din toate comunele din zonă pe dealul de la Huta Certeze, pentru a sărbători plecarea oilor la munte, respectiv Sâmbra Oilor. Sărbătoarea s-a denaturat în timp și a ajuns să aibă în centrul atenției micii, distracția, semințele și chinezăriile vândute la tarabe, astfel că cine vrea să trăiască experiența unei sâmbre adevărate, trebuie să caute prin familiile de gospodari din zonă.

Familia Mihoc este una cu stare din Certeze, care au decis să organizeze propria sâmbră a oilor, alături de mai mulți vecini, așa cum o spune tradiția – de la adunatul oilor, măsuratul lor, până la trimiterea lor la munte. 450 de oi s-au adunat pentru a fi „măsurate”.

„De tineri ne-am învățaț cu meseria asta. Mulgem oile de trei ori pe zi când le ducem la munte, dar acum le mulgem ca să vedem fiecare turmă cât dă, cât caș și câtă urdă se face ca mai apoi, peste vară, să știm cât să trimitem la fiecare proprietar de turmă din cât am realizat la munte”, afirmă unul dintre mulgătorii oilor.


„ Pe mine m-au făcut și m-au născut la oi. Oile le crești așa ca și cum crești un copil, trebuie să umbli toată ziua după ele, ba cu apă, ba cu mâncare, una se îmbolnăvește, alta fată. Sâmbra înseamnă o distracție acum, dar pe timpuri era că toată lumea multea. Era și un fel de concurs, să vadă care cât poate să mulgă. ”, afirmă și domnul Grigore, un participant la Sâmbră.

La fiecare sâmbră se strâng crescătorii de oi care sunt prieteni și care își invită mai apoi și famiile, atât pentru că mulgerea a sute de oi și mai apoi realizarea produselor din laptele acestora este muncă serioadă, dar și pentru a se distra împreună. De la an la an însă sâmbrele sunt tot mai puține și tot mai sărace în oameni, pentru că sunt tot mai puțini cei care se ocupă de creșterea oilor.


„Laptele se măsoară ca să se știe cât se dă la fiecare crescător. După fiecare oaie se dă 10 kilograme de brânză, iar după capre se dă 17 kilograme. Nu se mai măsoară ca altădată, acuma se dă pe cap de animal”, explică un alt participant la sâmbră.

„Astăzi facem măsuratul oilor și facem caș și urdă și apoi ne și distrăm, jucăm, ne simțim bine. Am invitat familia, prietenii și alți crescători de oi. Eu am 300 de oi aici, cu care am tot timpul de lucru. E greu să găsești cioban, să te înțelegi cu el, și trebuie să fii și tu acolo cu ei tot timpul. Și banii sunt puțini, miei i-am dat acum cu 9,5 lei kilogramul, am patru oameni la oi, pe care trebuie să îi plătesc și dacă nu are preț mielul sau cașul anul acesta. Nu e ușor, dar e frumos, eu o fac pentru că îmi place”, afirmă și gazda, Vasile Mihoc.


Cu cât munca se apropie de sfârșit la Sâmbră, veselia și distracția prind tot mai mult contur. În tot timpul măsuratului oilor, un bucătar angajat special pentru acest eveniment le pregătește oamenilor bucate alese, pe bază de carne de miel, ca mai apoi ceterașii să fie în centrul atenției.

„Astăzi pregătesc la sâmbra lui Vasile un miel la proțap, apoi un guiaș la ceaun, un ceaun de 200 de litri și mai apoi o tocăniță de oaie, care merge bine după un pahar de pălincă. ”, afirmă și bucătarul.


Oameni credincioși, proprietarii de oi nu le dau drumul din staul către munte, până ce nu se asigură că un preot a făcut o rugăciune și o binecuvântare pentru turme, ca acestea să fie ferite de boli, dar mai ales de prădători peste vară, în timp ce stau la munte.

„În săptămâna luminată se păstrează această frumoasă tradiție. Preotul este invitat pentru a sfinți turma de oi, prin această rugăciune și sfințire cu apă sfințită se transmite o tradiție din bătrâni. Preotul prin rugăciune îi dă un impuls oșanului ca să poată trudi tot anul. Din păcate aceste obiceiuri se pierd și sunt tot mai puțini ciobani și tot mai puțini care fac sâmbre. În urmă cu 15 ani în Certeze erau 30 astfel de sâmbre, anul acesta mai sunt doar trei. Nu știu dacă peste 10 ani va fi cine să ducă mai departe acest obicei. ”, povestește preotul.


După măsuriș și sfințirea oilor, ciobanii de la turme urcă cu oile la munte, urmând să se întoarcă cu ele în luna octombrie. În tot acest timp cei care rămân la câmpie continuă petrecerea, petrecere care poate ajunge la costuri de mii de euro, în funcție de cât de mândră e fiecare familie și cât de mult dorește să își arate prosperitatea în fața invitaților și a prietenilor.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *