A tökéletes hely testnek, léleknek és elmének. Lovastorna órák egy szatmári központban, amelyet egy Németországból hazaköltözött fogorvos hozott létre

HomeHirek Magyarul

A tökéletes hely testnek, léleknek és elmének. Lovastorna órák egy szatmári központban, amelyet egy Németországból hazaköltözött fogorvos hozott létre

A falusi életnek is megvannak a maga szépségei és előnyei, olyan szépségek ezek amelyek olyan embereket is vonzanak, akik egyetlen percet sem töltötte

Illegális bevándorlás – Negyvennégy határsértőt tartóztattak föl a hétvégén
Dispută etnică într-o patiserie din Oradea, unde o femeie din Ungaria nu a fost servită pentru că nu vorbea limba română
Nem támogatja az RMDSZ az állatgyógyászati termékek ellenőrizhetetlen kereskedelmére vonatkozó módosításokat
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

A falusi életnek is megvannak a maga szépségei és előnyei, olyan szépségek ezek amelyek olyan embereket is vonzanak, akik egyetlen percet sem töltöttek el vidéken, főleg állatok között nem. Bár sokan elképzelhetetlennek tartanák, hogy állatok közelében éljenek, főleg azok, akik felnőtt korukig egyszer sem tették volna rá a kezüket. De az idők változnak, a vidéki lét szeretete és az azzal járó életforma természetessé válik.

 

Boér Noémi, egy Szatmár megyei sikeres fogorvos tökéletesen beleillik a fenti leírásba. Húsz évig tanult külföldön, ott alapított családot, majd úgy döntöttek, hogy visszatérnek Romániába. A nemrég múlt 40 éves fogorvos élete megváltozott a 20 évvel ezelőtti németországi életéhez képest. Az ízig-vérig városi Boér Noémi és családja mára egy teljesen felszerelt lovas központtal rendelkezik, emellett egy sertésfarmot is üzemeltetnek. Mindezt Szatmárnémetitől 10 kilométerre lévő Atyában hozták létre.

img_2954

Az életük jelentős részét a lovastorna teszi ki.

„Itt tartjuk a gyakorlatokat a legkisebbek számára, illetve a kezdő lovastornászoknak, akik már a lovak hátán hajtják végre a gyakorlatokat. Ez a legolcsóbb és legegyszerűbb módja annak, hogy egy gyerek a ló közelébe jusson. Ezekből a tornász gyerekekből fejlődnek ki a mi lovasaink. Már négyéves kortól el lehet kezdeni az edzéseket. A központunk 2013 óta van itt, előtte egy másik helyen voltunk, ahol lovakat is tartottunk 2007-ig. A lányom négyéves korában kezdett el lovagolni Nagykárolyban, majd egy magyarországi versenyen aranyérmet nyert, így kezdődött az egész, ezek után pedig kérte a férjemet, hogy egészítse ki az aranyat lovakkal. Vettünk is három lovat Debrecenből.” — mondta Boér Noémi.

img_2936

Bár nem titkolja azt a tényt, hogy lovagolni nem tud és ez a testközeli élmény idegen számára, Boér Noémi mégis nemzetközi versenyeken vesz részt bíróként. Az általa bemutatott és leírt sport elsőként egyszerűnek tűnhet, az első három alapműveletet bemutatására mindössze tíz perc szükséges. A lovastornát gyakorló gyerekek könnyű és laza gyorsasággal ülik meg a lovat, amely hátán lenyűgöző mozdulatok sora váltakozik, így nem is csoda, hogy nemzetközi versenyeken is megállják a helyüket.

 

„A jelenlegi csoporttal még az európai bajnokságra is kijutottunk. A gondok mindig a kamaszkorban kezdődnek, 13-14 évesen, amikor a lányok elkezdik sminkelni magukat, a fiúk pedig inkább sörözni járnának. Aztán 17-18 évesen visszatérnek, majd ismét elmennek, egyetemre. Legközelebb a gyerekeikkel térnek vissza.” — mondta a központ vezetője.

 

A gyerekek oktatásával foglalkozik a lánya is, aki az elsőként ért el sikereket a megyéből ebben a sportágban, majd ennek szerelmeseként tovább adja tudását. A lovastorna mellett a Kentaur Központban terápiás foglalkozásokat is tartanak különféle problémákkal küzdő gyerekeknek is.

img_2951

„Hippoterápiás foglalkozásokat is tartunk, de ezeket sokszor maguk a szülők nehezítik meg mivel nem fogadják el az orvosi diagnózist és a gyermeket nem viszik el egy kifejezetten autisták számára létrehozott központba. Volt olyan eset, hogy elhozták hozzánk foglalkozásra a gyereket és nem is értesítettek bennünket, hogy problémás gyerekről van szó, csak elhozták. Ennek ellenére szép eredményeket és fejlődési szinteket értünk el a speciális nevelési igényű gyerekkel is, akik elkezdtek beszélni, kommunikálni vagy éppen lépcsőt mászni, mivel a lányom olykor „zsarolta” őket, hogyha nem köszönnek szépen, akkor nem ülhetnek fel a ló hátára. Sajnos sokszor csak szezonálisan hozzák őket, maximum egy évig, utána nem hallunk róluk.” — jelentette ki Boér Noémi, aki idővel, egy teljes lovardát hozzon létre, de biztos anyagi háttérrel kell rendelkeznie ehhez, így egy 36 személyes panzió működtetésével is foglalatoskodik, de tervei között szerepel még sok más minden.

 

„Jövőre szeretnénk egy állatkertet nyitni, kis táblácskákkal, amelyeken szép leírások vannak, hogy honnan származnak az állatok. Egyelőre tizenegy fajjal indulnánk, de azt mondtam, hogy én nem szeretném őket kerítés mögé zárni, így inkább az embereket kerítjük el, lesz majd egy rész ahol járkálhatnak.” — magyarázta Noémi.

 

Vannak állatok amelyekkel még nem rendelkeznek, viszont a szomszédok is segítőkésznek bizonyultak, így pár állatot kölcsönöznek majd, hogy ők is kivegyék a részüket az állatkert alapításából. A lovaglóközpontnak állandó látogatottsága van, naponta legalább egy csoport érkezik lovastornára, illetve sok fiatal csak a lovaglás szeretete miatt veszi igénybe az szolgáltatásaikat.

 

.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!