Poliția Română împreună cu Europol | Fraudele informatice – Phishingul

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Fraudele informatice -Phishingul

Poliția Română împreună cu Europol și Federația Europeană a Băncilor desfăşoară în perioada 17- 23 octombrie a.c., o campanie de prevenire a celor mai întâlnite 7 tipuri de fraude în mediul online în cadrul Lunii Europene a Securităţii Cibernetice, derulată în fiecare an în luna octombrie.

Internetul a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici. Autorii folosesc metode ingenioase și promisiuni în scopul de a obține bani sau informații financiare valoroase de la dumneavoastră.

Tacticile folosite de infractorii informatici sunt din ce în ce mai inovative și greu de detectat. Cea mai întâlnită fraudă în mediul online este phishingul.

Ce este phishingul şi cum ne protejăm?

• Phishing/Smishing/Vishing: autorii te apelează telefonic, îți trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care te induc în eroare, pentru a-ți divulga date personale, financiare ori de securitate.

Emailurile de tip phishing induc în eroare destinatarii urmărind obţinerea de date personale, financiare ori de securitate. Atenţie: pot arăta ca email-urile primite de la bancă sau de la alte instituţii, imitându-le logo-urile.

Sunt greu de depistat, mai ales de pe telefonul mobil sau de pe tabletă. Infractorii insistă asupra caracterului urgent al mesajului şi te invită să accesezi anumite link-uri ori ataşamente. Se bazează tocmai pe faptul că oamenii sunt foarte ocupaţi şi nu acordă timp pentru verificarea informaţiilor.

Ce poţi face pentru a te apăra de PHISHING?
• Actualizează permanent programele calculatorului, inclusiv sistemul de operare;
• Fii atent dacă primeşti mesaje ,,din partea băncii” în care ţi se solicită date sensibile (parole,date despre conturi etc.)
• Citeşte cu atenţie mesajele şi compară-le cu alte emailuri primite de la acelaşi pretins destinatar;

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *