Priviți și salivați iar sâmbătă mergeți și gustați. Strudli Fest, sâmbătă, la Casa Schwab

HomeActualitate

Priviți și salivați iar sâmbătă mergeți și gustați. Strudli Fest, sâmbătă, la Casa Schwab

Svabii sătmăreni profită de o nouă ocazie pentru a fi prezenți în mijlocul societății sătmărene și pentru a atrage în jurul lor atât comunitatea etnic

OPINIE! Vai de el, Sătmarul, și de viața lui culturală și artistică
Sărbătoare mare la Certeze, la 200 de ani de la atestarea documentară a Bisericii „Sfinții Mihail și Gavril”
De la mic până la mare, de Dragobete a fost sărbătoare. Super inițiativă a prichindeilor de la Grădinița Guliver
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Svabii sătmăreni profită de o nouă ocazie pentru a fi prezenți în mijlocul societății sătmărene și pentru a atrage în jurul lor atât comunitatea etnicilor germani dar și pe cea a românilor. Tradiționalul produs, găsit doar în comunitățile de svabi din județul Satu Mare, strudliul, este elementul în jurul căruia se construiește sărbătoarea din acest weekend, respectiv Strudli Fest.

„Numai svabii sătmăreni fac strudli, nici măcar din svabii din alte județe ale țării nu fac acest produs. Strudi a fost făcut de femeile din satele svabești care după ce s-au întors de la munca în agricultură trebuiau să gătească ceva simplu, repede și bun. Strudli poate fi folosit în toate felurile în mâncare, de la aperitiv, strudli supe până la desert. ”, a povestit Ioan Leitner, președintele FDG, în cadrul conferinței de presă premergătoare evenimentului.

img_4808

Sâmbătă, cu începere de la ora 16 pentru cei mici și de la 18 pentru cei mai mari, va debuta Strudli Fest, un festival dedicat produsului tradițional svăbesc, promovării lui și bineînțeles degustării lui. În jurul acestuia se dorește petrecerea unei după amiezi plăcute, în care să se socializeze, să se guste din toate cele trei feluri de studli, alături de un pahar de vin fiert sau de lapte prins. La toate acestea se va adăuga programul artistic.

Andreea Merkel a fost cea care a dezvăluit secretul preparării strudliului, produs pe care nu îl știu face prea multe persoane, cele mai reușite strudliuri fiind a femeilor care îl prepară de zeci de ani.

Pentru aluat este nevoie de un kilogram de făină, trei ouă, trei linguri de ulei, o linguriță de sare și aproximativ o jumătate de litru de lapte prins. Toate acestea se amestecă până se obține o compoziție moale. Este foarte important ca această compoziție să aibă textura potrivită pentru ca la sfârșit strudliul să se prăjească bine.

img_4803

Aluatul trebuie întins bine de tot, astfel încât să nu fie mai gros de 2-3 milimetri. Bucătăresele recomandă ca înainte de a vă apuca de aluat să puneți cartofii pentru umplutură la fiert, astfel încât aceștia să se poată răci până finalizați aluatul. Cartofii se pregătesc ușor, ca pentru orice piure, cu mențiunea să fie foarte bine storși de apă.

Aluatul bine întins se taie în bucăți care mai apoi se acoperă cu umplutură( cartofi, magiun sau brânză) doar pe jumătate, pentru că cealaltă jumătate de aluat este necesară acoperirii compoziției. Marginile vor fi apăsate cu degetul pentru a se lipi aluatul. Bucățile de strudli astfel formate se prăjesc în ulei bine încins.

 

Iosif Holczli a mai făcut câteva precizări cu privire la această specialitate a minorităților, specialitate despre care consideră că are potențialul de a ține comunitatea etnicilor germani unită.

„Am gândit în conducerea forumului să patentăm acest produs, să fie o marcă înregistrată a forumului. Suntem într-o fază extrem de avansată cu OSIM, cu cei care eliberează patentele și sperăm ca produsul nostru să fie acceptat ca un patent al forumului. Este o mâncare foarte simplă și foarte ieftină, pentru care femeile svabe aveau nevoie doar să le țină spatele să îl poată pregăti, pentru că în rest aveau de toate în curte”, afirmă vicepreședintele FDG

Sătmărenii sunt așteptați sâmbătă la Casa Swab pentru a gusta minunatul produs și pentru a descoperi comunitatea etnicilor germani. Pentru eveniment svabii au pregătit peste 150 kg de făină, 350 de ouă, 15 kg de brânză și alte câteva zeci de kg de cartofi,astfel încât nu există nici cel mai mic risc ca strudliul să fie insuficient pentru participanți.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!