A szatmárnémeti”csavart fa” különleges története

HomeHirek Magyarul

A szatmárnémeti”csavart fa” különleges története

Szatmárnémeti új központjának egy jellegzetessége a közigazgatási palota szomszédságában lévő  „csavart fa”, azaz egy japán akác, amelyet sok-sok évve

Coica harcba száll a Szatmár megyei PSD vezetőségéért
Otthagyta a tanári állását, hogy könyvtáros legyen vidéken: „Kémiát kellett tanítanom, holott 4,5 volt ebből az átlagom”
Ehető DESSZERT RÚZS, ráadásul szatmári lány, Lavinia Călinoiu találta ki!
Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!

Szatmárnémeti új központjának egy jellegzetessége a közigazgatási palota szomszédságában lévő  „csavart fa”, azaz egy japán akác, amelyet sok-sok évvel ezelőtt egy ott lakó zsidó férfi ültetett, az akkor még zsenge ágacskákat összefonva. A különleges fa mára már a város olyan jellegzetes pontja lett, mint a villanyóra vagy a Tűzoltótorony, mindenki tudja, hol található, sokan gyönyörködnek benne – de történetét csak nagyon kevesen ismerik. Több mint 8o évvel ezelőtt ültette egy, a botanikában szerelmes zsidó férfi a kertjébe – hiszen akkor ott még nem az új központ, hanem Szatmárnémeti  hatalmas zsidó negyede terült el, a fa pedig túlélte, szerencsésen átvészelte  nem csak a világháborút, de a negyed lebontását és az új központ betonmonstrumainak felépítését is.

DSCN9837

„A zsidó negyed azon részén a jobb módú kereskedők laktak, egyikük pedig olthatatlan szerelemre lobbant a botanika iránt: hatalmas és különleges kertje volt ott, ritka növényekke, de sajnos csak ez az egyetlen fa maradt meg. ’44-ben a zsidókat Auschwitzba deportálták, házaikba mások, máshonnan jöttek költöztek be, végül a ‘7o-es években az egész zsidó negyedet lebontották s kezdték el tervezni-építeni az új központot helyébe. Úgy tűnik, a csavart fa az új központot megtervező Nicolae Porumbescunak is nagyon megtetszhetett – s tervezési szempontból valószínűleg nem is volt zavaró helyen – , hiszen külön figyelt rá és megóvta.” – magyarázza Pop Felician, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója. A fa botanikai szempontól is egyedinek minősül, a szakemberek nem tudnak más, hasonló példányról – igaz, nem is létezhet ugyanilyen sehol máshol, hiszen egy sok-sok évtizede elhunyt férfi fantáziájának a csodálatos műve, aki féltő gondoskodással fonogatta össze a még zsenge ágakat és alakította a törzset – egyedi növényt teremtve. A 8o éves különlegesség a város egyik látványossága lett, az ide érkező vendégeknek, sőt, néha még a hivatalos küldöttségeknek is megmutatják – de a város mindenkori vezetői is féltő gondoskodással törődtek vele, kovácsolt vas védőráccsal óva a rontó kezektől, természeti emlékművé nyilvánítva. „A japán akác, mint fafajta nem számít ritkaságnak, Szatmárnémetiben is több példány van belőlük – ezt a fát azonban ágainak formája teszi nem csak különlegessé,  teljesen egyedülállóvá is az egész országban, s ennek egyfajta elismeréseként 1995-ben természeti emlékműnek nyilvánították. Azt nem tudjuk,  hogy csak a fizikai beavatkozásnak, azaz az ágacskák összefonásának, vagy esetleg valamiféle genetikai beavatkozásnak is köszönhető a különlegesen csavarodó törzs.” – mondja a környezetvédelmi ügynökség szakembere, Man Ioan.

A csavart fa mellett elhaladók közül szinte senki nem tudja, nem ismeri a történetét, de senki nem tud úgy elmenni mellette egyetlen évszakban sem, hogy legalább egy pillantást ne vetne rá, s ne állapítaná meg újra és újra: milyen érdekes és szép különlegesség.

 

 

 

Ne puteți ajuta cu un share, un like sau să ne trimiteți știri pe WhatsApp!