A tejet és kiflit biztosító cégek vétkei. Milyen botrányokban voltak érintettek

HomeHirek Magyarul

A tejet és kiflit biztosító cégek vétkei. Milyen botrányokban voltak érintettek

Szatmár megyében január 3–án írták alá a nyertes cégekkel a tej–kifli uzsonnaprogram szerződéseit, és ezen a héten a diákok, illetve óvodások meg is k

A szatmári Costică Mureșan az EB-n érne el sikereket
Évente közel 4 kg/fő elektronikus hulladékot gyűjtenek átlagosan a szatmáriak
Szatmári szülők lánya az Egyesült Államok legjobb gyermek szertornásza. Megérdemli elismerésünket?
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Szatmár megyében január 3–án írták alá a nyertes cégekkel a tej–kifli uzsonnaprogram szerződéseit, és ezen a héten a diákok, illetve óvodások meg is kapták ezeket a termékeket — ám a szülők véleménye szerint a kapott kifli minősége és nagysága bőven hagy kívánnivalót maga után.

Az előző évek hagyománya szerint a megyét négy részre osztották, ebből háromban egy tordai cég biztosítja a pékipari terméket — az ő 0,36 lej/kifli (ÁFA nélkül) árajánlatuk volt a legjobb a jelentkező cégek közül. A negyedik részen, Nagykárolyban és környékén egy Szatmár megyei cég nyerte meg a közbeszerzési eljárást — ők 0,35 lej/kifli (ÁFA nélkül) árat ajánlottak. Mindkét cég kiflijének 120 napos szavatossági ideje van.

A tordai cég a Logistic Media Pop Art, amely az utóbbi években nagyon is jelen volt az uzsonnaprogram közbeszerzési licitjein, s bár cégszékhelyük Tordán van, felbukkant a Vaslui megyei liciten is — anélkül, hogy legalább egy mini–kiflisütődéjük lenne azon a vidéken. Mi több, a 2016–os Arad megyei uzsonnaprogram–licitet elvesztette, érdekes módon a nyertes cég „alvállalkozója” vagy ha jobban tetszik „al-beszállítója” lett. Egyébként Arad megyében pattant ki a legnagyobb botrány is, amelyben a  Logistic Media Pop Art érintve volt — miután egy harmadik osztályos kislány zsilettpengébe harapott az uzsonnakifliben. Szerencsére a penge fogai közé szorult és nem vágta össze a száját. És ez a cég Szatmár megye költségvetéséből több mint 3,7 millió lejt fog kapni.

Nem makulátlanul tejfehér a mind a négy részen tejet biztosító Kovásznai megyei cég sem, amely 0,66 lej/nap/gyermek, illetve egyes helyeken 0,68 lej/nap/gyermek árajánlatukkal nyerték meg a közbeszerzés eljárást. Tavaly jelentős összegre bírságolta meg a Versenytanács, mert „bevetett néhány trükköt” bizonyos licitek megnyerése érdekében.

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!