Festivalul Internațional de Fanfare scoate la suprafață povești incredibile :„ Dacă nu descoperea fanfara cel mai probabil și acum culegea lebeniță la Pișcolt”

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Străzile din municipiul Satu Mare au răsunat în acorduri a zeci de instrumente muzicale cu ocazia „Festivalului Internațional de Fanfare”, care a început sâmbătă după masa în centrul orașului. Fanfariști din mai multe județe și-au dat întâlnire pe platoul din fața Muzeului Județean, ca mai apoi să ia la pas și pe ritmurile pieselor consacrate din diferite genuri muzicale, tot orașul pentru a ajunge în Piața 25 Octombrie, unde și-au prezentat talentul de a cânta ca un grup organizat.

„Festivalul Internațional de Fanfare” a reunit șase fanfare românești, caracterul internațional fiind dat de o fanfară românească din Serbia, din zona Timocului.

„Anul acesta are loc cea de-a doua ediție a acestui festival de fanfare. Avem invitate fanfare din România și una din Serbia, dar tot o fanfară românească, a comunității de 2000 de români din zona Timocului. Este un eveniment gândit pe două zile, în fiecare zi câte trei fanfare prezentându-și repertoriul în fața publicului. Până acum doi ani organizam în fiecare vară o săptămână de reprezentații ale fanfarei în Parcul Central și văzând că avem un public atât de numeros am zis că ar fi bine să extindem evenimentul, să îl facem mai de amploare și să avem un spațiu care să permită prezența unui număr mai mare de spectatori”, afirmă Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Din cele șase fanfare prezente la eveniment, două sunt din județul Satu Mare, fiind vorba de fanfara din Foieni și fanfarele reunite din Beltiug, Petrești și Palatul Copiilor. Ambele îl au dirijor pe Mircea Câcu, singurul dirijor de fanfare din județ.

„Această formă de manifestare culturală are încă rădăcini foarte puternice în satele cu populație svăbească, ceea ce face ca fanfarele să mai fie prezente în județ, acest lucru fiind posibil și datoritădomnului dirijor Mircea Câcu, care se ocupă de ele”, mai afirmă directorul Robert Laszlo.

Pe sub bagheta dirijorului Mircea Câcu au trecut în decursul anilor câteva sute de copii, acesta conducând fanfare în mai toate satele din județ cu populație svăbească, dar nu numai.

„Mă ocup de fanfare de 40 de ani și mi-au trecut prin mână sute de copii. Dacă mă duc în Beltiug, unde am început cu fanfarele în 1999, poate tot la a treia casă locuiește câte un elev sau fost elev. Eu mereu când mă întreabă lumea ce înseamnă munca cu o fanfară fac o corelație cu minerii, minerii coboară în mină, aduc minereul în stare brută, nu e lucios, nu e frumos, ăla până îl prelucrezi, până îl aduci într-o stare de strălucire, durează mult, mult timp. Aici copiii nu vin cu cunoștințe muzicale, le primesc pe parcurs, și uite, reușesc să încânte publicul peste câțiva ani, cum o fac și în aceste după amiezi.

Fanfara, prin componența atâtor instrumente, poate să abordeze și muzica modernă, pe care ei o ascultă la radio și îmi mai spun: Domn profesor, da nu cântăm și ceva de la ABBA, de la Bony M. Și eu fac rost de partituri și apoi ne punem să cântăm”, afirmă dirijorul Mircea Câcu.

Pe lângă forma de exprimare culturală, pentru unii dintre copiii care au făcut în decursul timpului parte din fanfarele din județ, muzica a devenit meserie și salvare de la munca câmpului. Este și cazul unui trombonist al Filarmonicii Dinu Lipatti.

„ Este un foarte bun trombonist, nu la figurat ci la propriu, este un bun talent, care s-a evidențiat prin muzică și a făcut din acest lucru o carieră”, mai afirmă dirijorul.

„Știu și eu cazul acestui trombonist care acum este angajatul filarmonicii, am discutat cu el și mi-a zis că dacă nu descoperea fanfara și prin ea muzica, cel mai probabil și acum ar fi cules lebeniță pe câmp la Pișcolt, că alte șanse de afirmare și de a pleca de la țară nu ar fi avut”, afirmă și Robert Laszlo.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *