Deputatul Ioana Bran, despre evenimentul de astazi:” Am trăit azi momente unice”

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Deputatul Ioana Bran a fost prezenta în cursul zilei de astăzi la evenimentele organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la eliberarea județului de sub conducerea maghiara, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Transmitem în continuare mesajul acesteia cu privire la evenimentul la care a participat.

„Am trăit azi momente unice, am fost emoționată și mândră că sunt româncă. Azi s-au împlinit 100 de ani de la eliberarea Sătmarului de către Armata Română și instaurarea administrației românești.

 

După 1 Decembrie 1918, teritoriul județului Satu Mare a rămas în afara graniței provizorii stabilite după primul război mondial. Satu Mare ținea de Republica Sfaturilor din Ungaria.

 

Administrația maghiară nu a durat decât o lună. Armata Română a început în noaptea de 15 aprilie 1919 ofensiva pentru eliberarea Sătmarului. După lupte intense, trupele maghiare au fost împinse peste Someș, iar la 19 aprilie Satu Mare a fost eliberat.

 

Azi, în nordul României a fost sărbătoare! Dimineața festivă a început cu dezvelirea plăcii comemorative dedicate delegaților sătmăreni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918. La Muzeul Județean a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografii, documente, scurt-metraje – toate pe aceeași temă: 100 de ani de la instaurarea administrației românești. Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii mai.

 

S-au depus, apoi, coroane de flori la Cimitirul Eroilor în memoria celor care, acum 100 de ani, și-au dat viața pentru țară. Gabriel Leș, Ministrul Apărării Naționale, a primit onorul gărzii militare, iar preoții noștri au ținut o slujbă de pomenire a eroilor români.

 

Dar cel mai special moment a fost cel în care am pornit cu toții, pe jos, trecând podul peste Someș, către centrul orașului. Am reconstituit cumva, la 100 de ani distanță, momentului întâmpinării Armatei Române de către oficialitățile sătmărene atunci, în 1919. Au fost clipe încărcate de mare emoție și m-am bucurat că particip la un eveniment care ți se întâmplă doar o dată în viață.

 

După aceea, ostașii români au organizat un ceremonial militar la Monumentul Eroului Necunoscut și o paradă impresionantă la care Divizia 4 de Infanterie „Gemina” a participat cu efective de militari şi mijloace tehnice. Avioane militare MIG 21 Lancer și elicoptere au brăzdat cerul unei zile frumoase și senine.

 

Festivitățile s-au încheiat cu simpozionul „100 de ani de Libertate și Administrație Românească în Satu Mare”, desfășurat la Teatrul de Nord.

 

Am scris mult, dar am vrut neapărat să știți povestea acestei zile speciale în care sărbătorim faptul că de 100 de ani Sătmarul e liber și românesc.

 

Sătmarul a fost azi capitala simbolică a României și le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea perfectă a zilei. Și le mulțumesc tuturor sătmărenilor care au dat sens profund celor 100 de ani de libertate și românism.”, a declarat deputatul.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

2 thoughts on “Deputatul Ioana Bran, despre evenimentul de astazi:” Am trăit azi momente unice”

  1. Good day! I could have sworn I’ve been to your blog before but after looking at many of the articles I realized it’s
    new to me. Anyways, I’m certainly happy I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *