A hely ahol az álmok valóra válnak.  Ioana Călin sikertörténete, az első ruhájától a New Yorck-i Divathétig

HomeHirek Magyarul

A hely ahol az álmok valóra válnak. Ioana Călin sikertörténete, az első ruhájától a New Yorck-i Divathétig

Ioana Călin az egyik legsikeresebb menyasszonyi ruha tervező Európában, a tavalyi év során elnyerte a Románia legjobb esküvői ruha tervezőjének járó c

Milyen büntetést kaptak azok a helyi rendőrök, akik munkahelyükön verekedtek? Méltányos a büntetés?
A tanfelügyelőség és a piskolti iskola vezetőségének állásfoglalása az iskola udvarán, egy felnőtt férfi által megvert diák ügyében
Szervezi az illegálisan parkoló autók elszállítását a polgármesteri hivatal. Hol fogják összegyűjteni ezeket?
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Ioana Călin az egyik legsikeresebb menyasszonyi ruha tervező Európában, a tavalyi év során elnyerte a Románia legjobb esküvői ruha tervezőjének járó címet is. A története a saját menyasszonyi ruhájának tervezésével kezdődött, mára pedig évről évre egyre nagyobb sikereket ér el alkotásaival.

A legtöbb nő már kislányként ábrándozik a nagy napról és többnyire arról is van elképzelése milyen lesz az a ruha amelyet élete egyik legboldogabb napján viselni fog. Lehet az akár hercegnős, sellős, vagy akár klasszikus menyasszonyi ruha, a legtöbben tudják mit szeretnének. Ioana Călin menyasszonyi ruha szalonjában a tökéletes ruháról szőtt álmok valóra válhatnak. Ioana már több éve esküvői ruha tervezéssel foglalkozik, a munkásságát és hozzáértését pedig már nemzetközileg is elismerték.

Ioana Călin története 2008-ban kezdődött, amikor a saját álmait vetette papírra és azt a ruhát tervezgette amelyben kimondja a boldogító igent. Abban az időszakban Olaszországban dolgozott egy kárpitos cégnél, de minden szabadidejét annak a ruhának a megtervezésére szánta, amelyről mindig is álmodott.

„Az első menyasszonyi ruha amelyet terveztem, az a sajátom volt. Elkezdtem tervezni a ruhámat és azt gondoltam akkor, ha végül nem úgy sikerül ahogy megálmodtam, én is elmegyek majd egy üzletbe és megveszek egy normális menyasszonyi ruhát, mint bármelyik másik nő. Akkoriban valójában még nem foglalkoztam ruhatervezéssel, nem tudtam hogyan kell megtervezni egy esküvői ruhát és senki sem tanított erre. Nem volt semmilyen standardom, hogy ezt hogyan kell. Persze mára már az alapokon túl számos általam tervezett ruhával rendelkezem.

Ha minden nő ruháját addig tervezném és készíteném, mint az enyémet, akkor legalább öt évig dolgoznék rajta. Állandóan vágtam és módosítottam, toldottam, varrtam és kibontottam, legalább három hónapig bíbelődtem vele, hiszen nem ismertem a ruhatervezés a menetét. Végül pedig sikerült elkészítenem azt a ruhát amelyről mindig is álmodtam, tényleg nagyon jó lett, jobb mint gondoltam. Azóta sem sikerül hasonlót készítenem. Elindultam egy ötlettel, de végül már nem marad anyagom és pénzem. Tulajdonképpen így született meg az álomruhám.” — emlékszik vissza az első élményeire Ioana.

Egy évvel az első ruha tervezése után érkezett meg az első megrendelés, mégpedig a legjobb barátnője személyében, aki hitt Ioana ügyességében és rábízta az esküvői ruhája tervezését. Ez a ruha is olyannyi jó lett, hogy egy év elteltével már kopogtattak az első igazi megrendelők. Két Olaszországban élő romániai nőnek tervezte meg a ruháját, mindezt a kárpitos munka után. Az kihívó alkotásai, amelyek eltértek a megszokott átlagtól idehaza is felkeltették sokak figyelmét, majd meghívást kapott egy esküvői kiállításra Szatmárnémetiben.

„2011-ben mutatkoztam be öt menyasszonyi ruhával, amelyből az egyik a sajátom volt, a másik pedig a legjobb barátnőmé Izaé, mivel tőle elkérhettem, illetve még készítettem hármat az alkalomra. Emellett készítettem még két ruhácskát egy barátnőm lányainak. Mindenki megcsodálta őket. A barátnőm ruhája elől rövid volt és hátul hosszú. A bemutatása is jól sikerült, mert egy pár bakanccsal állítottam ki, egy csokor fekete rózsával és fekete kesztyűkkel. Így kezdődött minden.” — magyarázta a tervező.

Még abban az évben megnyitotta a saját szalonját, bár még akkor kísérleti jelleggel. Az esküvői ruhákat remek módon, ízlésesen állította ki, viszont Ioana nem tudott folyamatosan ott lenni és a klienseket fogadni, hiszen vissza kellett menjen Olaszországba, hogy a helyiség bérleti díját tudja fizetni. A barátnője volt az, aki mindig kinyitotta a bemutatóüzletét azoknak, akiket érdekelt egy-egy ruha. Ioana 2012-ben tért vissza, az olaszországi főnöke bíztatására és fektette le az üzlete valódi alapköveit.

„Minden párhuzamosan működött, én Olaszországban, az üzletem pedig Szatmárnémetiben. Majd az ottani főnököm megelégelte ezt a kettősséget és azt mondta, hogy ez így nem mehet tovább. Bíztatott arra, hogy hazatérjem és kezdjem el működtetni rendesen a vállalkozásom, hogy lássam működik-e egy félévig, egy évig. Amennyiben nem működik, akkor nyugodtan térjek vissza. Ő volt az, akitől egy hatalmas löketet kaptam.

A megnyitás utáni első évben lett kilenc megrendelésem. Júniusban érkeztem vissza, júliusra és augusztusra már voltak megrendeléseim. Három ruhát el is adtam akkor, másik hatot pedig kikölcsönöztek. Hihetetlenül boldog voltam. Időközben pedig estélyi ruhákat is elkezdtem tervezni. 2014-ben jött el az a pillanat, amikor megengedhettem magamnak, hogy csak kizárólag olyan ruhákat tervezzek meg, amelyek nekem is tetszenek. Mára már nem tudom pontosan megmondani azt, hogy hány menyasszonyt öltöztettem fel, de körülbelül 300-at. Talán idén volt a legtöbb munkám. Bár tavaly is rengeteg volt, viszont most anya lettem és sok megrendelést kellett visszautasítanom.” — mondta Ioana Călin.

A ruhatervezőt mindig lenyűgözik azok a pillanatok, amikor az elkészült ruhát a megrendelők először felpróbálják és elérzékenyülnek a tükör előtt. Ioana szerint szinte minden menyasszony elejt pár könnycseppet a meghatódottságtól, amikor megpillantja magát a tükörben.

Ioana élete 2014-től teljesen megváltozott megismerve a siker és népszerűség ízét. A 2015-ös Bukaresti Divathéten elnyerte az Év esküvői ruha tervezője díjat, amely méltó elismerés a munkásságának. Ezt már csak az a meghívás szárnyalta túl, amelyet idén kapott és ezzel bebizonyosodott, hogy ruhái a nemzetközi vizeken is megállják a helyüket. Ioanat szeptemberben vett részt a New Yorck-i Divathéten, ahol nem sok romániai ruhatervező bizonyított a történelem során, az utóbbi két évben mindössze öt romániai tervezőnek sikerült ott bemutatnia az amerikai metropolisban a kollekcióját. Ioanát lenyűgözték az ott látottak és persze az ahogyan a ruháit fogadták ott.

„A szervezőktől egészen az ott barangoló látogatókig, mindenki készített egy-egy képet a ruháimról miközben éppen vasaltam őket. Meglepetésként érte őket. Nincsenek megszokva az ilyen stílusú ruhákkal. Még a modellek is fényképezkedtek benne, majd a kifutóra érve mindenki csak fotózta őket, így abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy felajánlották, hogy áruljak ruhákat Amerikában is. Persze azért itt megjegyzem, hogy nem a legnagyobb kifutókon ismertettem a ruháimat a New Yorck-i Divathéten, hiszen számos színpad és kifutó van a rendezvényen, különböző események keretén belül. Bár csak a kisebb kifutókon voltam jelen, de számomra ez nagy siker és lenyűgözött minden, amit láttam és értékeltem mindazt a jót amit kaptam. Ott értettem meg mit is jelent a szervezés és azt, hogy miként kell elképzelni egy divathetet. — mesélte Ioana.

Az utóbbi évek tapasztalata arra engedte következtetni a ruhatervezők, hogy az életben bármi megtörténhet. Ioana Călin úgy bátran veszi az akadályokat és minden kihívást teljesíteni tud, hiszen a legcsodálatosabb szakmával rendelkezik, mosolyt csal minden menyasszony arcára.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!