Șeful IPJ Satu Mare, Alin Hanis consideră că meseria de polițist nu e atractivă în Satu Mare

HomeActualitate

Șeful IPJ Satu Mare, Alin Hanis consideră că meseria de polițist nu e atractivă în Satu Mare

Ziarul Adevărul realizează o campanie de presă de mare anvergură în această perioadă, care are în prim plan Poliția Română și activitatea ei, derulată

Mesajul polițiștilor pentru elevii de gimnaziu: „ Fii deștept în trafic!”
Doi șoferi cu mult alcool în sânge au fost prinși de polițiștii din Gherța și Negrești
150 de șoferi au ajuns pe mâna polițiștilor în weekend. 12 au rămas fără permis
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Ziarul Adevărul realizează o campanie de presă de mare anvergură în această perioadă, care are în prim plan Poliția Română și activitatea ei, derulată sub egida „România Infractorilor Necunoscuți”. În cadrul campaniei șefii de inspectorate au fost intervievați, unul dintre cei care a acceptat interviul fiind și Alin Antoniu Hanis, proaspăt instalat la cârma IPJ Satu Mare. Redăm în continuare o parte din interviul publicat aici  .

„În judeţul Satu Mare sunt 4.600 de dosare cu AN. Cum comentaţi?

Se încadrează în parametrii naţionali, nu este nimic spectaculos. Zic că este chiar unul dintre judeţele sigure din acest punct de vedere. Se poate discuta mult despre numărul de infracţiuni, despre faptul că în spatele fiecărei infracţiuni s-ar ascunde o persoană, ceea ce ştim că nu este real deoarece, de obicei, cine comite o infracţiune, comite mai multe. Asta mai ales în domeniul judiciarului. Trebuie privit numărul mare de infracţiuni sesizate şi din perspectiva noilor reglementări legislative a codurilor penale care au nişte prevederi mai aparte în ceea ce priveşte infracţionalitatea sesizată prin 112 şi care, indiferent dacă la prima impresie poliţistul nu constată că este faptă şi nu există obligaţia să o înregistrăm, suntem obligaţi să facem dosar penal şi să facem toate cercetările. Judeţul nu este caracterizat de o infracţionalitate spectaculoasă, fapte de o gravitate deosebită. Acestea există, dar sunt sporadice. Din primele mele evaluări.

 

Credeţi că este vreo legătură între lipsa de personal şi numărul mare de dosare cu AN?

Există o legătură între deficitul de personal şi numărul mare de dosare, dar cred că cea mai acută problemă a Poliţiei Române, şi inclusiv a Inspectoratului Satu Mare, este resursa umană, dar nu e neapărat asta. Vă asigur că poliţiştii din întreaga ţară fac toate eforturile să soluţioneze aceste cauze.

E o idee bună angajarea din sursă externă sau o consideraţi un mod de deprofesionalizare a poliţiei?

La momentul acesta este singura variantă a acoperării deficitului de personal. Ca şi şcolarizare, şcoala de agenţi este cea mai bună soluţie. Este minim doi ani. În condiţiile în care deficitul s-a acutizat anul acesta, deficitul îl putem corecta abia peste 3 ani, cu recrutare.

 

Cum vedeţi evoluţia interesului pentru meseria de poliţist din anii 90 şi până acum?

Diferă în funcţie de zonă. Nu e foarte atractivă meseria de poliţist, din punct de vedere al şcolilor de poliţist, pentru cei din Satu Mare. Comparaţie fac cu Bihorul, unde cunosc bine situaţia. Aici (n. r. Satu Mare) sunt foarte puţini. E un specific mai aparte aici. Sunt încă unele judeţe în România unde populaţia nu e înclinată spre meseria de poliţist. Aici vin din alte judeţe, recrutaţi.

Din cauza lipsei de încredere în această meserie?

Nu cred. Dacă ar fi o lipsă de încredere, ar fi la nivel naţional, ceea ce nu este cazul. E ceva specific zonei. E foarte multă lume (n.r. originară din judeţ) care munceşte afară şi asta e una din cauze.

 

În Satu Mare, în ultima perioadă, mai multe cazuri au fost rezolvate de poliţie cu ajutorul comunităţii şi reţelelor de socializare. Cât de dispusă şi pregătită e poliţia să intre în pas cu tehnologia?

Eu zic că trebuie să fim total deschişi. Eu cred că este foarte important rolul comunităţii în activitatea lucrătorilor de poliţie, în organizarea misiunilor. Şi lucrul acesta nu îl spun numai eu, putem să ne uităm în alte state unde apropierea de poliţie este mult mai mare. Este în dezvoltare şi la noi acest lucru, de aia s-a şi realizat Poliţia de Proximitate, dar ca orice concept nou se implementează mai greu. Poliţia trebuie să se adapteze la evoluţia tehnologică a societăţii.

Cât de mult afectează încrederea în poliţişti cazuri precum cel al fostului inspector adjunct Liviu Tăut, care este trimis în judecată?

Procesele în desfăşurare nu vreau sa le comentez. Orice scandal aduce prejudicii de imagine, dar eu zic că nu poate fi caracterizat un colectiv de 700 de oameni pentru un caz izolat. Cred că poliţia trebuie privită în ansamblu, pentru că poliţia este ca şi societatea, are anumite probleme de genul acesta.

 

Cum vi se par salariile din poliţie, de la agent până la funcţiile de conducere?

Este o problemă delicată, depinde la ce ne raportăm. Eu zic, că, în acest moment, dacă privim în ansamblu societatea românească, nivelul de salarizare este mediu, adică nu pune probleme deosebite. Ca în orice meserie, la început eşti salarizat la un nivel mai mic. Trebuie să ţinem cont că se plătesc orele de sâmbătă şi duminică, iar colegii manifestă disponibilitate de a lucra şi în weekend. Deci, sunt corespunzătoare pentru societatea românească. Mi-aş dori să fie mai mari, dar cred că şi încărcătura pe care o putem pune noi pe bugetul de stat e mare. (…) Eu foarte puţină lume cunosc în România care să fie mulţumită de veniturile pe care le obţine, dar eu zic că se poate desfăşura activitate în parametri normali, fără probleme din punctul acesta de vedere.

Este poliţia într-o perioadă în care se „curăţă“ de poliţiştii care caută beneficii suplimentare de pe urma meseriei?

Cu siguranţă din multitudinea colegilor care se pensionează probabil că sunt şi colegi la care făceaţi referire, dar aceasta nu este o caracteristică a poliţiei. Totdeauna, un sânge tânăr aduce un plus, dar în aceeaşi măsură şi un minus că trebuie să aştepţi să crească pentru a fi la adevărata valoare.”, este o parte din interviul acordat de șeful IPJ Satu Mare celor de la Adevărul

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!