ANALIZĂ! Ce au de negociat PNL și PSD la Satu Mare? Disperarea îi duce la întâlniri ascunse și la lins acolo unde au scuipat

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Nu așteaptă nimeni ca atunci când se întâlnesc două personaje politice din tabere diferite să aibă loc o răbufnire precum cele de la cântarul marilor gale de box, dar parcă nici atât de multă prietenie, ca cea expusă în poză nu este de înțeles.

Iar această poza surprinde doar una din recentele întâlnire ale liderilor PSD și PNL, după ce în cursul săptămâniii președintele PNL, Adrian Albu a fost surprins alături de vicepreședintele Consiliului Județean Ioan Rus la o întâlnire de taină, la Negrești Oaș, cu președintele PSD, Aurelia Fedorca.

Cu siguranță nu s-au întâlnit să aibă o dezbatere politică, pentru că astfel de întâlnire le au frecvent la televizor, acolo unde se contrează, se acuză reciproc și ba chiar mai strigă unii la alții. Dă bine la electorat, dă bine la telespectatori, dă bine pentru imaginea politică și la solidificarea poziției în partid, lipitorii de afișe exaltând cu replici de genul: „ Ce i-a dat-o a nostru la fraeru celălalt. I-a arătat că noi suntem partidul mai tare”.

Dar totul e un circ ieftin, pentru că dincolo de ce se vede pe televizor, toată lumea pare să fie prieten cu toată lumea. O vorbă românească explică foarte bine situația și aceste întâlniri: „Te faci prieten și cu dracu până treci puntea”

Dar ce punte are de trecut fiecare?

Mircea Govor a reînceput să fie activ și prezent pe scena politică, pozând în omul care face și desface pentru PSD, omul care aduce funcțiile pentru membrii de partid, omul care îi convinge pe cei de la UDMR să cedeze cele două posturi de viceprimar și unul de vicepreședinte de Consiliu Județean. De ce? Cel mai probabil Mircea Govor își dorește o relansare în partid. Mai are încă câteva persoane de partea sa, persoane cu bani și o oarecare influență în partid și în societate, mai are câțiva primari de partea sa, pe care se bazează că l-ar putea duce din nou în fruntea partidului și mai are încă ușile deschise la Liviu Dragnea, care a văzut mereu în Mircea Govor un om pe care se poate baza și care îi poate răspunde solicitărilor. Și orice solicitare vine la pachet cu o recompensă, iar Mircea Govor și-a arătat fidelitatea față de liderul PSD în cele mai importante momente, fie că a fost vorba de reconfirmări în partid, fie că a fost vorba de declarații în justiție. Dacă jocurile îi vor ieși la Mircea Govor, nu e exclus să în revedem în fruntea partidului iar în 2020 chiar pe listele pentru Consiliul Județean, pentru un post de conducere.

Adrian Albu pare că dă din coate și se învârte precum morișca, doar doar vor ieși lucrurile bine și pentru el și nu va fi sărit din schemă. Nu neapărat postul de viceprimar îl interesează pe acesta, dar pierderea lui i-ar aduce un minus de capital de imagine în interiorul partidului, unde oricum sunt conflicte pentru că nu a satisfăcut pofta membrilor de a ocupa funcții publice și a lăsat fără ocupant din PNL postul de vicepreședinte de CJ eliberat prin decesul lui Alexandru Panea. Adrian Albu joacă tare acum, peste capul partidului, a cărui conducere nu ar fi deloc încântată să afle că negociază tocmai cu PSD și tocmai cu oamenii care în urma cu doi-trei ani desființau PNL-ul, îl trânteau la pământ și scuipau pe el.

Dar să nu uităm nici că Adrian Albu a făcut parte din vechiul USL, unde s-a obișnuit să stea la masă cu PSD și să negocieze cu aceștia. Doar că acum Adrian Albu joacă la două capete, atât cu Mircea Govor, pentru a-și salva funcția în partid dacă acesta se reîntoarce la butoanele PSD, cât și cu Aurelia Fedorca, dacă aceasta reușește să se mențină pe baricade. Ce ar avea de oferit la schimb? Probabil că dacă liderii PSD îl protejează pe Adrian Albu acesta le va garanta liniște social democraților și un non-combat exemplar, lăsându-i să își facă treburile așa cum își doresc. De fapt nici până acum PNL nu s-a văzut, nu a ieșit public pentru a le explica sătmărenilor de ce măsurile Guvernului sunt bune sau nu, singura opoziție pe care au făcut-o fiind cea impusă de conducerea centrală a partidului, când au organizat propriul miting, ca mai apoi să își trimită liderul de la tineret și încă două-trei persoane dornice de afirmare să țină capul de afiș la protestele #Rezist.

Aurelia Fedorca pare să fie într-o poziție la fel de ingrată ca Adrian Albu, respectiv simte pericolul de a pierde prima poziție în partid. Și nu credem neapărat că asta o sperie cel mai tare lidera PSD, ci probabil, Mircea Govor are oameni pregătiți și pentru a prelua puterea pe zona Oașului, cum ar fi Ciprian Ardelean, care se pare că a trecut din nou în tabăra lui Mircea Govor și care e aproape de postul de vicepreședinte al Consiliului Județean. Postura de vicepreședinte îi dă o altă strălucire în ochii primarilor PSD din zona Oaș, acolo de unde este și el originar, și unde ar putea prelua frâiele partidului dacă Aurelia Fedorca nu ajunge la un consens cu Mircea Govor. Și dacă ar pierde puterea pe zonă Aurelia Fedorca ar avea ceva emoții și anul viitor, când se vor decide candidații pentru alegerile locale, căci știe toată lumea, nu e neapărat cum vrea populația, este mai mult cum vrea partidul.

În toată această ecuație, UDMR tace și își vede de treabă. Lasă partidele românești să se erodeze din interior, să se macine și să se divizeze, crescându-și în acest răstimp puterea și influența. Toți stau la mâna lor și iau poziție de drepți în fața lor, de frică să nu piardă tot ce au. UDMR poate face multe surprize în această situație, una mai mică fiind să continue îl aceeași formulă, invocând acordul semnat cu PNL după alegeri. Ar putea la fel de bine, ca o surpriză mai mare, să le ofere celor de la ALDE ceva posturi, în parteneriat cu PNL, scoțând astfel din joc PSD-ul și producând și o ruptură în alianța PSD-ALDE, mai ales că cei de la ALDE sunt destul de supărați că deși sunt în alianță cu ALDE, ei nu sunt luați în calcul în nici o negociere a social democraților. „Guri rele” spun că de fapt și cei de la ALDE au porția lor pregătită, doar că toată e trasă sub nasul lui Ovidiu Silaghi, care i-ar lăsa pe cei de la PSD să își facă jocul aici, la Satu Mare, ca el să poată să își facă jocurile politice la București, acolo unde ar viza un post de secretar de stat iar mai apoi chiar și unul de ambasador.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *