Trei sătmăreni au încercat să se sinucidă de Anul Nou. Ce au în comun toți sinucigașii – explicația doctorului Enătescu

HomeActualitate

Trei sătmăreni au încercat să se sinucidă de Anul Nou. Ce au în comun toți sinucigașii – explicația doctorului Enătescu

Trei persoane au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe în primele două zile ale acestui an după ce au încercat să își pună capăt zilelor. Acestea au ac

Abia mai vedea drumul de beat ce era. Polițiștii l-au oprit la timp înainte să comită un accident
Accident în Săcășeni. Șoferul vinovat a consumat alcool
Bărbat mort în urma unui accident auto
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Trei persoane au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe în primele două zile ale acestui an după ce au încercat să își pună capăt zilelor. Acestea au acționat fie pe fondul consumului de alcool, fie pe cel al certurilor familiale. Din fericire, medicii au reușit să îi salveze, acum fiind în afara oricărui pericol.

Medicul psihiatru Virgil Enătescu explică de ce oamenii au tendința să se sinucidă și de ce numărul acestor tentative cresc în perioada sărbătorilor.

„S-a făcut un studiu pentru a vedea ce au în comun toţi cei care se sinucid. E vorba de singurătatea resimţită de ei, ruperea de realitate, lipsa de comunicare, nu există empatie, nu există solidaritate. E tot mai frecvent la noi, pentru că la noi erau tradiţii care făceau ca românii să fie mai uniţi şi să menţină anumite legături afective şi familiale. Acum s-au tot izolat oamenii, degeaba merg la petreceri, dar nu rămân pe legături sufleteşti, pe empatia care sa îi protejeze în lume”, afirmă medicul psihiatru Virgil Enătescu.

Cei care apelează la intenţia de suicid pot fi catalogaţi în două categorii. Primii reprezintă aproximativ 20% din populaţie, respectiv cei care cad foarte uşor într-o depresie, iar această depresiec rează disperare. A doua categorie este cea a oamenilor care se lovesc de un decalaj foarte mare între aspiraţiile lor şi realitate, oameni care refuză să mai comunice cu alţii din lipsa sentimentului de reprezentativitate.

Pentru această problemă au existat experimente în străinătate şi în ţară, care au făcut ca rata sinuciderilor să scadă. Este vorba de telefonul verde.

„La telefonul verde, este experiment care s-a făcut şi în străinătate şi în România, în momentul în care nu mai aveai cu cine să vorbeşti, eşti disperat, la capătul celălalt este un om, cu o voce mai plăcută, şi discută cu tine, îi poţi spune problemele tale. Asta face ca tu să te descarci. Asta se numeşte catarzis, descărcarea tensiunilor psihice”, afirmă doctorul.

Foarte multe persoane depresive îşi găsesc alinarea în alcool, subtanţă despre care doctorii admit că este un pansament în acest caz, dar doar temporar, pentru că atunci când îi trece efectul, starea depresivă se accentuează. Cele mai înalte cote ale depresei se resimt noaptea spre dimineaţă, când, conform specialiştilor, este şi intervalul orar în care se petrec cele mai multe sinucideri.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!