Patru comune din județ vor fi dotate cu autospeciale de stingere a incendiilor ce le concurează pe cele ale pompierilor, printr-un proiect transfrontalier

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

La sediul primăriei Odoreu a avut loc în cursul zilei de miercuri conferința de deschidere a proiectului ROHU80, proiect încheiat între patru comune din județul Satu Mare și Asociația Pompierilor Voluntari din Tyukod, Ungaria.
Proiectul a reunit reprezentanții localităților sătmăreni și partenerii din Ungaria, pentru a prezenta care sunt demersurile care se fac în cadrul proiectului, activitățile care se vor desfășura și dotările pe care entitățile implicate le vor primi.

„Cele patru unități administrativ teritoriale sunt comunitatea din Păulești, Viile Satu Mare, Halmeu și bineînțeles Odoreu, care este și lider de proiect. Bugetul total este de 1.040.800 euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 884.680 euro. Obiectivul principal constă în realizarea unor investiții specifice în vederea gestionării riscurilor specifice, asigurarea gestionării dezastrelor și dezvoltarea sistemelor de gestionare a dezastrelor. Activitatea principală care va fi realizată pe parcursul proiectului este achiziția de echipamente constând în achiziția unei autospeciale de pompieri pentru fiecare partener în parte și achiziția de sisteme de alarmare. ”, a afirmat primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop.

Mai exact fiecare din cele patru comune sătmărene va primi câte o autospecială de stingere a incendiilor și de intervenție în caz de dezastre naturale și echipamente pentru Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, iar partenerii din Ungaria vor primi o autospecială și mai bine dotată, conform cerințelor din zona lor de graniță, respectiv va avea dotări și pentru descarcerare.

În cadrul proiectului vor exista și exerciții și antrenamente comune, dar și un exercițiu mai amplu, care va avea loc la Halmeu.

„Nu întâmplător Agenția pentru Protecția Mediului este partener în proiect, pentru că pentru noi prevenția este foarte importantă. Acum prin acest proiect dorim să avem toate dotările necesare pentru a interveni în diverse cazuri. Am propus prin proiect ca acei doi senzori pe care noi îi avem la granița cu Ucraina, de depistare a poluării în aer cu substanțe toxice, să fie preluați de comuna Halmeu și de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru o mai bună intervenție. ”, a declarat directorul APM Satu Mare, Elisabeta Bekesyi.

La conferința de deschidere a fost prezent și șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, colonelul Nicolae Dima, instituția pe care o reprezintă primind un real ajutor prin aceste dotări pe care Serviciile Voluntare de Urgență le primesc.

„Trebuie să vă mărturisesc că sunt puțin gelos. Gelozia care mă caracterizează se explică prin faptul că la un moment proiectul aceste era concurent cu un proiect pe care instituția pe care o reprezint încerca să îl promoveze la acea dată. Iată că suntem prezenți aici cu ocazia deschiderii acestui proiect și începerii implementării lui, chestiune pe care, din păcate, din varii motive, în ceea ce privește instituția pe care o reprezint, nu s-a mai întâmplat. Asta nu mă împiedică să nu fiu bucuros și mândru de inițiativă pe care o promovați, asta în contextul legislativ în care în ziua de azi este tot mai greu să atingem dezideratele emise de lege pentru Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, mă refer aici la dotare, pentru obținerea avizelor pentru funcționare”, a declarat colonelul Nicolae Dima.

Un aport important la implementarea cu succes a proiectului îl va aduce și fostul colonel al ISU „Someș” Satu Mare, Gheorghe Strâmb, care are experiență în astfel de proiecte care privesc dotările cu autospeciale de intervenție în situații de urgență.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *