OPINIE!!! Poate Satu Mare nu este un oraș mort. Doar moartă este ambiția celor care ne conduc

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

De ani de zile aud că Satu Mare este un oraș mort, că în Satu Mare nu se întâmplă nimic, că în Satu Mare nu ai unde să ieși în timpul liber, că Zilele Orașului sunt un eveniment învechit, care înghite mulți bani și doar o ocazie de a umple burțile oamenilor cu mici și capul cu muzică.
Pe de o parte nu poți să nu dai dreptate acestor vorbe, nu poți să spui că Satu Mare e centrul universului, că zeci de mii de tineri sunt atrași să vină în Satu Mare, când ei abia așteaptă să termine liceul pentru a studia în afară.
Dar uite că mai sunt și evenimente precum cel din acest weekend „StreetMusic Festival”, care arată tuturor că Satu Mare nu e mort, că Satu Mare trăiește, chiar dacă acum învață să facă primii pași după o comă destul de îndelungată în care doar viermii și-au făcut de cap pe un trup inert prin care și sângele și-a încetinit circulația.
StreetMusic Festival nu a fost despre muzică și despre concerte. Nici vorbă. StreetMusic Festival a fost despre cum să oferi oamenilor timp de calitate și surpriza de a-și descoperi orașul așa cum nu l-au mai văzut. Te-a plimbat și tu în Pasajul Coposu de mii de ori, dar parcă nu avea aceeași energie ca în weekend. Dacă înainte pășeai grăbit, să ajungi unde aveai de mers, în weekend lumea a călcat apăsat, calm, cu răbdare. Tot acolo au fost pietrele scoase din trotuar, tot acolo au fost blocurile gri și obosite, tot acolo centrul uitat din alt secol ca înfățișare. Dar lumea nu s-a ocupat să se lase absorbiți de lucrurile urâte, ci s-a bucurat de frumusețile care au fost scoase în evidență.
Și da, au fost scoase în evidență destul frumuseți. Deși Hotel Dacia era pe fundal, scena a acaparat atenția la statuia lui Vasile Lucaciu, deși pe malul Someșului în stânga și în dreapta era „bălării” cât casa, scena plutitoare și mediul ambiental au ținut ocupată atenția vizitatorilor.
Asta nu înseamnă că lucrurile urâte nu trebuie reparate, îndreptate, modernizate și se poate sta cu mâna în sân până la anul, la următoare ediție, când iar o să intrăm într-o stare de beatitudine, nici vorbă.
StreetMusic Festival a fost de fapt o lecție, și nu pentru sătmărenii de rând, ci pentru cei care ne conduc de zeci de ani, că sunt aceeași, doar se schimbă între ei, că Satu Mare are potențial să fie oraș și nu un sat mai mare, dacă cineva ar avea interesul să facă lucruri. Dacă cineva ar avea interesul să provoace potențialul orașului și nu să își provoace adversarii politici, să își provoace umflarea bugetului sau influența asupra tot ce mișcă. StreetMusic Festival a fost despre cum ar trebui să arate weekend de weekend orașul nostru, pentru că e posibil, cu bani puțini și dorință multă. Malurile Someșului pot arăta pe întreaga lor întindere ca locul unde a fost scena, dacă cineva vrea asta și nu se scuză cu birocrația. Centrul orașului poate găzdui în fiecare weekend câte un mic spectacol, pentru că avem și filarmonică, și teatru și fanfare și formații locale și cluburi ale elevilor.
StreetMusic Festival a fost de fapt despre ce poți face într-un oraș, cu ajutorul oamenilor, dacă le dai ceva în ce să creadă și îi provoci ca să facă, nu îi folosești ca să faci tu mai mult, pentru tine.

Hai să începem cu malurile Someșului, mâine să cerem voie de la Apele Române să se mai amenajeze încă 50 de metri pătrați, săptămâna viitoare din nou, iar mai apoi să cerem sătmărenilor să vină alături de administrație pentru a ajuta la alți 50 de metri, și așa, fără să ne plângem de birocrație, pentru schimbarea căreia oricum nu facem nimic, să facem ceva pentru oraș. Nu e nevoie nici de licitații, nici de bani publici, nici de altele. Sau aici e problema?

Nu trebuie să ne aruncăm singuri praf în ochi că am ieșit din total din amorțeală după trei zile de concerte și spectacole stradale, pentru că podul e tot închis, pentru că gropile sunt încă tot la ordinea zilei, pentru că avem piețe tot pline de bișnițari, pentru că avem încă o mulțime de clădiri în paragină.
Dar dacă ni s-a demonstrat că în materie de evenimente se poate mai bine, cu bani mai puțini și dorință mai multă, de ce să nu se poată și în alte domenii?

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *