La Medieșul Aurit s-a descoperit cel mai mare cuptor de ars lutul

HomeActualitate

La Medieșul Aurit s-a descoperit cel mai mare cuptor de ars lutul

La Medieșul Aurit continuă săpăturile arheologice pentru scoaterea la lumină a cuptoarelor dacice aflate îngropate în pământ. Zona are câteva sute de

Frumusețile Sătmarului. Locuri din județ care trebuie să le vezi!
Campus școlar în Medieș? Planurile viitoare fabrici sunt mărețe și anunță o dezvoltare extraordinară a zonei
Fabrica de componente de avioane de la Medieș se va deschide în 2018. Investiția valorează 44 milioane de euro
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

La Medieșul Aurit continuă săpăturile arheologice pentru scoaterea la lumină a cuptoarelor dacice aflate îngropate în pământ. Zona are câteva sute de astfel de cuptoare dacice de ars lutul care până acum au fost neexploatate din lipsă de resurse dar și pentru că nu s-a știut până nu de mult că zona a fost cândva un centru dacic.

În acest moment există câteva cuptoare descoperite și spațiul din jurul lor amenajat pentru a primi turiștii, dar se dorește ca în zonă să se creeze un punct de interes turistic și mai multe astfel  de cuptoare să poată fi vizitate.

O echipă de arheologi a Muzeului Județean fac săpături în acest moment pe șantierul arheologic din zonă, deschizând a treia secțiune.

„Am deschis o nouă secțiune, a treia. Am descoperit trei cuptoare de ars ceramică, unul este cel mai mare descoperit pana acum aici la Medieș, are peste 2 metri și jumătate diametru. Am descoperit săptămâna asta un chiup întreg ( vas mare), săptămâna viitoare o să îl scoatem. Radem, săpăm în continuare și vedem ce descoperim. ”, a afirmat Robert Gindele, sef secție Arheologie în cadrul Muzeului Județean.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!