INSTIGAREA LA URĂ-SANCȚIUNI LEGALE

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Discursul instigator la ură („hate speech”) = discurs destinat atacării, intimidării, umilirii, discreditării sau incitării la violență ori la acțiuni care pot produce prejudicii împotriva unei persoane sau unui grup de persoane pe motiv de rasă, etnie, naționalitate, vârstă, religie, sex, categorie socială, orientare sexuală, infectare cu HIV, dizabilitate. Atunci când un discurs purtat în termeni mai violenți, în stil pamfletar sau nu, capătă trăsăturile discursului instigator la ură, el va putea fi asimilat unui act de incitare la discriminare și sancționat ca atare.
Discursul instigator la ură este sancționabil pe mai multe căi și de mai multe autorități, cu mențiunea că, de regulă, este posibil cumulul sancțiunilor aplicate de diferitele autorități din domeniu, respectiv: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), Avocatul Poporului , Instanța de judecată civilă, Parchetul/poliția și instanța de judecată penală.
O persoană care se consideră discriminată (inclusiv printr-un discurs instigator la ură) se poate adresa CNCD cu o petiție, în termen de cel mult 1 an de la data săvârșirii faptei sau de la data la care putea să ia cunoștință de săvârșirea ei. CNCD este autoritatea publică în domeniul discriminării, autonomă, cu personalitate juridică, aflată sub control parlamentar și totodată garant al respectării și aplicării principiului nediscriminării, în conformitate cu legislația internăƒîn vigoare și cu documentele internaționale la care România este parte. Sancțiunea la o faptă de instigare la ură sau discriminare se stabilește de către CNCD, prin hotărâre a Consiliului director, și poate fi aplicată atât persoanei fizice, cât și persoanei juridice.
Unele forme de instigare la ură pot fi catalogate drept contravenții și se sancționează cu amenzi, alte forme pot căpăta forma infracţională, situaţie în care se poate adresa parchetului/poliţiei o sesizare penală, prin plângere (atunci când se reclamă încălcarea prin infracţiune a unui drept/interes propriu) sau denunţ (atunci când se reclamă încălcarea prin infracţiune a unui drept/interes al altuia).
Art. 369 din Codul penal prevede infracțiunea de Incitare la ură sau discriminare, constând în ,,incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane” faptă ce se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Infracţiune există doar dacă incitarea la ură vizează o categorie de persoane și nu în cazul în care este afectată doar una sau chiar mai multe persoane.
Sursa: APADOR-CH. Pentru mai multe informații accesați http://www.apador.org

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

8 thoughts on “INSTIGAREA LA URĂ-SANCȚIUNI LEGALE

 1. Fantastic beat ! I would like to apprentice at the
  same time as you amend your website, how could i subscribe for a blog web
  site? The account aided me a acceptable deal.
  I were tiny bit familiar of this your broadcast offered bright transparent idea

 2. Thanks for your marvelous posting! I quite enjoyed reading
  it, you are a great author. I will make sure to bookmark your blog and will eventually come back sometime soon.
  I want to encourage that you continue your great posts,
  have a nice holiday weekend!

 3. 1416 301955I ought to admit that this is 1 wonderful insight. It surely gives a company the opportunity to get in on the ground floor and really take part in creating something particular and tailored to their needs. 235507

 4. 583619 515746Your article is truly informative. Far more than that, it??s engaging, compelling and well-written. I would desire to see even much more of these types of excellent writing. 299401

 5. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything. But just imagine if you added some great photos or video
  clips to give your posts more, „pop”! Your content is excellent but with images and videos, this site could
  certainly be one of the best in its niche. Fantastic blog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *