Van amiben a szatmáriak Kolozsvárral versenyeznek. De normális ez?

HomeHirek Magyarul

Van amiben a szatmáriak Kolozsvárral versenyeznek. De normális ez?

Szatmárnémeti örök életében egy kisváros volt és annak is volt elkönyvelve a szó minden értelmében — s mivel alig van olyan szatmári lakos, aki legalá

Kínai várossal kötött együttműködési szerződést Tasnád városa
A szatmáriak is csatlakozhatnak a bérunióhoz. A nyugati országok fizetéseivel egyenlő béreket akarunk!
EXPEDICÓ SZIBÉRIÁBA Apa és fia életük útjára idulnak Szibériába
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Szatmárnémeti örök életében egy kisváros volt és annak is volt elkönyvelve a szó minden értelmében — s mivel alig van olyan szatmári lakos, aki legalább egyszer ne fordult volna meg Kolozsvárt, természetes, hogy mindenki összehasonlítja megyeszékhelyünket Erdély fővárosával és természetesen a mérleg nyelve mindig Kolozsvár felé billen.

Ám mint kiderült, pár dologban a szatmáriak egyenlőek a kolozsváriakkal, s még ha ez nem is számít kimondott pozitívumnak, de annak a jele, hogy Szatmárnémetinek is  van egyfajta gazdasági ereje — legjobb példa erre az ingatlanárak, pontosabban a kereskedelmi tevékenységre alkalmas ingatlanok árai.

„Tavaly több mint 20 kereskedelmi helyiséget adtunk el. A jó fekvésű és potenciális vásárlóközönséggel rendelkező kereskedelmi helyiségek keresettek és ezek eladási ára sem változik egy ideje. A legjobb helyen lévő kereskedelmi helyiségeket 2500 – 3000 euró közötti négyzetméterenkénti áron adják el. Bár, véleményem szerint túl nagy ez a befektetés, hiszen lehet: húsz év alatt nem termelsz akkora profitot, hogy az üzlethelyiség árát kihozd. De az is igaz, a tulajdonosok hat– hét évente változnak. Vevők pedig mindig vannak, néha szinte sorban is állnak ezekért a helyiségekért. A negyedekben természetesen jóval alacsonyabbak az árak, átlagosan 1000 euró vagy ez alatt van egy négyzetméter, de ott nem annyira kifizetődő és nyereséges üzletet beindítani. Azt mondják a központi kereskedelmi helyiségek árai egy szinten vannak a kolozsvári árakkal — azért, mert Szatmáron minden a központban történik, mindent a központban csinálunk.” – magyarázza a Comcas Imobiliare Ügynökség menedzsere, Radu Hotca. Hozzátéve azt is: a harmadik híd megépítését követően a város valószínűleg terjeszkedni fog és a városközpont — kereskedelmi szempontból — valamelyes veszíteni fog fontosságából, és egy újabb kereskedelmi központ fog kialakulni a Szamos bal partján, főleg a megamall felépítését követően.

De nem csak a kereskedelmi helyiségek eladási, hanem a bérleti ára is vetekszik a kolozsváriakkal, bár nem feltétlenül számít pozitívumnak. „Paradox módon elég magasak a bérleti díjak, de nem látom okát, miért. Nem vagyunk egyetemi központ, hogy ez indokolt legyen. Míg a negyedekben egy rendbe tett, bebútorozott lakást 180 – 200 euróért lehet bérelni, a városközpontban 250 – 300 euró között mozog a bérleti díj, de elérheti az 500 eurót is. Persze ekkora árakat csak akkor lehet kérni, ha van is aki megfizesse — és úgy tűnik, igény is, na meg pénz is van rá.” — mondja Radu Hotca.

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!