OPINIE!!! Cum i-au ajutat cei din UDMR pe români să se unească, prin faptul că nu au semnat DECLARAȚIA simbol de Unire cu Basarabia

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

După știrea de joi privind reacția celor de la UDMR de a ieși din sala de ședințe în momentul semnării Declarației de Unire simbolica cu Basarabia, au fost zeci, sute de comentarii la adresa celor de la UDMR, nu tocmai de bine. Chiar și persoane cu nume maghiar s-au arătat deranjate de gestul celor care ii reprezinta de a ieși din sala, dat fiind faptul că totul a fost o declarație simbol, o exprimare a voinței populației în numele cărora adopta proiecte.

Dar ce nu s-a văzut cu ochiul liber la tot acest scandal etnic?

Nu s-a văzut faptul ca pentru prima data toate cele trei partide românești, PNL, PSD și ALDE s-au unit în jurul unui proiect și au reușit sa lase orgoliile la o parte. E un semnal clar ca, dacă se vrea, partidele românești pot sa își dea mâna, pentru interesul cetățenilor. Dar oare au făcut aceste partide aceasta „unire” doar pentru ca e vorba de naționalism sau doar pentru a fost vorba de un proiect care nu avea nici o conotație financiara și nimeni nu a avut de câștigat de pe urma lui nimic, în afara de putina imagine? Lui Adrian Cozma ii revine meritul ca a găsit un proiect care sa ii facă pe politicienii sătmăreni sa renunțe la conflictele politice și la dorința de afirmate proprie pentru a semna aceeași hârtie. A reușit, la nivel informal, sa unească partidele românești. Oare un semnal pentru viitoarele alegeri locale?

Știți ce mai este interesant? E pentru prima data când cei de la UDMR rămân singuri într-un punct de vedere și într-o acțiune, obișnuiți fiind pana acum sa aibă mereu de partea lor un partid romanesc. Și singuri fiind, au fost țintă atacarilor tuturor, mai rău decât au fost vreodată.

Ce este de urmărit acum? Dacă liderii politici ai partidelor românești vor reacționa în vreun fel la acest gest al UDMR. În primul rand cei de la PNL, cu care sunt parteneri de guvernare locala și care le susțin toate proiectele etnice fără să scoată cel mai mic sunet de revolta sau nemulțumire ar trebui sa fie primii care ar trebui sa semnaleze ca inadecvat comportamentul celor de la UDMR. Atâta timp cât PNL tace și ridica mâna, ar putea aceleași pretenții de la UDMR când situația se inversează, asta dacă au un cuvânt de spus în acest parteneriat și nu sunt doar niște servitori ai celor de la UDMR.

Nici alianță PSD-ALDE nu ar trebui sa tacă, deși încă o fac, în primul rand pentru ca sunt partid de opoziție, cel puțin la nivel formal, iar mai apoi ei sunt cei care marșează zi de zi pe curentul naționalist, pe Centenar și pe subiecte de acest gen. Sau vor tăcea ca să nu îi supere pe cei din UDMR și să își primească locurile de viceprimari și vicepreședinte de Consiliu Județean?

Ideea, per ansamblu este că, o declarație simbol, semnată și în multe alte județe, deci care reprezintă totuși interesele unui popor, nu este acceptată de maghiari, deși reprezintă același popor ca și românii și nici nu este protejată/susținută de români, prin tăcerea politicienilor de la vârful partidelor.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *