Az RMDSZ beavatkozási kvóták megállapítására kötelezte a környezetvédelmi minisztériumot medveügyben

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

A képviselőház plénuma megszavazta a Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő által kidolgozott törvénytervezetet.

Döntéshozó fórumként szavazta meg a képviselőház plénuma az RMDSZ azon törvénytervezetét, amely arra kötelezi ezentúl a környezetvédelmi minisztériumot, hogy minden évben egy beavatkozási kvótát szabjon meg az elszaporodott védett fajok esetében, illetve ezt szükség esetén bármikor megtehesse. Az elmúlt években jelentősen megnőtt Székelyföldön a medveállomány, emberi életek kerültek veszélybe, így az RMDSZ törvényhozói fontosnak tartották a hatályos törvények mielőbbi módosítását. Számos helyi és megyei önkormányzat jelezte a problémát a szaktárcának, azonban mindmáig csak részlegesen sikerült előrelépni ez ügyben.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy értékelte, hogy a mai törvénymódosítás jelentős mértékben szigorít az eddig érvényben levő jogszabályon, hiszen eddig a szaktárcára vonatkozó előírások értelmében nem volt köteles egy beavatkozási kvóta megállapítására.

Az RMDSZ törvénye értelmében ezentúl minden évben a környezetvédelmi minisztérium egy beavatkozási kvóta megállapítására lesz köteles, illetve a módosítás további kötelezettséget ír elő, amely alapján a szaktárca egy év leforgása alatt, vészhelyzetben többször is elrendelhesse a beavatkozást az elszaporodott állomány esetében.

Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a parlament alsóházi mezőgazdasági bizottságának tagja, a törvénytervezet kidolgozója elmondta, hogy a szakbizottsági munkálatok alatt számos vitát eredményezett a Szövetség törvénytervezete, de sikerült megértetni a többséggel a szabályozás szükségességét. Magyar továbbá elmondta, hogy szakmai felmérések és módszertan alapján állapítják meg a védett állatok számát, amely értelmében a szaktárca jóváhagyja a beavatkozási kvótát, azonban ezen a téren is szükség van további előrelépésekre, hiszen nem tükrözik teljes mértékben a valóságot. „A közeljövőben szükség lesz egy sokkal alaposabb genetikai elemzésen alapuló állományfelmérésre, hiszen jelen pillanatban semmilyen hatóság nem rendelkezik pontos adatokkal a medveállományt illetően, országos és regionális lebontásban.”

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *